Diareea si diabetul

Diareea poate sa apara in cazul unei gastroenterite, dar poate deasemenea sa fie produsa de anumite medicamente printre care mentionam statinele si metformin.

Diareea apare atunci cand scaunele sunt moi, apoase si se emit de mai mult de trei ori pe zi.

Diareea poate deasemenea sa fie rezultatul unor boli cronice ca sindromul de colon iritabil, boala celiaca si neuropatia autonoma.

CAUZE COMUNE DE DIAREE

Gastroenterocolita este principala cauza de diaree, ea poate fi produsa de o infectie bacteriana sau virala.

Alte cauze relativ comune de diaree includ:

  • intolerantele alimentare – cum sunt intoleranta la lactoza sau gluten;
  • sindromul intestinului iritabil;
  • consumul de prea multa cafea sau alcool.

DIAGNOSTICUL DIAREEI

In majoritatea cazurilor, diareea dispare intr-o saptamana. Daca diareea persista mai mult si este acompaniata de simptomele de mai jos trebuie sa faceti investigatii suplimentare:

  • febra;
  • sange in scaune;
  • varsaturi;
  • pierdere in greutate inexplicabila.

Daca ati fost recent internati in spital sau ati urmat tratament antibiotic, este bine sa va adresati medicului de familie pentru un tratament adecvat.

Pentru a pune un diagnostic corect al diareei, medicul dumneavoastra va revizui medicatia pe care o urmati si va pune intrebari legate de miscarile intestinale, dar si alte intrebari care il pot ajuta in gasirea cauzei.


Medicul dumneavoastra va avea nevoie de o proba din scaun, teste sanguine si va trebui sa va examineze rectal pentru a gasi informatiile de care are nevoie.

TRATAMENTUL DIAREEI

Depinde de cauza diareei. Daca aveti diaree este important sa va hidratati, in mod ideal cu apa, pentru ca veti pierde mai multa apa decat in mod normal prin diaree. Hiperglicemia, care poate aparea in urma unei infectii virale, poate deasemenea sa creasca riscul de deshidratare.

Loperamid este medicamentul care poate fi luat pentru a incetini miscarile intestinale. Odata acestea incetinite, absorbtia apei este crescuta, iar scaunele devin mai dense.

NEUROPATIA AUTONOMA

Neuropatia autonoma apare atunci cand nervii care ajuta la controlul functiilor involuntare ale organismului, sunt afectati. Printre aceste functii involuntare sunt si miscarile intestinului gros. Daca intestinul gros este afectat de neuropatie, este posibil sa experimentati perioade de constipatie si de diaree.

Loperamid va poate fi prescris pentru a reduce efectele diareei. Daca aveti crampe intestinale, medicatia antispastica ca mebeverine sau ulei de peppermint va poate ajuta sa reduceti aceste simptome.

Daca aveti neuropatie autonoma, este important sa va mentineti glicemia sub control pe cat de bine puteti pentru a preveni distrugerea si mai intensa a nervilor.

METFORMIN

Diareea este unul din simptomele comune ale tratamentului cu metformin.

Simptomele vor fi in mod normal mai pronuntate dupa inceperea tratamentului cu metformin si vor ceda in mod obisnuit dupa cateva saptamani.

Diareea si alte simptome gastrointestinale, cum ar fi greata, durerea de stomac si varsaturile, pot fi reduse daca luati metformin dupa ce ati terminat de mancat.

Daca simptomele neplacute, cum este cazul diareei, persista, medicul diabetolog trebuie anuntat si este posibil sa va prescrie metformin cu eliberare prelungita care va poate ajuta sa scapati de diaree.

Alte optiuni alternative includ reducerea dozei de metformin, daca diabetul este bine controlat sau inlocuirea acestuia cu un medicament alternativ.

ALTE MEDICAMENTE ASOCIATE CU DIAREE

Alte medicamente administrate in mod uzual care pot provoca diaree includ:

  • statinele indicate in scaderea colesterolului;
  • inhibitorii selectivi de recaptare a serotoninei indicatii pentru tratamentul depresiei;
  • antibioticele.

Daca aceste medicamente par a fi cauza diareei, medicul dumneavoastra va putea sa va ajute cu un sfat pentru a putea urma tratamentul fara efecte secundare suparatoare.

BOALA CELIACA

Boala Celiaca este o boala autoimuna care afecteaza intestinul subtire si care se agraveaza in cazul ingestiei de alimente ce contin gluten.

Persoanele cu diabet zaharat tip 1 (tot o boala autoimuna) au un risc crescut de boala Celiaca.

Simptomele de boala Celiaca includ schimbari in motilitatea intestinala ce se pot manifesta prin:

  • crampe abdominale;
  • diaree;
  • constipatie.

Simptomele de boala Celiaca pot fi indepartate prin eliminarea surselor de gluten din dieta.

INDULCITORII ARTIFICIALI

Sorbitol este o forma de indulcitor cunoscut ca alcool de zahar. Sorbitol si alte forme de alcool de zahar se gasesc in alimentele declarate ca alimente pentru diabetici, dar si in alte produse fara zahar, cum ar fi guma de mestecat fara zahar.

Alcoolul de zahar are un continut mai scazut de zahar si afecteaza mai putin glicemia in comparatie cu zaharul, insa poate avea un efect laxativ si in consecinta poate produce crampe abdominale si diaree.

Daca experimentati aceste simptome dupa ingestia de alcool de zahar, este bine sa evitati aceste alimente sau sa consumati doar cantitati mici. Unele persoane sunt mai sensibile ca altele la efectul sorbitolului sau al altor indulcitori de tip alcool de zahar.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *