Dieta in diabetul zaharat

Mai jos va prezentam cateva alimente permise, dar si interzise in dieta unei persoane diabetice. De retinut ca alimentele permise in dieta diabeticului trebuie sa se incadreze in limitele calorice zilnice, in nici un caz nu trebuiesc consumate pana la refuz.

Alimente permise in dieta din diabetul zaharat

Dieta diabet1. Produse lactate: telemea, cascaval, branza topita, branza de vaci, cas, urda dulce;
2. Carne slaba (pasare, vaca, vitel etc) sau mezeluri (parizer, sunca, cremwursti etc.);
3. Peste slab (salau, stiuca, biban, stavrid, cod, crap etc);
4. Oua (1 ou = 50g) – fierte moi, in preparate, ochi romanesc = 1 la 2 zile;
5. Legume (5% HC);
6. Grasimi: unt, untdelemn, margarina, smantana;
7. Condimente: aromate (patrunjel frunze, marar, leustean, cimbru), mustar;
8. Bauturi: ceai, cafea (indulcite cu zaharina), apa minerala, sifon;
9. Bauturi alcoolice (doar cu avizul medicului) ocazional: vin sec, tuica, vodca, coniac – 50 ml, bere blonda – 250 ml;
10. Bauturi nealcoolice: sucuri naturale (neindulcite cu zahar) obtinute prin stoarcerea fructelor proaspete sau sucuri conservate – in echivalentul ratiei recomandate de fructe;
11. Bauturi nealcoolice dietetice precum si alte produse dietetice – la recomandarea medicului.

Alimente interzise in dieta din diabetul zaharat

Zaharul si produsele zaharoase, produsele de patiserie si cofetarie, fructe dulci uscate (prune, stafide, smochine, curmale, poame), lichioruri, must, bauturi racoritoare cu zahar. Se poate folosi o lingurita rasa de miere de albine de salcam pe zi la indulcitul ceaiului sau in preparate.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *