Dieta in constipatie

Articolul de astazi abordeaza dieta in constipatie.

Aproximativ 14% din populatie experimenteaza constipatia cronica la un moment dat. Simptomele pot fi:

  • eliminarea scaunului de mai putin de trei ori pe saptamana;
  • scaune tari si greu de eliminat;
  • senzatia de evacuare incompleta;
  • senzatia de blocaj;
  • imposibilitatea de a elimina scaunul.

Tipul si severitatea simptomelor pot varia de la o persoana la alta. Unele persoane experimenteaza constipatia foarte rar, in timp ce pentru alte persoane aceasta reprezinta o problema continua.

CAUZELE DE CONSTIPATIE

Constipatia are mai multe cauze, insa ea este adesea rezultatul miscarii incetinite a alimentelor prin sistemul digestiv. Aceasta se poate intampla fie din cauza:

  • deshidratarii;
  • a unei diete nesanatoase;
  • a medicamentelor;
  • a unor boli ce afecteaza sistemul nervos;
  • diverselor afectiunilor mentale.

CE ALIMENTE VA POT SCAPA NATURAL DE CONSTIPATIE?

Din fericire, anumite alimente va pot ajuta sa scapati de constipatie, prin scaderea timpul de tranzitare a intestinului, dar si prin cresterea frecventei scaunelor.

PRUNELE USCATE

Prunele uscate, reprezinta un remediu natural larg utilizat pentru constipatie. Ele contin o cantitate mare de fibre. Fibrele insolubile din prune sunt fermentate in colon pentru a produce acizi grasi care cresc greutatea scaunului. Mai mult, prunele contin sorbitol. Acest indulcitor alcool este absorbit foarte bine de organism, ceea ce face ca apa sa fie atrasa in colon si sa determine un efect laxativ pentru foarte multi oameni.

MARUL

Un alt fruct benefic este marul. Merele sunt si ele bogate in fibre. Un mar de dimensiune medie cu piele contine circa 4 grame de fibre. Pectina din mere:

  • este rapid fermentata la nivel intestinal;
  • ajuta la scaderea densitatii scaunului;
  • ajuta la reducerea timpului de tranzit intestinal.

PERELE

Perele sunt si ele bogate in fibre, cu circa 5 grame de fibre intr-un fruct de dimensiune medie. Pe langa un continut generos de fibre, perele sunt extrem de bogate in fructoza si sorbitol in comparatie cu alte fructe. Fructoza este un tip de zahar ce se absorbe foarte putin la anumite persoane, ceea ce inseamna ca o buna parte din ea ajunge in colon si stimuleaza miscarea intestinala.

KIWI

Si kiwi va poate ajuta sa combateti constipatia cu circa 2,3 grame de fibre pentru un fruct de dimensiune medie. Insa kiwi nu lupta doar prin fibre impotriva constipatiei, ci si printr-o enzima ce regleaza miscarile intesinale.

SMOCHINELE

Ramanem la fructe si continuam cu smochinele. O smochina medie are circa 1,6 grame de fibre, iar o jumatate de cana de smochine uscate contine 7,3 grame de fibre. Si smochinele contin o enzima similara cu cea din kiwi ce de asemenea contribuie la miscarea intestinala.

CITRICELE

Citricele precum portocalele, grapefruit-ul, dar si mandarinele reprezinta o gustare delicioasa si o sursa importanta de fibre. De exemplu, o portocala contine 3 grame de fibre, iar un grapefruit contine 2 grame de fibre. Citricele sunt bogate in pectina. Pectina accelereaza tranzitul intestinal si reduce constipatia.

SPANACUL

Spanacul si alte legume cu frunza verde precum varza de Bruxelles, dar si broccoli sunt bogate in fibre si reprezinta o sursa excelenta de vitamina C, vitamina K si folati. Aceste legume ajuta tranzitul intestinal.

RUBARBA, CARTOFUL DULCE SI NU NUMAI

Rubarba este o planta verde cunoscuta pentru proprietatile benefice pentru intestine. Cartoful dulce contine o cantitate buna de fibre in principal insolubile. Fibrele insolubile ajuta tranzitul intestinal. Fasolea, mazarea si lintea reprezinta legume ieftine usor de introdus in dieta. Semintele de chia, dar si semintele de in sunt extrem de benefice in combarea constipatiei

PE SCURT

Pe scurt, exista multe fructe, legume si seminte ce va pot scapa in mod natural de constipatie. O dieta bogata in fibre ajuta la stimularea tranzitului intestinal. Este foarte important sa va hidratati. Exercitiul fizic regulat este un alt factor important. Daca suferiti de constipatie, incercati sa adaugati alimentele mai sus mentionate gradual in dieta dumneavoastra si in mod sigur situatia se va imbunatatii.

Va invitam sa lecturati si articolul nostru: Dieta daca ai pietre la rinichi.

Nu uitati sa dati Like paginii noastre de FaceBook: Dr. Daniela Petrache.

Pentru Dr. Petrache accesati:

Pentru tutoriale GRATUITE despre diabet si stil de viata sanatos accesati canalul de YouTube: Dr. Petrache.

Avem un blog partener pe care va invitam sa il vizitati aici: Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice.

Reteta de astazi propusa de colegii de la Retete pentru diabetici este Frittata pentru diabetici.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *