Dieta pentru diabetul zaharat tip 2

Micul dejun este adesea considerat cea mai importanta masa a zilei. Un studiu recent a demonstrat importanta deosebita a micului dejun pentru persoanele cu diabet zaharat tip 2. Cercetatorii de la Universitatea Tel Aviv (TAU) au studiat diete ce aveau acelasi continut caloric, dar o distributie diferita a caloriilor pe mese. Ei au descoperit ca un mic dejun bogat si o cina cu mai putine calorii ajuta la mentinerea unui echilibru glicemic. Cercetatorii chiar au observat o scadere a glicemiei cu 23% dupa pranz la persoanele incluse in studiu ce au servit o dieta cu un mic dejun copios.

Studiul a inclus persoane randomizate care au urmat fie dieta „B”, fie dieta „D” timp de o saptamana. Dieta B continea un mic dejun cu 2946 Kilojoule (kj)/ 703 calorii, un pranz cu 2523 kj / 603 calorii si o cina cu 858 kj / 205 calorii. Dieta D continea 858 kj / 205 calorii pentru micul dejun, 2523 kj / 603 calorii pentru pranz si 2946 kj / 703 calorii pentru cina. Ambele diete contineau acelasi numar de calorii/kilojouli, singura diferenta dintre cele doua diete era momentul in care portiile calorice erau servite. Pentru dieta B cea mai bogata masa era micul dejun, iar pentru dieta D cea mai bogata masa era cina.

Rezultatele studiului au aratat o scadere a glicemiei cu 20% si un nivel de insulina, peptid-C si GLP-1 cu 20% mai mare pentru participantii inclusi in dieta B in comparatie cu cei ce au urmat dieta D.

„Demonstrand ca o dieta bogata la micul dejun si mult mai modesta la cina este mult mai eficienta pentru a scadea glicemia post-prandiala pentru intreaga zi, noi sugeram ca un astfel de regim reprezinta o abordare terapeutica eficienta pentru mentinerea unui control glicemic, reducand astfel complicatiile cardio-vasculare.” a spus Profesor Daniela Jakubowicz de la Univeristatea din Tel Aviv si Centrul de diabet de la Wolfson Medical Center.

Cercetatorii vor continua sa studieze aceste rezultate, pentru a vedea daca ele isi mentin eficienta legata de nivelul glicemiei pentru o perioada mai lunga de timp. Iar, daca rezultatele sunt similare, dieta cu un mic dejun bogat va fi considerata un mod eficient si simplu pentru managementul diabetului.

Sursa: Diabetes Care

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *