Diferenta dintre diabetul zaharat tip 1 si tip 2
Daca ati primit de curand diagnosticul de diabet zaharat sau daca ati trait cu diabet zaharat de ceva timp, dar nu stiti foarte multe despre aceasta boala, este important sa intelegeti principalele diferente dintre diabetul zaharat tip 1 si diabetul zaharat tip 2. Cunoasterea acestor diferente reprezinta primul pas pentru un tratament si un management corect al acestei boli. Pornind de la modul de progresie, mergand pana la simptome diferite, metode diferite de tratamet, exista multi factori care diferentiaza cele doua tipuri de diabet si modul in care supravietuiti cu ele. Deasemenea este important de stiut punctele in care cele doua boli se intalnesc. Mai jos va prezentam diferentele si asemanarile dintre diabetul zaharat tip 1 si diabetul zaharat tip 2
CUNOASTETI DIFERENTELE
Atunci cand ne raportam la principalele diferente dintre aceste doua boli, este foarte important sa stiti ca: diabetul zaharat tip 1 se declanseaza atunci cand corpul nu mai produce insulina, in timp ce diabetul zaharat tip 2 se declanseaza atunci cand corpul nu mai produce suficienta insulina sau nu foloseste insulina asa cum trebuie. Ce produce lipsa secretiei de insulina in diabetul zaharat tip 1? Raspunsul este: sistemul imunitar al corpului, acesta prezinta o disfunctie care ataca si elimina celulele care produc insulina. In timp ce in diabetul zaharat tip 2, muschii, gasimea si celulele hepatice nu mai folosesc insulina produsa de pancreas pentru a transforma glucoza in energia necesara celulelor corpului, aceasta duce in ultima instanta la imposibilitatea de a tine pasul cu nevoia crescuta de insulina. Practic, diabetul zaharat tip 1 este considerat o boala autoimuna, in timp ce diabetul zaharat tip 2 este considerat o boala metabolica.
Diabetul zaharat tip 1 este mult mai rar decat diabetul zaharat tip 2 si este in general diagnosticat la copii sau la tinerii adulti. Conform Juvenile Diabetes Research Foundation, din cei aproape 26 de milioane de oameni din Statele Unite ale Americii care au diabet, doar 1,25 milioane au diabet zaharat tip 1. Dupa cum spune Institutul National de Sanatate, diabetul zaharat tip 2 este de obicei diagnosticat la adultii de varsta mijlocie. Cu toate acestea, factori ca obezitatea sau sedentarismul pot contribui la dezvoltarea diabetului zaharat de tip 2 la o varsta tanara.
FACTORII DE RISC
Factorii de risc genetic pot contribui la dezvoltarea ambelor tipuri de diabet. Dar cercetarile in diabet au aratat ca diabetul zaharat tip 2 este mai des mostenit decat diabetul zaharat tip 1. Conform site-ului Diabetic Care Services & Pharmacy, oamenii de stiinta au descoperit 18 gene legate de dezvoltarea diabetului zaharat tip 1. Al factori cum ar fi etnia, clima si factori de mediu pot deasemenea creste riscul de a dezvolta diabet zaharat tip 1.
Pentru diabetul zaharat tip 2, modul de viata are mult de-a face cu riscul de a dezvolta diabet. Dupa cum spune Clinica Mayo, supraponderabilitatea sau obezitatea reprezinta unul din principalii factori, pentru ca un exces al tesutului gras face ca celulelor sa le fie mai greu sa absoarba insulina necesara pentru a functiona. Faptul ca nu duceti o viata activa poate deasemenea creste riscul de a dezvolta diabetul zaharat tip 2. Asociatia Americana de Diabet spune ca cu cat o persoana este mai activa, cu atat mai bine poate corpul sa utilizeze insulina mai eficient.
Pe scurt diabetul zaharat tip 1 se produce atunci cand corpul nu poate produce insulina deloc, pe cand diabetul zaharat tip 2 este diagnosticat atunci cand corpul nu produce suficienta insulina sau nu poate utiliza insulina corect.
In ceea ce priveste factorii de risc, Asociatia Americana de Diabet spune ca diabetul zaharat tip 2 este mai des mostenit decat diabetul zaharat tip 1, in timp ce mediul inconjurator si modul de viata pornind de la clima si ajungand pana la dieta, pot influenta dezvoltarea ambelor forme de diabet.
SIMPTOMELE CELOR DOUA FORME DE DIABET ZAHARAT
Diabetul zaharat tip 1 si diabetul zaharat tip 2 impart multe dintre simptome. Clinica Mayo spune ca ambele tipuri de diabet zaharat pot avea aceleasi simptome printre care: sete exagerata, urinare frecventa, scadere in greutate rapida, oboseala sau slabiciune, vedere incetosata. Deasemenea alte simptome pot fi diferite intre cele doua tipuri de diabet. Iritabilitatea, tulburarile de dispozitie, comportamentul agresiv pot fi mai degraba atribuite diabetului zaharat tip 1. Persoanele ce sufera de diabet zaharat tip 2 sunt predispusi la vindecarea greoaie a ranilor, scaderea capacitatii de a rezista la infectii, schimbari ale coloritului pielii. Asociatia Americana de Diabet spune ca de cele mai multe ori complicatiile infectiilor de la nivelul pielii reprezinta cateodata primul simptom al diabetului zaharat de tip 2.
TRATAMENTUL PENTRU AMBELE TIPURI DE DIABET
Principala diferenta atunci cand vine vorba de tratament atat pentru diabetul zaharat tip 1, cat si pentru diabetul zaharat tip 2, o reprezinta nevoia de insulina. Toti cei care au fost diagnosticati cu diabet zaharat tip 1 vor avea nevoie de tratament cu insulina pe tot parcursul vietii. Insulina este de obicei adusa in corp fie prin injectare, fie folosind o pompa de insulina, desi o forma de insulina inhalatorie este in acest moment disponibila pentru o anumita categorie de pacienti. In cazurile mai serioase de diabet zaharat tip 1, pacientii pot avea nevoie de o medicatie aditionala pentru aceasta boala si complicatiile sale, pornind de la medicamente ca pramlinitide pentru controlul glicemiei si pana la statine pentru scaderea colesterolului.
Dupa cum spune Clinca Mayo, persoanele diagnosticate cu diabet zaharat tip 2 nu au nevoie mereu de tratament cu insulina sau alte medicamente pentru a-si pastra nivelul glicemiei intre limitele normale. O dieta sanatoasa si exercitiu fizic zilnic reprezinta baza tratamentului pentru ambele tipuri de diabet, iar cei care au diabet zaharat tip 2 pot cateodata sa supravietuiasca doar cu simpla modificare a stilului de viata. Atunci cand pacientii cu diabet zaharat tip 2 necesita medicamente pentru tratament, exista o gama variata de medicamente ce pot fi utilizate pentru pacientii cu diabet zaharat tip 2, acestea ajuta la imbunatatirea sensibilitati la insulina pentru celulele corpului in timp ce productia hepatica de glucoza este redusa. Alte medicamente de prima mana ce sunt utilizate pentru pacientii cu diabet zaharat tip 2 sunt reprezentate de sulfoniluree, meglitinide si tiazolidindione, fiecare ajutand corpul sa secrete mai multa insulina sau sa foloseasca insulina mai eficient. Pacientii cu diabet zaharat tip 2 pot deasemenea sa aiba nevoie de alte medicamente pentru complicatiile diabetului pe care le dezvolta sau pentru care prezinta un grad de risc.
Ca o incheiere, multe dintre diferentele care definesc atat diabetul zaharat tip 1, cat si diabetul zaharat tip 2, pot fi manageriate printr-o modificare a stilului de viata. Exercitiu fizic regulat, o dieta sanatoasa nu doar va ajuta cu managementul diabetului, dar va si aduc multe alte beneficii pentru starea dumneavoastra generala de sanatate.