Digestia si absorbtia glucidelor
DIGESTIA GLUCIDELOR
Glucidele alimentare sunt reprezentate in special de:
- amidon (50%);
- zaharoza (40%);
- lactoza (5-10%).
In procesul de digestie oligo si polizaharidele sunt hidrolizate enzimatic la monozaharide ce au capacitatea de a traversa membrana celulelor enterocitare:
- glucoza;
- fructoza;
- galactoza.
Hidroliza este realizata de enzime din clasa hidrolazelor numite amilaze. Exista doua tipuri de amilaze:
- amilaza salivara;
- amilaza pancreatica.
Amilaza salivara
Este secretata de glandele salivare si isi incepe actiunea in cavitatea bucala si este inhibata la nivelul stomacului din cauza pH-ului acid. La nivelul cavitatii bucale alimentele petrec o perioada scurta de timp, limitand astfel actiunea amilazei salivare. Amilaza salivara hidrolizeaza o parte din legaturile glicozidice ale polizaharidelor.
Amilaza pancreatica
Este secretata de componenta exocrina a pancreasului, actioneaza in intestin si continua hidroliza legaturilor glicozidice inceputa in cavitatea bucala.
La nivelul intestinului se hidrolizeaza ultimele legaturi glicozidice:
- zaharaza din zaharoza;
- lactaza din lactoza;
- maltaza din dextrine.
Aici se obtin principalele monozaharide de digestie:
- glucoza;
- fructoza;
- galactoza.
ABSORBTIA MONOZAHARIDELOR
Monozaharidele sunt compusi hidrofili, ele nu pot traversa membranele hidrofobe, tocmai de aceea necesita transportori.
Glucoza necesita:
- trecerea din lumenul intestinului in enterocit;
- trecerea din enterocit in circulatia sanguina;
- trecerea din circulatia sanguina in tesuturi;
- reabsorbtie din urina primara, in celulele tubulare proximale.
Transportorii glucozei
-
Transportorul sodiu-glucoza (SGLT)
Transporta glucoza impotriva gradientului de concentratie, este un transport cuplat cu un co-transportor de sodiu.
Sistemul de transport este utilizat in:
- absorbtia intestinala;
- reabsorbtia renala.
-
Transportul specific de glucoza (GLUT)
Transporta glucoza in sensul gradientului de concentratie.
Sunt cinci transportori de glucoza ce difera prin:
- localizare;
- afinitate pentru glucoza;
- expresie.
Principalele doua tipuri de GLUT sunt:
- Km5 – GLUT4 (muschi) cu afinitate mare pentru glucoza;
- Km15-20 – GLUT 2 (ficat, intestin, rinichi) cu afinitate scazuta pentru glucoza.
GLUT4
- aflat in muschi;
- afinitate mare pentru glucoza Km5;
- transportul glucozei la acest nivel se va desfasura la capacitate maxima;
- depinde doar de numarul de transportori;
- este indiferent de glicemie.
GLUT 2
- aflat in ficat, intestin, rinichi;
- afinitate scazuta pentru glucoza Km15-20;
- intrarea glucozei in aceste celule depinde de valoarea glicemiei;
- cu cat glicemia este mai mare, cu atat intrarea in celula este mai mare;
- ficatul absoarbe glucoza la valori mari ale glicemiei in perioada postprandiala precoce.