Digestia si absorbtia glucidelor

DIGESTIA GLUCIDELOR

Glucidele alimentare sunt reprezentate in special de:

  • amidon (50%);
  • zaharoza (40%);
  • lactoza (5-10%).

In procesul de digestie oligo si polizaharidele sunt hidrolizate enzimatic la monozaharide ce au capacitatea de a traversa membrana celulelor enterocitare:

  • glucoza;
  • fructoza;
  • galactoza.

Hidroliza este realizata de enzime din clasa hidrolazelor numite amilaze. Exista doua tipuri de amilaze:

  • amilaza salivara;
  • amilaza pancreatica.

Amilaza salivara

Este secretata de glandele salivare si isi incepe actiunea in cavitatea bucala si este inhibata la nivelul stomacului din cauza pH-ului acid. La nivelul cavitatii bucale alimentele petrec o perioada scurta de timp, limitand astfel actiunea amilazei salivare. Amilaza salivara hidrolizeaza o parte din legaturile glicozidice ale polizaharidelor.

Amilaza pancreatica

Este secretata de componenta exocrina a pancreasului, actioneaza in intestin si continua hidroliza legaturilor glicozidice inceputa in cavitatea bucala.

La nivelul intestinului se hidrolizeaza ultimele legaturi glicozidice:

  • zaharaza din zaharoza;
  • lactaza din lactoza;
  • maltaza din dextrine.

Aici se obtin principalele monozaharide de digestie:

  • glucoza;
  • fructoza;
  • galactoza.

ABSORBTIA MONOZAHARIDELOR

Monozaharidele sunt compusi hidrofili, ele nu pot traversa membranele hidrofobe, tocmai de aceea necesita transportori.


Glucoza necesita:

  • trecerea din lumenul intestinului in enterocit;
  • trecerea din enterocit in circulatia sanguina;
  • trecerea din circulatia sanguina in tesuturi;
  • reabsorbtie din urina primara, in celulele tubulare proximale.

Transportorii glucozei

  1. Transportorul sodiu-glucoza (SGLT)

Transporta glucoza impotriva gradientului de concentratie, este un transport cuplat cu un co-transportor de sodiu.

Sistemul de transport este utilizat in:

  • absorbtia intestinala;
  • reabsorbtia renala.
  1. Transportul specific de glucoza (GLUT)

Transporta glucoza in sensul gradientului de concentratie.

Sunt cinci transportori de glucoza ce difera prin:

  • localizare;
  • afinitate pentru glucoza;
  • expresie.

Principalele doua tipuri de GLUT sunt:

  • Km5 – GLUT4 (muschi) cu afinitate mare pentru glucoza;
  • Km15-20 – GLUT 2 (ficat, intestin, rinichi) cu afinitate scazuta pentru glucoza.

GLUT4

  • aflat in muschi;
  • afinitate mare pentru glucoza Km5;
  • transportul glucozei la acest nivel se va desfasura la capacitate maxima;
  • depinde doar de numarul de transportori;
  • este indiferent de glicemie.

GLUT 2

  • aflat in ficat, intestin, rinichi;
  • afinitate scazuta pentru glucoza Km15-20;
  • intrarea glucozei in aceste celule depinde de valoarea glicemiei;
  • cu cat glicemia este mai mare, cu atat intrarea in celula este mai mare;
  • ficatul absoarbe glucoza la valori mari ale glicemiei in perioada postprandiala precoce.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *