Durerea de stomac in diabet
Sunt multe de luat in considerare atunci cand va confruntati cu o durere cronica de stomac, insa trebuie sa retine ca durerile de stomac, nu sunt normale. Multi pacienti nu primesc tratament pentru ca durerea aparuta la nivelul tractului intestinal nu a fost asociata cu diabetul si cu complicatiile sale. Insa 75% dintre diabetici se plang de probleme gastro-intestinale, asadar aceasta problema trebuie luata in considerare.
Diabetul este o boala complexa care are capacitatea de a produce haos in intregul organism, inclusiv la nivelul intestinelor. Vechimea diabetului, dar si perioadele de dezechilibru glicemic afecteaza intestinele. Medicii diabetolog cunosc foarte bine problemele generate de neuropatia diabetica si verifica adesea picioarele pacientilor, pentru ca afectarea acestora este adesea vizibila si masurabila. Intestinele sunt insa la fel de vulnerabile la neuropatie, insa aceasta afectiune este mai rara si nu este foarte des testata. Neuropatia la nivel intestinal poate incetini sau poate accelera motilitatea sau rata normala a contractiilor intestinale, rezultatul fiind un dezechilibru intestinal.
Pentru a primi cel mai bun tratament posibil este necesar sa identificati cauza. In cazul unei boli celiace, de exemplu, tratamentul este reprezentat de o dieta – odata ce factorul iritativ, in aceasta situatie glutenul, este indepartat din dieta, intestinele incep incet-incet sa se vindece. Alte diagnostice pot necesita medicamente, schimbari in dieta sau alte proceduri medicale. Bolile intestinale de care puteti fi testati sunt gastropareza, boala celiaca, boala intestinala inflamatori, boala Crohn, colita ulcerativa, helicobacter pylori, viermi intestinali si probabil probleme ale vezicii biliare printre altele. Diabetul poate provoca anumite probleme, cum ar di „diareea diabetica”. Aceasta apare la pana la 22% dintre pacienti. Mentinerea unei glicemii intre limite este intotdeauna extrem de importanta pentru orice fel de complicatie legata de diabet.
Nu treceti cu usurinta peste aceasta problema; schimbarile de la nivelul intestinului si alte simptome sunt foarte importante si trebuie comunicate medicului diabetolog. Desi unele probleme pot parea jenante, trebuie sa invatati sa treceti peste ele si sa intelegeti ca in relatia cu medicul diabetolog nu exista jena. Medicul diabetolog va poate trimite la un medic gastroenterolog care poate diagnostica, trata si poate face teste necesare pentru a ajunge la o concluzie corecta.
Daca experimentati vreuna din urmatoarele simptome, va sfatuim sa le comunicati medicului diabetolog, acesta va poate ajuta: greata, varsaturi, diaree, sangerari rectale, constipatie, dureri de stomac, scaune anormale, flatulenta si schimbari ale apetitului.