Efectele diabetului

Efectele diabetului sunt nenumarate, tocmai de aceea este important sa le cunoasteti. Odata ce cunoasteti efectele diabetului puteti sa aveti grija de corpul dumneavoastra si cel mai important puteti evita complicatiile diabetului.

Multe dintre efectele diabetului provin si din cauza altor afectiuni printre care mentionam:

  • hipertensiunea arteriala;
  • hipercolesterolemia.

SIMPTOMELE DIABETULUI

Atunci cand este diagnosticat sau cand nu este corect controlat diabetul afecteaza grav organismul. Dezechilibrul diabetului poate fi observat prin reaparitia simptomelor clasice:

  • cresterea senzatiei de sete;
  • nevoia frecventa de a urina;
  • oboseala;
  • vederea incetosata;
  • amorteli sau durere la nivelul mainilor si picioarelor.

EFECTELE DIABETULUI PE TERMEN LUNG

Pe langa simptomele de mai sus, diabetul poate afecta organismul pe termen lung. Afectarea pe termen lung poarta denumirea de complicatiile diabetului.

Diabetul va afecteaza vasele de sange si nervii, asadar diabetul va poate afecta orice parte a corpului.

Efectele diabetuluiCu toate acestea, anumite parti ale corpului sunt mai mult afectate decat altele.

Complicatiile diabetului apar in general dupa multi ani de neglijenta terapeutica. Complicatiile nu sunt o certitudine si pot fi evitate printr-un control glicemic riguros. Deasemenea este bine sa va tineti sub control si tensiunea arteriala, dar si nivelul colesterolului.


Puteti reusi acest lucru adoptand o alimentatie sanatoasa, evitand fumatul si a alcoolul. O activitate fizica regulata va ajuta deasemenea in mentinerea unei glicemii normale.

EFECTELE DIABETULUI ASUPRA INIMII

Diabetul si boala coronariana sunt extrem de strans legate.

In cazul in care pe langa diabet mai suferiti si de hipertensiune arteriala asociata cu hipercolesterolemie, riscul de infarct si boli cardiovasculare creste semnificativ.

DIABETUL SI ACCIDENTUL VASCULAR CEREBRAL

Diabetul alaturi de hipertensiunea arteriala si hipercolesterolemie creste riscul de accident vascular cerebral.

EFECTELE DIABETULUI ASUPRA OCHILOR

O complicatie relativ comuna a diabetului este retinopatia diabetica.

Efectele diabetuluiCa mai toate complicatiile, aceasta afectiune este generata de mai multi ani de control slab sau lipsa de control a diabetului.

Retinopatia este produsa de afectarea vaselor de sange de la nivelul fundului de ochi (retina). Aceste vase se umfla, incep sa se deformeze si se fisureaza. Hipertensiunea arteriala contribuie deasemenea la aparitia retinopatiei diabetice.

Retinopatia diabetica poate fi tratata asa ca este mai bine sa o prindeti la inceput. Pentru a reusi asta va trebui sa va programati in mod regulat la un control oftalmologic.

EFECTELE DIABETULUI ASUPRA NERVILOR SI A VASELOR

Efectele diabetului asupra nervilor, dar si asupra vaselor pot duce la probleme ce includ:

  • probleme digestive;
  • disfunctii sexuale;
  • vindecarea greoaie a ranilor.

Pacientii cu diabet au un risc crescut de a dezvolta complicatii, insa nu toti o fac. Persoanele cu o tensiune arteriala normala, cu un colesterol in limite si cu un diabet bine controlat au o sansa mai mare sa evite si sa intarzie semnificativ complicatiile pe termen lung.

Pentru a reduce posibilitatea de a dezvolta probleme ce tin de boala, va sfatuim sa va mentineti sub control glicemia, tensiunea arteriala si colesterolul. O dieta corecta si activitatea fizica regulata reprezinta un pas important in reducerea glicemiei si a colesterolului.

Medicamentele pot deasemenea juca un rol important, acolo unde modificarea stilului de viata nu este suficienta.

EFECTELE DIABETULUI ASUPRA RINICHILOR

Efectele diabetuluiRinichii reprezinta un alt organ care este amenintat de diabet. Riscul creste si mai mult, atunci cand diabetul este prost controlat, dar si atunci cand acesta se asociaza cu hipertensiune arteriala si hipercolesterolemie.

Nefropatia diabetica este termenul folosit pentru afectarea rinichilor in diabet.

Distructia rinichilor apare dupa mai multi ani si poate fi diagnosticata printr-un screening regulat inainte de a deveni prea serioasa. Tratamentul include schimbarea modului de viata si poate include medicamente pentru tratarea hipertensiunii arteriale, dar si a colesterolului.

EFECTELE DIABETULUI ASUPRA NERVILOR

Efectele diabetului asupra nervilor poate fi foarte serios pentru ca nervii participa la foarte multe procese, pornind de la miscare si digestie si ajungand la sex si reproducere.

Afectarea nervoasa (neuropatia) are ca simptome:

  • amorteli sau furnicaturi la nivelul mainilor si picioarelor;
  • lipsa erectiilor peniene sau clitoriene;
  • transpiratii excesive;
  • diagnosticul de intarziere a evacuarii gastrice.

Tratamentul pentru neuropatie se concentreaza asupra reducerii durerii, dar medicamentele antihipertensive pot sa fie deasemenea prescrise pentru a ajuta la prevenirea aparitiei aceste afectiuni.

EFECTELE DIABETULUI ASUPRA DIGESTIEI

Efectele diabetuluiDiabetul poate afecta digestia in mai multe feluri. Daca diabetul a provocat distructia nervilor atunci poate aparea senzatia de greata, constipatia si diareea.

O cauza alternativa a afectarii digestive poate fi reprezentata de medicatia antidiabetica.

Unele medicamentele antidiabetice folosite la pacientii cu diabet zaharat tip 2 pot produce probleme digestive. Efectele acestora par a se remite odata ce corpul se obisnuieste cu ele.

EFECTELE DIABETULUI ASUPRA PIELII

Diabetul afecteaza pielea odata cu afectarea nervilor si a circulatiei sanguine. Piele poate deveni uscata, se vindeca mai greu, prezinta infectii fungice si bacteriene, iar la nivelul picioarelor isi pierde sensibilitatea.

Persoanele ce sufera de diabet trebuie sa isi controleze picioarele cel putin o data pe an. Efectele diabetului asupra picioarelor poarta numele de piciorul diabetic.

Sursa: Diabetes UK

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *