Etapele diabetului zaharat

Articolul de astazi abordeaza etapele diabetului zaharat. Diabetul zaharat apare treptat, un debut brusc al diabetului zaharat este rar intalnit, tocmai de aceea astazi discutam despre etapele diabetului zaharat.

CLINICA VIRTUALA

clinica@diabet-si-nutritie.ro

ETAPELE DIABETULUI ZAHARAT

Diabetul zaharat are trei tipuri principale:

  • diabet zaharat tip 1;
  • diabet zaharat tip 2;
  • diabetul gestational.

DIABETUL ZAHARAT TIP 1

In cazul diabetul zaharat tip 1 exista o perioada premergatoare in care analiza genetica poate sa identifice genotipurile asociate in mod comun cu diabetul zaharat.

O zona specifica din cromozomul sase numita regiunea HLA este asociata cu un risc de 50% de aparitie a bolii. Alaturi de alti factori, aceasta predispozitie poate duce la declansarea bolii.

In prima etapa a bolii cel putin un anticorp legat de aparitia bolii este prezent in sange. Din momentul aparitiei, acesti autoanticorpi incep sa atace celula beta pancreatica, insa glicemia ramane in tinte si nu apar simptomele specifice.

In a doua etapa a bolii cel putin doi sau chiar mai multi autoanticorpi sunt prezenti in sange, celula beta continua sa fie distrusa de sistemul imunitar, incepe sa apara lipsa de insulina si o usoara crestere a glicemiei, din cauza intolerantei la glucoza.

PLAN NUTRITIONAL PERSONALIZAT

clinca@diabet-si-nutritie.ro
Chiar daca distrugerea celulelor beta este mult mai serioasa in etapa doi, simptomele de boala nu apar.

In etapa a treia o mare parte din celulele beta sunt distruse si incep sa apara simptomele. In acest stadiu se pune de obicei diagnosticul. In timpul acestei perioade, simptomele de diabet zaharat tip 1 pot include:

  • foame si sete exagerata;
  • vedere in ceata;
  • oboseala severa;
  • urinari frecvente;
  • scadere in greutate inexplicabila.

DIABETUL ZAHARAT TIP 2

In cazul diabetul zaharat tip 2, in prima faza apare insulino-rezistenta. Muschii, grasimea si celula hepatica devin rezistente la actiunea insulinei si glucoza nu este introdusa in celule.

Pancreasul poate sa compenseze aceasta insulino-rezistenta si produce mai multa insulina, reusind intr-un final sa reduca glicemia.

In etapa a doua, cea cunoscuta sub numele de prediabet, celulele devin atat de insulino-rezistente incat surplusul de insulina nu este suficient pentru a reduce glicemia la normal. In unele cazuri, disfunctia beta celulara poate fi de asemenea prezenta.

Pe parcursul acestei etape, glicemia depaseste normalul, insa nu este suficient de mare pentru a se pune diagnosticul de diabet.

In etapa a treia, glicemia creste si diagnosticul de diabet zaharat tip 2 este pus. Atat insulino-rezistenta, cat si disfunctia beta celulara pot duce la declansarea bolii.

Fara tratament hiperglicemia cronica poate duce la complicatii greu de compensat.

a bolii, complicatiile vasculare apar ca rezultat al unei glicemii mari. Printre complicatii mentionez:

  • albuminuria;
  • boala cronica de rinichi;
  • boala coronariana;
  • insuficienta cardiaca;
  • neuropatia periferica;
  • accidentul vascular cerebral.

Dupa cum ati realizat din tot ce am spus, diabetul apare in etape, iar intelegerea etapelor este foarte importanta, pentru  ca in principal in cazul diabetului zaharat tip 2 puteti interveni inca de la inceput si puteti preveni aparitia bolii. Recoltati-va analizele in mod regulat si mergeti la pentru interpretarea lor, numai asa puteti preveni boala.


Va invitam sa lecturati si articolul nostru: Medicamente ce pot creste glicemia.

Nu uitati sa dati Like paginii noastre de FaceBook: Dr. Daniela Petrache.

Pentru Dr. Petrache accesati:

Colegii de la Retete pentru diabetici va propun pentru astazi reteta de: Chipsuri din morcov pentru diabetici.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *