Factorii de risc pentru diabetul zaharat tip 2

Un stil de viata dezechilibrat, dar si o alimentatie dezechilibrata creste riscul pentru diabetul zaharat tip 2.

Va prezentam in cele ce urmeaza cativa din factorii de risc pentru diabetul zaharat tip 2.

Lipidele ca factori de risc pentru diabetul zaharat tip 2

Dietele bogate in lipide se asociaza cu insulino-rezistenta si hiperinsulinemie, mai ales în cazul grasimilor saturate si al acizilor grasi trans.

Raportul acizi grasi polinesaturati/saturati este corelat invers proportional cu secretia de insulina si pozitiv cu actiunea insulinei.

Persoanele care consuma acizi grasi omega 3 polinesaturati au incidenta scazuta a diabetului zaharat tip 2 (de exemplu, populatia din Groenlanda, eschimosii din Alaska, datorita consumului de peste si ulei de peste).

O alimentatie bogata in unt (care contine cantitati crescute de acid palmitic si acid miristic) s-a asociat cu cresterea glicemiei à jeun, iar consumul de ulei de masline (bogat in acid oleic) a avut o relatie inversa cu aceasta glicemie.

Glucidele ca factori de risc pentru diabetul zaharat tip 2

Regimurile alimentare bogate in carbohidrati cresc sensibilitatea la insulină, pe termen scurt.

Secretia de insulina depinde de tipul, cantitatea, indexul glicemic si structura carbohidratilor consumati.

Alimentele bogate in fibre au efecte indirecte asupra secretiei si actiunii insulinei.

Fibrele alimentare:

  • influenteaza motilitatea tubului digestiv si timpul de tranzit intestinal;
  • stimuleaza secretia gastrointestinala de GIP si GLP-1;
  • accentueaza fermentatia colonica a acizilor grasi cu lant scurt, care inhiba gluconeogeneza hepatica.

Resturile alimentare ramase nedigerate (cum sunt fibrele alimentare) actioneaza ca un substrat pentru fermentatia din colon si diminua glicemia postprandiala si raspunsul insulinic, imbunatatesc sensibilitatea la insulina, scad trigliceridele si cresc HDL-colesterolul, induc satietatea si reduc depozitele de lipide.

Alimentatia bogata in fibre si fructe se asociaza cu un risc scazut de diabet zaharat tip 2, in comparatie cu dietele bazate pe fasole, rosii, cereale rafinate, carne rosie.

Proteinele ca factori de risc pentru diabetul zaharat tip 2

Nu exista date epidemiologice ferme legate de consumul de proteine si riscul aparitiei diabetului zaharat tip 2.

Alimentele cu continut proteic ridicat maresc secretia de insulina.

Proteinele stimuleaza si secretia de glucagon, de catre celulele alfa pancreatice, iar acesta accentueaza gluconeogeneza.

Consumul de carne rosie si de carne procesata (mezeluri) duce la cresterea riscului de diabet zaharat tip 2, in timp ce o dieta vegetariana este protectiva fata de acesta si obezitate.

Alti factori de risc pentru diabetul zaharat tip 2

Cafeaua

  • Consumul regulat de cafea a fost implicat in reducerea insulino-rezistentei si scaderea incidentei diabetului zaharat tip 2, precum si in diminuarea markerilor inflamatori.

Alcoolul

  • Consumul moderat de alcool augmenteaza secretia postprandiala de insulina si reduce glicemia postprandiala, dupa un pranz sarac in carbohidrati.
  • Consumul exagerat de alcool, mai ales la barbatii obezi, creste riscul de diabet zaharat.

Zincul

  • Zincul pare sa fie important in biosinteza si secretia de insulina, aflandu-se intr-o concentratie crescuta in pancreas.
  • Zincul stabilizeaza si previne degradarea hexamerilor insulinici (forma de depozit a insulinei in celula beta) si favorizeaza legarea insulinei de receptorii hepatici, inhiband degradarea insulinei.

Fierul

  • Cresterea fierului este asociata cu alterarea sensibilitatii la insulina si diabet zaharat tip 2.

Cromul

  • Deficitul de crom este asociat cu alterarea tolerantei la glucoza si insulino-rezistenta.

Vitamina D

  • Deficitul de vitamina D scade eliberarea de insulina, iar daca deficitul este prelungit, diminua secretia de insulina si toleranta la glucoza.

Exercitiul fizic

  • Riscul relativ de diabet zaharat tip 2 scade la persoanele care desfasoara activitate fizica in mod regulat.

Influentele stresului asupra insulino-rezistentei

  • Stresul catabolic, din afectiunile severe, este insotit constant de accentuarea insulino-rezistentei.
  • Mecanismele includ activarea axului hipotalamo-hipofizar-medulosuprarenalian, cu cresterea marcata a hormonilor de contrareglare, precum si intensificarea producerii citokinelor inflamatorii.

Somnul

  • lipsa acuta de somn, la adultii tineri sanatosi, a fost corelata cu cresterea glicemiei à jeun, cu perturbarea secretiei diurne a cortizolului si reducerea variabilitătii frecventei cardiace.

Fumatul

  • induce insulino-rezistenta, favorizând apariţia diabetului zaharat tip 2.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *