Glucidele – clasificare

GLUCIDELE – CLASIFICARE

MONOZAHARIDE:

a. Glucoza:

  • cel mai raspandit glucid din natura;
  • sursa principala de energie pentru organism;
  • surse principale de glucoza libera: struguri, portocale,   morcovi si miere.

b. Fructoza:

  • cel mai dulce monozarid in forma cristalina;
  • surse:
    • fructe (procentul creste pe masura ce fructul se coace);
    • legume deshidratate;
    • miere.


c. Galactoza:

  • nu se gaseste in alimente sub forma libera;
  • intra in compozitia lactozei impreuna cu glucoza.

DIZAHARIDE

a. Zaharoza sau sucroza:

  • formata din glucoza si fructoza;
  • surse:
    • zahar rafinat;
    • produse de cofetarie;
    • dulciuri;
    • bauturi racoritoare;
    • fructe uscate;
    • zahar invertit (mai dulce decat zaharoza, folosit in scop comercial, la prepararea dulciurilor si glazurilor fine).

b. Lactoza:

  • sub actiunea lactazei este hidralizata in glucoza si galactoza;
  • in absenta lactazei apare intoleranta la lactoza;
  • surse:
    • lapte.
  • are doar 1/6 din capacitatea de indulcire a glucozei.

POLIZAHARIDE

a. Amidonul:

  • forma de stocare a carbohidratilor din plante;
  • alcatuit din amiloza si amilopectina.

b. Glicogenul:

  • forma de depozitare a glucidelor in organismele animale: muschi, ficat;
  • carnea si derivatele sale nu contin cantitati aprecialbile de glicogen, din cauza epuizarii acestora in momentul sacrificarii, ca raspuns la hormonii de stres eliberati.

GLUCIDELE – CARACTERIZARE NUTRITIONALA

  • 1 g furnizeaza 4 kcal;
  • trebuie sa reprezinte 45-65% din aportul caloric total al alimentatiei.

Surse de glucide:

  • cereale, fructe, legume, lapte si produse din lapte.

Rolurile glucidelor:

  • glucoza este principalul carburant al tuturor celulelor;
  • glicogenul reprezenta rezerva energetica a organismului.

Fibrele alimentare:

  • sunt principii nutritive de natura vegetala;
  • nu sunt digerabile sub actiunea enzimelor digestive si nu sunt absorbabile in totalitate prin mucoasa intestinala;
  • se recomanda 30-40 g fibre/zi;
  • din punct de vedere al solubilitatii fibrele se clasifica in:
    • insolubile:
      • celuloza, lignina;
      • necesare unei bune functionari a colonului.
    • solubile:
      • pectinele;
      • gume;
      • mucolagii;
    • incetinesc evacuarea gastrica.

Efectele fibrelor:

  • stimuleaza masticatia, fluxul salivar si secretia de suc gastric, contribuind la o buna digestie;
  • determina senzatia de satietate precoce;
  • cresc volumul bolului fecal si reduc timpul tranzitului intestinal, combatand constipatia;
  • contribuie la detoxifierea organismului prin epurarea diversilor produsi toxici, inclusiv a celor cancerigeni;
  • leaga colesterolul si alte grasimi, marind cantitatea excretata si reducand absorbtia intestinala a acestora;
  • contribuie la mentinerea florei bacteriene intestinale  normale.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *