Glucidele – clasificare
GLUCIDELE – CLASIFICARE
MONOZAHARIDE:
a. Glucoza:
- cel mai raspandit glucid din natura;
- sursa principala de energie pentru organism;
- surse principale de glucoza libera: struguri, portocale, morcovi si miere.
b. Fructoza:
- cel mai dulce monozarid in forma cristalina;
- surse:
- fructe (procentul creste pe masura ce fructul se coace);
- legume deshidratate;
- miere.
c. Galactoza:
- nu se gaseste in alimente sub forma libera;
- intra in compozitia lactozei impreuna cu glucoza.
DIZAHARIDE
a. Zaharoza sau sucroza:
- formata din glucoza si fructoza;
- surse:
- zahar rafinat;
- produse de cofetarie;
- dulciuri;
- bauturi racoritoare;
- fructe uscate;
- zahar invertit (mai dulce decat zaharoza, folosit in scop comercial, la prepararea dulciurilor si glazurilor fine).
b. Lactoza:
- sub actiunea lactazei este hidralizata in glucoza si galactoza;
- in absenta lactazei apare intoleranta la lactoza;
- surse:
- lapte.
- are doar 1/6 din capacitatea de indulcire a glucozei.
POLIZAHARIDE
a. Amidonul:
- forma de stocare a carbohidratilor din plante;
- alcatuit din amiloza si amilopectina.
b. Glicogenul:
- forma de depozitare a glucidelor in organismele animale: muschi, ficat;
- carnea si derivatele sale nu contin cantitati aprecialbile de glicogen, din cauza epuizarii acestora in momentul sacrificarii, ca raspuns la hormonii de stres eliberati.
GLUCIDELE – CARACTERIZARE NUTRITIONALA
- 1 g furnizeaza 4 kcal;
- trebuie sa reprezinte 45-65% din aportul caloric total al alimentatiei.
Surse de glucide:
- cereale, fructe, legume, lapte si produse din lapte.
Rolurile glucidelor:
- glucoza este principalul carburant al tuturor celulelor;
- glicogenul reprezenta rezerva energetica a organismului.
Fibrele alimentare:
- sunt principii nutritive de natura vegetala;
- nu sunt digerabile sub actiunea enzimelor digestive si nu sunt absorbabile in totalitate prin mucoasa intestinala;
- se recomanda 30-40 g fibre/zi;
- din punct de vedere al solubilitatii fibrele se clasifica in:
- insolubile:
- celuloza, lignina;
- necesare unei bune functionari a colonului.
- solubile:
- pectinele;
- gume;
- mucolagii;
- incetinesc evacuarea gastrica.
- insolubile:
Efectele fibrelor:
- stimuleaza masticatia, fluxul salivar si secretia de suc gastric, contribuind la o buna digestie;
- determina senzatia de satietate precoce;
- cresc volumul bolului fecal si reduc timpul tranzitului intestinal, combatand constipatia;
- contribuie la detoxifierea organismului prin epurarea diversilor produsi toxici, inclusiv a celor cancerigeni;
- leaga colesterolul si alte grasimi, marind cantitatea excretata si reducand absorbtia intestinala a acestora;
- contribuie la mentinerea florei bacteriene intestinale normale.