Grapefruit si medicamentele
Articolul de azi vorbeste despre grapefruit si interactiunea acestuia cu diferite medicamente.
Grapefruitul este un fruct delicios din clasa citricelor cu multe beneficii pentru sanatate. Cu toate acestea, el poate interactiona cu cateva medicamente comune si le poate afecta actiunea.
CUM INTERACTIONEAZA GRAPEFRUIT CU MEDICAMENTELE?
Sa aflam intai, cum interactioneaza acest fruct cu medicamentele.
Medicamentele sunt procesate in ficat si in intestinul subtire cu ajutorul unor proteine specifice. Acestea descompun medicamentele si le reduc nivelul sanguin.
Grapefruit si alte cateva fructe inrudite precum portocalele de Sevilia, mandarinele si pomelo contin o anumita clasa de substante. Aceasta clasa de substante continuta in fructele mentionate anterior intrerupe actiunea proteinelor responsabile cu degradarea medicamentelor.
Prin scaderea actiunii acestor proteine la nivelul ficatului si al intestinelor, grapefruit poate creste riscul de efecte secundare medicamentoase.
CE CANTITATE DE GRAPEFRUIT INTERACTIONEAZA CU MEDICAMENTELE SI PENTRU CAT TIMP?
Nu este nevoie de o cantitate mare, un grapefruit intreg sau un pahar cu suc de grapefruit este suficient pentru a altera efectele medicamentelor.
Mai mult efectele grapefruitului pot dura de la una pana la trei zile. Daca veti consuma grapefruit la cateva ore distanta dupa administrarea medicamentelor nu va fi suficient de tarziu.
CARE SUNT MEDICAMENTELE CU CARE INTERACTIONEAZA?
Pentru cateva medicamente, efectul grapefruitului poate fi extrem de serios.
1. STATINE
Unele medicamente utilizate in reducerea colesterolului, denumite statine sunt afectate de grapefruit. Statinele functioneaza prin reducerea productiei naturale de colesterol. Ele imbunatatesc profilul lipidic din sange si scad riscul de deces de cauza cardiovasculara.
Statinele pot genera rabdomioliza sau afectarea tesutului muscular. In consecinta pot duce la:
- slabiciune musculara;
- durere musculara;
- distructie renala.
Grapefruitul creste nivel sanguin a trei statine comune, crescand riscul de distrugere musculara. Cele trei statine sunt:
- atorvastatina sau Sortis;
- lovastatina;
- simvastatina.
Se pare ca un pahar cu suc de grapefruit creste concentratia in sange a statinelor de mai sus cu 260%.
2. MEDICAMENTE PENTRU HIPERTENSIUNE ARTERIALA
Tot grapefruitul interactioneaza si cu cateva medicamente utilizate in tratamentul hipertensiunii arteriale si anume:
- fenlodipina;
- nifedipina;
- losartan.
3. MEDICAMENTE CE REGLEAZA RITMUL INIMII
O alta interactiune ce merita mentionata este cea dintre grapefruit si medicamentele ce regleaza ritmul anormal al inimii printre care mentionez amiodarona. Se pare ca nivelul acestor medicamente a crescut cu pana la 84% in cazul in care s-a consumat un pahar de suc de grapefruit de 300 ml.
4. ALTE TIPURI DE MEDICAMENTE
Grapefruitul interactioneaza negativ si cu cateva medicamente utilizate pentru diverse infectii, precum:
- eritromicina;
- albendazolul.
In cazul in care utilizati medicamente antidepresive, dar si medicamente ce va ajuta sa faceti fata anxietatii, trebuie sa stiti ca si acestea interactioneaza in mod negativ cu grapefruitul, printre ele mentionez:
- diazepamul;
- midazolamul.
O interactiune extrem de periculoasa a grapefruitului o reprezinta cea legata de medicamentele ce previn formarea cheagurilor de sange, printre care mentionez:
- apixaban sau Eliquis;
- clopidogrel sau Plavix.
Pe langa toate clasele mentionate anterior este bine sa stiti ca grapefruit interactioneaza si cu medicamentele pentru durere, dar si cu cele pentru disfunctia erectila printre care mentionez:
- sildenafil sau Viagra.
Este important sa tineti minte ca numai un singur grapefruit sau un singur pahar cu suc de grapefruit este suficient pentru a schimba nivelul medicamentelor in sange.
PE SCURT
Grapefruit interactioneaza negativ cu proteinele de la nivelui ficatului si al intestinului subtire, proteine ce in mod normal descompun multe medicamente. Consumul de grapefruit sau de suc de grapefruit in acelasi timp cu aceste medicamente poate duce la efecte adverse serioase.
Nu uitati sa dati Like paginii noastre de FaceBook: Dr. Daniela Petrache.
Pentru Dr. Petrache accesati:
Pentru tutoriale GRATUITE despre diabet si stil de viata sanatos accesati canalul de YouTube: Dr. Petrache.
Avem un blog partener unde gasiti informatii despre diabet aici: Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice.
Pentru astazi blogul nostru culinar va propune reteta: Fursecuri cu lamaie pentru diabetici.