Grasimile in diabet
Grasimile in diabet sunt benefice sau nu? Aceasta reprezinta o intrebare extrem de frecventa in timpul discutiei cu medicul diabetolog. Grasimile fiind extrem de blamate de-a lungul timpului pentru diverse afectiuni. Vom incerca in cele ce urmeaza sa stabilim daca grasimile in diabet sunt benefice sau nu.
Grasimile fac parte din grupa macronutrientilor, alaturi de proteine si carbohidrati. Spre deosebire de carbohidrati, dar si intr-o anumita masura de proteine, grasimile pe care le consumam nu cresc in mod direct glicemia, fie ca avem diabet, fie ca nu avem diabet.
Grasimile sunt necesare organismului pentru energie, pentru a avea o piele si un par sanatos, pentru a ajuta celulele sa functioneze corect si pentru a ne proteja corpul si organele.
IN CE ALIMENTE GASIM GRASIMI?
Grasimile le putem gasi in nenumarate alimente printre care mentionam: nuci, avocado, fasole, peste, carne, lapte, branza si alte produse lactate.
Grasimile sunt deasemenea utilizate pentru prajirea alimentelor si ca parte din alimentele procesate cum ar fi chipsuri, prajituri, produse de patiserie si alte produse fainoase.
CARE SUNT GRASIMILE BUNE SI CARE SUNT GRASIMILE RELE?
Termenul de „grasimi bune” a fost folosit pentru a descrie grasimile nesaturate care se gasesc in nuci, avocado, peste gras si uleiuri precum cel de floarea soarelui si de masline.
Grasimile saturate sunt denumite adesea „grasimi rele”. Grasimile saturate sunt adesea gasite in alimente mai putin sanatoase ca chipsuri, briose, dar se pot gasi si in carne, unt si diferite produse lactate.
Termenul de grasimi bune si rele reprezinta o simplificare si exista o continua dezbatere asupra grasimilor care ar trebui considerate in adevaratul sens al cuvantului „grasimi rele”.
In 2004, un experiment de la Universitatea Cambridge a demonstrat ca grasimile saturate gasite in lactate prezinta un risc redus de insulino-rezistenta in comparatie cu carbohidratii in diabetul zaharat tip 2.
CE SUNT GRASIMILE TRANS?
Grasimile trans pot exista in natura (in cantitate destul de mica), dar sunt in general grasimi produse de mana omului. Grasimile trans sunt produse prin hidrogenarea chimica a moleculelor de grasime.
Grasimile trans au existat de zeci de ani, insa in ultima perioada ele au devenit restrictionate, pentru ca pot fi periculoase pentru sanatate daca sunt consumate in cantitati mari.
GRASIMILE IN DIABET
Dar sa vedem ce efect au grasimile in diabet sau mai precis sa intelegem daca dietele sarace in grasimi ajuta in managementul bolii. Recomandarile nutritionale insista in reducerea numarului de grasimi si mai ales reducerea numarului de grasimi saturate in dieta unui diabetic.
Grasimile in diabet nu reprezinta prima alegere in cadrul unei alimentatii sanatoase.
Cu toate acestea dietele sarace in grasimi au inceput sa fie criticate. De ce? Pentru ca dietele sarace in grasimi necesita adaugarea unei cantitati mai mari de carbohidrati in dieta. Adaugarea de carbohidrati duce la o supraproductie de insulina si in continuare aparitia unei senzatii de foame pe parcursul zilei, cresterea in greutate si aparitia altor probleme de sanatate.
Lipsa anumitor vitamine liposolubile (vitamina A si D) din dietele sarace in grasimi va duce in timp la aparitia osteoporozei, boala invalidanta si relativ greu de contracarat.
GRASIMILE SI COLESTEROLUL
Atunci cand vorbim despre grasimile pe care le consumam si despre colesterol, trebuie sa intelegem ca este important sa recunoastem diferitele tipuri de grasimi ca si diferitele tipuri de colesterol.
Exista doua forme principale de colesterol, LDL (lipoproteine cu densitate joasa) si HDL (lipoproteine cu densitate ridicata). Ambele forme de colesterol joaca un rol esential in organism. Insa un nivel crescut de LDL si un nivel scazut de HDL se asociaza cu un risc mai mare de boli cardiovasculare. Din acest motiv, LDL poarta numele de colesterol rau si HDL poarta numele de colesterol bun.
Alt tip de grasimi pe care le gasim in sange sunt trigliceridele. Un nivel crescut de trigliceride este legat de un risc crescut de boala cardiovasculara, dar si de alte complicatii. Scaderea numarului de trigliceride este benefic.
GRASIMILE SATURATE
Grasimile saturate pot creste atat nivelul LDL colesterolului, cat si nivelul HDL colesterolului. Tipul de alimente pe care le consumati poate face insa diferenta.
O dieta saraca in carbohidrati si bogata in grasimi cu un consum important de legume este de obicei asociata cu efecte benefice asupra nivelului de colesterol. Acest tip de dieta reducand nivelul trigliceridelor si ridicand nivelul HDL colesterolului.
Dietele cu o cantitate mare de grasimi saturate ce provin din alimente procesate ca chipsuri, prajituri si biscuiti, sunt legate de un nivel ridicat de trigliceride si un nivel scazut de HDL colesterol.
GRASIMILE NESATURATE
Grasimile nesaturate din nuci si avocado („grasimile bune”) ajuta la cresterea nivelului de HDL colesterol (colesterol bun).
HDL colesterolul joaca un rol important in contributia la indepartarea LDL colesterolului de la nivelul arterelor inapoi la ficat. HDL (colesterolul bun) poate asadar sa previna LDL colesterolul sa blocheze arterele.
Din acest motiv, se considera ca este benefic sa includeti alimente ce contin grasimi nesaturate in dieta dumneavoastra fie ca suferiti de diabet, fie ca nu suferiti de diabet. Va reamintim ca grasimile nesaturate le gasim in nuci, avocado, peste gras si nu numai.
Grasimile in diabet sunt bune atata timp cat cele pe care le consumam sunt „grasimi bune”. Cand spunem „grasimi bune” ne referim la grasimile nesaturate.
Sursa: Diabetes UK