Grasimile sanatoase si nesanatoase

Articolul de astazi face diferenta clara intre grasimile sanatoase si grasimile nesanatoase.

Alegerea unor alimente sanatoase si mentinerea unei greutati normale va poate ajuta sa preveniti si sa tratati bolile de inima. Consumul exagerat al unor anumite tipuri de grasimi nu este bun pentru sanatatea dumneavoastra. Atunci cand vine vorba despre sanatatea inimii, unele tipuri de grasimi sunt mai sanatoase in comparatie cu altele. Invatati sa faceti diferenta si veti simti cum starea dumneavoastra de sanatate se imbunatateste.

CARE SUNT GRASIMILE NESANATOASE?

Grasimile nesanatoase sau rele reprezinta o amenintare asupra inimii pentru ca odata cu consumul lor creste productia de colesterol. Grasimile rele duc la cheaguri si ateroscleroza.

Daca se intampla ca vascularizatia muschiului inimii sa fie intrerupta in mod sigur veti face infarct miocardic.

Daca vasele de la nivelul creierului se blocheaza, apare accidentul vascular cerebral.

Grasimile rele cresc riscul de boala coronariana si trebuie sa fie limitate in dieta. Grasimile nesanatoase sunt:

  • grasimile saturate;
  • grasimile hidrogenate;
  • grasimile trans.

GRASIMILE SATURATE

Grasimile saturate, care provin in general din surse animale, sunt in mod natural solide la temperatura camerei. Exemple de grasimi saturate sunt:

  • untura;
  • untul;
  • laptele gras;
  • carnea;
  • pielea de pui si de porc;
  • inghetata;
  • branza.

Atentie si la uleiul de cocos si de palmier. Aceste tipuri de uleiuri exotice contin o cantitate mare de grasimi saturate.

GRASIMILE HIDROGENATE – GRASIMILE TRANS

Grasimile hidrogenate sunt produse printr-o procedura chimica care transforma grasimile lichide vegetale in grasimi semi-solide si chiar solide la temperatura camerei. Hidrogenarea cateodata transforma uleiurile in ceea ce cunoastem sub numele de grasimi trans, o transformare nesanatoasa in mod clar, care se regaseste:

  • in gustarile preambalate;
  • in produsele de patiserie;
  • in margarine;
  • in fast-food.

Evitati produsele care sunt realizate cu grasimi hidrogenate sau partial hidrogenate.

CARE SUNT GRASIMILE SANATOASE?

Grasimile sanatoase sau bune sunt cele care nu cresc riscul de boli cardiovasculare.

Atunci cand consumati grasimi bune in locul grasimilor rele, acestea va protejeaza inima si va ajuta la scaderea colesterolului. Cu toate acestea, chiar si grasimile bune sunt bogate in calorii si va pot creste nivelul de trigliceride.

Trebuie sa limitati consumul, chiar si in cazul grasimilor bune. Se considera grasimi bune:

  • grasimile polinesaturate;
  • mononesaturate;
  • acizii grasi omega 3.

GRASIMILE POLINESATURATE SI MONONESATURATE

Grasimile polinesaturate si mononesaturate sunt grasimi vegetale care raman lichide la temperatura camerei si pe raftul magazinelor. Exemple sunt uleiurile:

  • de masline;
  • de soia;
  • de rapita si asa mai departe.

Inlocuiti grasimile saturate, hidrogenate si trans cu aceste tipuri de grasimi si veti creste colesterolul bun, scazand in acelasi timp colesterolul rau.

ACIZII GRASI OMEGA 3

Acizii grasi omega 3 din surse marine sunt considerati buni pentru sanatatea inimii, pentru ca ei scad nivelul de trigliceride si de colesterol circulant. Tot acizii grasi omega 3 subtiaza sangele si reduc coagularea sangelui.

O buna sursa de omega 3 o reprezinta pestele gras:

  • somonul;
  • macroul;
  • tonul;
  • sardinele;
  • heringul si exemplele pot continua.

Consumati peste de doua, trei ori pe saptamana.

Sursele vegetale de omega 3 nu la fel de eficiente ca cele din surse marine se gasesc in:

  • semintele de in;
  • migdalele;
  • uleiul de rapita;
  • uleiul de soia.

COLESTEROLUL

Colesterolul din alimentatie poate creste nivelul de colesterol din sange si odata cu aceasta poate creste riscul de boala coronariana. Limitati alimentele cu un continut mare de colesterol.

Colesterolul se gaseste in alimentele de origine animale precum:

  • carnea;
  • galbenusul;
  • crevetii;
  • puiul;
  • lactatele.

Nu exista colesterol in produsele de origine vegetala.

Daca aveti diabet reduceti cantitatea zilnica de colesterol la 200 mg/zi. Tineti minte ca daca un aliment are un continut scazut de grasime nu inseamna ca are un continut scazut de colesterol. Pentru a pastra colesterolul in limite, alegeti carnea slaba si nu depasiti portia unei palme o data sau de doua ori pe zi.

In plante exista steroli, acestia blocheaza absorbtia colesterolului. Consumul de doua grame de steroli pe zi ajuta la scaderea colesterolului rau si a colesterolului total.

Nu uitati sa dati Like paginii noastre de FaceBook: Dr. Daniela Petrache.

Va recomandam sa lecturati si articolul despre: Uleiul de porumb si diabetul zaharat.

Pentru consultatii la Dr. Petrache accesati:

Avem un blog partner pe care va invitam sa il accesati aici: Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice.

Pentru astazi va recomandam reteta de Oua scotiene pentru diabetici pe care o gasiti pe blogul nostru Retete pentru diabetici.

Pentru tutoriale video GRATUITE despre diabet si nutritie accesati canalul de YouTube: Dr. Daniela Petrache.

Pentru sprijin si suport asteptam persoanele cu diabet zaharat pe grupul nostru: Despre diabet si nutritie.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *