Haptoglobina si diabetul zaharat

Haptoglobina si diabetul zaharat sau mai exact rolul haptoglobinei in diabetul zaharat a fost mai putin studiat.

Insa, daca aveti diabet zaharat, exista un risc crescut de a avea multe alte probleme de sanatate. Printre acestea mentionam boala cardiovasculara globala si hipertensiunea arteriala.

Haptoglobina este o proteina sanguina. Aceasta proteina va ajuta sa va protejati de cateva din complicatiile cardiovasculare daca suferiti de diabet.

Avand in vedere ca haptoglobina protejeaza pacientii in unele cazuri, iar in alte cazuri nu, s-a dovedit ca totul tine de propriul ADN sau de mostenirea genetica.

Cateva studii au cercetat de ce unii pacienti cu diabet au probleme cardiovasculare si de ce unii nu au. Se pare ca tipul de haptoglobina pe care il avem fiecare joaca un rol extrem de important.

HAPTOGLOBINA SI DIABETUL ZAHARAT

Haptoglobina este asa cum am spus anterior o proteina sanguina, ea este produsa de ficat si se poate doza in plasma.

Haptoglobina este un antioxidant. Ce inseamna asta? Asta inseamna ca haptoglobina va protejeaza organismul de anumite reactii chimice.

Organismul produce mai multa haptoglobina atunci cand va raniti, cand aveti o infectie sau o inflamatie.

Hemoglobina este proteina care transporta fierul din celulele rosii. Cand aceste celule mor, ele se dezintegreaza si ce ramane din ele se elibereaza in circulatia sanguina. Hemoglobina libera rezultata din aceasta degradare va poate afecta vasele de sange.

Rolul haptoglobinei este de a inmuia restul de molecule de hemoglobina inainte ca acestea sa provoace probleme.

HAPTOGLOBINA SI RISCUL CARDIOVASCULAR

O anumita gena controleaza haptoglobina si are doua versiuni (versiunea 1 si versiunea 2). Primim cate o gena de la fiecare parinte, asadar perechea de gene a haptoglobinei poate avea trei variante:

  • versiunea 1, unde ambii parinti au transmis mai departe varianta 1 a haptoglobinei (1-1);
  • versiunea 2, unde ambii parinti au transmis mai departe varianta 2 a haptoglobinei (2-2);
  • versiunea 3, unde un parinte a transmis varianta 1 a haptoglobinei si celalalt parinte a transmis varianta 2 a haptoglobinei (2-1).

Haptoglobina si diabetul zaharatPropria combinatie de gene (fie 1-1, fie 2-2, fie 1-2) poarta denumirea de genotip. Problemele apar atunci cand suferiti de diabet zaharat tip 2 si aveti de la ambii parinti versiunea 2 a genei haptoglobinei. In concluzie cea mai de nedorit varianta este 2-2.

In acest caz haptoglobina nu elimina moleculele de hemoglobina la fel de bine ca celelalte doua variante. Pe langa alte probleme, haptoglobina de acest tip pare sa impiedice colesterolul bun sa elimine colesterolul rau din artere.

Cercetarile au aratat ca persoanele cu genotipul 2-2 sunt mai predispuse la probleme cardiovasculare in comparatie cu cei care au genotipul 1-1 sau 2-1, mai ales daca asociaza diabet zaharat. Lucrurile sunt valabile atat in diabetul zaharat tip 1, cat si in diabetul zaharat tip 2.

Alte studii au aratat ca genotipul 2-2 poate creste riscul de boala renala in cazul pacientilor cu diabet zaharat tip 1. Boala renala afecteaza functionarea intregului organism, inclusiv functionarea inimii.

CE PUTETI FACE?

Un test ADN este singurul in masura de a determina tipul de haptoglobina pe care il aveti. Cereti sfatul medicului inainte de a va testa.

Daca stiti ca sunteti predispusi la probleme cardiovasculare, in mod sigur veti acorda mai multa atentie glicemiei, tensiunii arteriale, dar si colesterolului.

Iata cateva sfaturi care va pot ajuta:

  • nu fumati sau lasati-va de fumat;
  • mentineti-va greutatea normala;
  • faceti efort fizic in fiecare zi;
  • consumati mai putine grasimi saturate, colesterol si sare;
  • consumati mai multe fructe, legume si cereale.

Daca schimbarile stilului de viata nu sunt suficiente, discutati cu medicul dumneavoastra. Acesta va poate prescrie medicamente pentru reglarea tensiunii arteriale, va poate ajuta cu reducerea colesterolului si mentinerea glicemiei in limite normale.

Vitamina E va poate ajuta deasemenea. Ea este un antioxidant puternic si unele cercetari arata ca poate ajuta in cazul problemelor cu haptoglobina 2-2 la persoanele ce sufera de diabet zaharat.

Nu luati insa vitamina E inainte de a discuta cu medicul dumneavoastra. Daca nu aveti genotipul 2-2, aceste suplimente cu antioxidanti va pot face mai mult rau.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *