Hiperglicemia matinala – trei motive

Va vom prezenta in cele ce urmeaza trei motive pentru hiperglicemia matinala. Va mentionam insa ca aceste motive nu sunt singurele motive de hiperglicemie, ci doar va ghideaza catre cele mai frecvente trei motive.

Persoanele ce sufera de diabet stiu ca o anumita variatie a valorilor glicemice (hipoglicemie si hiperglicemie) este normala. Zaharul din sange poate sa creasca sau poate sa scada atunci cand:

  • sunteti bolnavi;
  • sunteti stresati;
  • faceti efort fizic;
  • mancati la alte ore decat cele obisnuite.

Hiperglicemia matinalaDaca observati, insa, ca glicemia este mai mare decat valoarea tinta de mai multe ori, va trebui sa discutati cu medicul diabetolog. Este posibil ca planul de tratament sa nu functioneze la parametrii optimi.

Unele persoane prezinta hiperglicemie dimineata devreme, iar acest fenomen nu este foarte clar inteles. Aceasta problema apare mai ales la persoanele ce sufera de diabet zaharat tip 1, insa poate afecta si persoanele ce sufera de diabet zaharat tip 2. Mai jos va prezentam cateva cauze comune pentru hiperglicemia matinala.

HIPERGLICEMIA MATINALA SI FENOMENUL DAWN

Problema: O crestere a zaharului din sange se petrece in mod natural intre orele 4 si 8 dimineata. Corpul nostru incepe sa actioneze pentru a se pregati de eliberarea hormonilor, apoi glicemia creste, in special datorita ficatului care produce glucoza. Acest fenomen este foarte frustrant pentru persoanele ce sufera de diabet pentru ca glicemia poate fi mare (hiperglicemie) in unele dimineti indiferent de ce mananca sau de cat efort fizic au facut cu o zi in urma.

Solutia: Tratamentul de la medicul diabetolog va poate ajuta. Medicul diabetolog va poate ajusta insulina in asa fel incat varful actiunii sa fie in orele diminetii daca aveti diabet zaharat tip 1. Pentru persoanele cu diabet zaharat tip 2, medicatia antidiabetica orala, poate ajuta la reducerea cantitativa a glucozei produsa de ficat in timpul diminetii.

HIPERGLICEMIA MATINALA SI EFECTUL SOMOGYI

Hiperglicemia matinalaProblema: Efectul Somogyi explica hiperglicemia matinala prin modul in care corpul dumneavoastra raspunde la hipoglicemia prin care ati trecut pe parcursul noptii. Pe parcursul noptii hipoglicemiile sunt extrem de periculoase pentru ca puteti sa dormiti pe parcursul lor. Ele pot fi rezultatul administrarii unei cantitati mai mari decat cea necesara de insulina sau rezultatul unei alimentatii insuficiente sau rezultatul consumului de alcool.

Solutia: Doctorul dumneavoastra va poate sugera sa luati o gustare inainte de culcare pentru a preveni hipoglicemiile nocturne sau va poate ajusta doza de insulina de seara.

HIPERGLICEMIA MATINALA SI EPUIZAREA INSULINICA

Problema: Cateodata insulina se poate consuma pe parcursul noptii.

Solutia: Medicul dumneavoastra diabetolog poate rezolva aceasta problema, modificand regimul de insulina.

Stim ca poate fi foarte greu sa va dati seama care dintre cele trei motive de hiperglicemie de mai sus se aplica in cazul dumneavoastra. Medicul dumneavoastra diabetolog va poate cere sa verificati glicemia la ora 3 dimineata pentru cateva nopti la rand. Glicemia de la ora 3 va fi comparata cu cea de din-nainte de culcare si cu cea de la trezire. Apoi medicul dumneavoastra poate pune un diagnostic si poate rezolva problema.

Sursa: Diabetic Connect

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *