Hipoglicemia functionala
Hipoglicemia functionala apare de regula la 2, respectiv 5 ore postprandial. Hipoglicemia functionala nu are o cauza directa.
CE INSEAMNA HIPOGLICEMIA?
Hipoglicemia reprezinta o stare a organismului definita prin scaderea glicemiei, la un nivel ce poate induce semne si simptome ce pot ajunge pana la pierderea starii de constienta (simptome simpato-adrenergice si/sau neuroglicopenice).
CUM SE CLASIFICA HIPOGLICEMIILE?
Hipoglicemiile se clasifica in functie de mai multe criterii. Va prezentam in cele ce urmeaza o clasificare schematica a acestora.
IN FUNCTIE DE CAUZA EXISTA:
- hipoglicemia organica: asociata cu boli somatice, aparute, in general, la distanta mare de masa, motiv pentru care mai sunt denumite si hipoglicemii a jeun (de post);
- hipoglicemia functionala: hipoglicemia careia nu i se poate evidentia natura organica directa;
- hipoglicemia neonatala.
IN FUNCTIE DE MOMENTUL INSTALARII EXISTA:
- hipoglicemia precoce dupa masa, ce apare dupa 3 pana la 120 de minute de la ingestia alimentelor;
- hipoglicemia tardiva dupa masa, ce apare dupa 3 pana la 4 ore de la ingestia alimentelor.
IN FUNCTIE DE SEVERITATE:
- hipoglicemia usoara: cu valori sub 70 mg/dl;
- hipoglicemia moderata: cu valori sub 55 mg/dl;
- hipoglicemia severa: cu valori sub 40 mg/dl.
HIPOGLICEMIA FUNCTIONALA
Hipoglicemia functionala este si ea la randul sau impartita in doua tipuri:
- hipoglicemia idiopatica: fara o cauza evidenta, acest tip de hipoglicemie reprezinta marea majoritate a hipoglicemiilor functionale;
- hipoglicemia reactiva: ce apare ca si consecinta a unei afectiuni, fie la debut, fie deja instalata.
In cele ce urmeaza vom discuta despre tipurile de hipoglicemie functionala. Desi nu pare la fel de grava ca si hipoglicemia organica, hipoglicemia functionala afecteaza viata unei persoane intr-un grad destul de mare.
HIPOGLICEMIA FUNCTIONALA IDIOPATICA
Hipoglicemia functionala idiopatica apare de regula la femeile tinere. Acestea prezinta adevarate crize psihogene cu o simptomatologie extrem de greu de plasat. In trecut aceasta stare purta denumirea de criza spasmofilica.
Tabloul simptomatic oferit de paciente este extrem de variat, cu o predominanta a componentei nevrotice si dominat de o stare generala nedefinit alterata. Printre simptomele cele mai frecvente acuzate de paciente mentionam:
- slabiciune;
- oboseala;
- palpitatii;
- durere precordiala in punct fix;
- senzatie de iminenta lipotimie sau chiar lipotimii;
- insomnie;
- fobii;
- teama de o boala grava;
- inapetenta marcata;
- scadere in greutate etc.
Aceste crize sunt investigate in general ca hipoglicemii, insa foarte rar se dovedesc a face parte din adevaratele hipoglicemii functionale. Atunci cand se certifica o stare de hipoglicemie functionala valorile glicemice inregistrate sunt in general moderat scazute, oarecum in discordanta cu simptomatologia descrisa, foarte bogata.
Hipoglicemia functionala idiopatica reprezinta cam 75% din totalul hipoglicemiilor endogene si apare la cateva ore dupa masa. Cauza hipoglicemiei functionale pare a fi o sensibilitate exagerata a celulelor beta pancreatice la cresterea relativ usoara a glicemiei dupa masa. Ca rezultat al acestei sensibilitati crescute, celulele beta pancreatice secreta mai multa insulina decat ar fi fost nevoie.
HIPOGLICEMIA FUNCTIONALA REACTIVA
Hipoglicemia functionala reactiva apare in cadrul unor afectiuni precum:
- stadiile precoce ale diabetului zaharat tip 2: cand hipoglicemia se instaleaza de regula la 3-5 ore dupa masa. Acest tip de hipoglicemie poate fi evidentiata prin TTGO (testul de toleranta orala la glucoza). Hipoglicemia functionala din stadiile precoce ale diabetului zaharat tip 2 este produsa de cresterea progresiva a secretiei de insulina, indusa de hiperglicemia imediat postprandiala;
- obezitate: hipoglicemia functionala in acest caz apare prin hiperinsulinismul generat de insulinorezistenta. Pentru a compensa rezistenta la insulina indusa de celulele grase, pancreasul va secreta mai multa insulina. Pe termen lung acest fenomen va duce la epuizarea rezervei pancreatice de insulina si la aparitia diabetului zaharat tip 2;
- sindroamele postoperatorii digestive: rezectie gastrica, anastomoza gastro-jejunala, vagotomie, piloroplastie. In cazul acesta hipoglicemia functionala apare la 1-3 ore dupa masa sau postprandial ca reactie la ingestia de alimente cu osmolaritate crescuta (ciorba, supe de carne, dulciuri rafinate) ce determina golirea rapida a glucozei in intestin. Odata ajunse in intestin, alimentele produc o secretie exagerata de insulina si in consecinta scaderea brusca a glicemiei relativ repede dupa – masa.