Hipoglicemia severa
Hipoglicemia severa este sindromul clinic ce apare atunci cand glicemia scade sub valorile normale. Simptomele de hipoglicemie pot varia de la o persoana la alta, la fel cum poate varia si severitatea acestora.
CE ESTE HIPOGLICEMIA SEVERA?
Asadar sa incercam sa intelegem de ce apare hipoglicemia severa. Hipoglicemia severa poate aparea atunci cand injectati mult prea multa insulina sau atunci cand nu mancati imediat dupa ce v-ati injectat doza de analog de insulina, deasemenea excesul de alcool, saritul meselor, exercitiul fizic sustinut fara ajustarea dozelor de insulina sau fara consumul de carbohidrati poate duce la aparitia hipoglicemiei de diverse grade.
Hipoglicemia severa mai pot aparea si din cauza medicatiei antidiabetice orale ce are ca mod de actiune fortarea pancreasului de a produce mai multa insulina. Oricare ar fi cauza hipoglicemia severa trebuie tratata ca o urgenta medicala. Pentru a preveni din timp aparitia unei hipoglicemii severe, aveti in vedere urmatoarele semnale de alarma sau simptome:
- transpiratii;
- confuzie;
- senzatia de lesin sau oboseala excesiva;
- tremuraturi;
- senzatia de rece;
- halucinatii;
- comportament emotional inexplicabil;
- plans necontrolat;
- dezorientare temporo-spatiala;
- tulburari de vedere;
- pierderea capacitatii de a vorbi clar;
- pierderea controlului muscular;
- slabiciune musculara;
- anxietate.
CE SE INTAMPLA IN TIMPUL HIPOGLICEMIEI SEVERE?
Daca hipoglicemia severa nu este tratata este posibil sa deveniti inconstienti, sa cadeti si sa aveti contractii musculare sau convulsii (situatie in care muschii se vor incorda involuntar, iar aceasta va face ca intregul corp sa se miste fara niciun fel de control). Diabeticii pot deasemenea aparea celorlalti ca in transa si incapabili de a raspunde, cu ochii clipind rapid sau cu privirea fixata intr-un punct si eventual inconstienti.
HIPOGLICEMIA SEVERA – TRATAMENT
Cel mai bun tratament al hipoglicemiei severe este preventia. Verificati nivelul glicemiei cat mai des si urmati o dieta echilibrata. Veti avea nevoie de ajutor imediat in cazul in care faceti o criza si deveniti inconstienti. Este foarte important sa va confectionati sau sa achizitionati o bratara medicala in care sa se specifice ca sunteti diabetic, in acest mod veti primi mai repede exact tratamentul de care aveti nevoie. In mod normal tratamentul consta intr-o injectie cu glucagon pentru a creste rapid glicemia la un nivel normal.
O criza diabetica cu sau fara convulsii poate fi amenintatoare de viata daca nu este tratata repede. Din nefericire acest medicament lipseste de ani buni din farmaciile din tara noastra, asadar pentru diabeticii din Romania cel mai bine este sa actioneze de indata ce simt primele simptome de hipoglicemie si sa se alimenteze cu carbohidrati rapizi sau daca nu au reusit sa o faca sau daca in ciuda interventiei prompte glicemia nu a revenit la normal sa se adreseze celui mai apropiat spital ce prezinta un serviciu de urgenta.
PREPARAREA SI ADMINISTRAREA GLUCAGONULUI
In cazul in care ati achizitionat din strainate un kit de hipoglicemie ce contine glucagon, iata mai jos pasii ce trebuie sa ii urmati in prepararea si administrarea glucagonului:
- Indepartati sigiliul flaconului de glucagon.
- Indepartati protectia acului si introduceti continutul seringii in flaconul cu glucagon.
- Indepartati seringa si agitati flaconul cu glucagon pana cand acesta se dizolva si solutia devine clara.
- Utilizand aceiasi seringa, extrageti solutia din flacon.
- Pentru copiii de 6 ani, dar si pentru adulti, injectati toata solutia de 1 ml, exact in acelasi mod in care injectati insulina. Pentru copiii sub 6 ani aveti nevoie doar de jumatate din doza, adica de 0,5 ml.
Dupa ce ati injectat glucagonul, verificati glicemia persoanei in cauza si priviti-l/o cu atentie. Dupa administrare, ar trebui sa va reveniti in 5 pana la 20 de minute. In cazul in care nu va reveniti, persoana care va ajuta trebuie sa va transporte la spital de urgenta.
Dupa: Diabetes Daily