Hipoglicemia si Alzheimer

Creierul este un organ extrem de important, el ne ajuta sa intelegem, sa cunoastem si sa interactionam cu mediul inconjurator, dar si cu celelalte persoane din jurul nostru. Ca si alte organe, creierul poate fi afectat de diabetul zaharat.

Din cate parti este alcatuit creierul?

Creierul este un organ foarte complex, localizat in interiorul craniului, alcatuit din mai multe parti diferite dupa cum urmeaza:

  • Lobul frontal: responsabil cu gandirea, invatarea si comportamentul;
  • Lobul parietal: responsabil pentru procesarea experientelor senzoriale si pentru intelegere;
  • Lobul temporal: responsabil pentru memorie si diferite emotii;
  • Lobul occipital: responsabil cu procesarea informatiilor vizuale;
  • Cerebelul: responsabil pentru coordonarea miscarilor, echilibru si cateva actiuni reflexe;
  • Celula stem: responsabila pentru reglarea respiratiei, batailor inimii, tensiunii arteriale si a temperaturii corporale.

Craniul ne ajuta sa ne protejam de loviturile venite din exterior care ar putea distruge celulele creierului. Bariera hemato-encefalica reprezinta o membrana ce protejeaza creierul de orice agent patogen ce poate fi prezent in sange. Creierul are nevoie de nutrienti, nutrientii necesari functionarii creierului sunt oxigenul si glucoza. Asadar bariera hemato-encefalica joaca un rol important, ea aduce la nivelul creierului nutrientii de care acesta are nevoie si pastreaza agentii patogeni in afara creierului.

Rolul creierului

Creierul ne ajuta sa intelegem ceea ce vedem, auzim, mirosim, gustam si atingem, creierul ne ajuta sa gandim, sa invatam si sa intelegem. Mai mult, creierul ne permite sa ne dezvoltam si sa ne exteriorizam personalitatea.

Functia cognitiva

Diabetul si Alzheimer Functia cognitiva reprezinta procesul prin care percepem sau intelegem diferite idei. Diferite studii arata ca diabetul zaharat tip 1 si diabetul zaharat tip 2 se asociaza cu probleme la nivelul functiei cognitive. Aceasta nu inseamna ca toate persoanele cu diabet zaharat vor avea o functie cognitiva deficitara, dar statistic vorbind, riscul unei disfunctii cognitive este extrem de mare.


O meta-analiza a studiilor din Olanda a aratat ca diabetul zaharat de tip 1 este asociat cu o viteza de reactie mai mica si o flexibilitate mentala mai redusa, functia invatarii si memoriei nu sunt insa afectate. Nu s-a gasit o legatura clara intre functia cognitiva si controlul sau durata diabetului zaharat de tip 1. Cu toate acestea, prezenta neuropatiei si a retinopatiei a fost asociata cu o functie cognitiva afectata.

In diabetul zaharat de tip 2 problemele la nivelul memoriei sunt mult mai comune, alaturi de o reducere a vitezei de reactie si a functiilor executive (abilitatea de a organiza si a duce la bun sfarsit diferite sarcini). Un control mai bun al diabetului si mai putine complicatii fac ca functia cognitiva sa fie mai putin afectata.

Hipoglicemia si disfunctia cognitiva

Hipoglicemia are un impact nefavorabil asupra functiei cognitive conform unei meta-analize olandeze. Nu s-a gasit insa nicio legatura clara intre disfunctia cognitiva pe termen lung si episoadele severe de hipoglicemie. Pe termen scurt, cum ar fi in timpul sau imediat dupa un episod de hipoglicemie, nivelul scazut al glicemiei poate avea un efect sever asupra posibilitatii pacientilor cu diabet de duce la bun sfarsit o sarcina. Tocmai de aceea, persoanele cu glicemie scazuta nu ar trebui sa se ocupe de activitati periculoase cum ar fi condusul sau manevrarea anumitor masinarii.

Diabetul si Boala Alzheimer

Boala Alzheimer este provocata de distrugerea nervilor, celulelor nervoase si a neurotransmitatorilor de la suprafata creierului, cortexul cerebral. Avand in vedere ca scoarta cerebrala este afectata in Boala Alzhemier se poate face o pararela cu neuropatia care initial afecteaza extremitatile cum ar fi mainile si picioarele.

Boala Alzheimer a primit numele de „diabetul creierului” deoarece un risc crescut de Boala Alzheimer s-a observat la persoanele cu rezistenta la insulina.

Boala Alzheimer poate fi tratata cu medicamente cum ar fi:

  • Donepezil
  • Galantamine
  • Rivastigmine

Aceste medicamente incetinesc deteriorarea creierului. NHS incurajeaza oamenii cu Boala Alzheimer sa isi antreneze creierul si sa urmeze programe de stimulare a functiei cognitive ce cuprind rezolvarea anumitor probleme.

Sursa: Diabetes UK

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *