Hreanul si ghimbirul in diabetul zaharat

Hreanul si ghimbirul reprezinta plante aromatice intens utilizate in bucatarie, dar oare au ele efect asupra diabetului?

Astazi voi aborda la cererea voastra subiectul hreanului, dar si al ghimbirului.

CE BENEFICII ARE HREANUL?

Hreanul este o radacinoasa picanta din familia mustarului.

Leguma se planteaza la inceputul primaverii sau la sfarsitul toamnei in zonele mai reci. Savoarea hreanului este similara cu cea a wasabi, un condiment intens utilizat alaturi de sushi si nu numai.

Hreanul iese in evidenta fata de celelalte legume tocmai datorita gustului puternic si intepator.

Hreanul nu este insa doar o leguma aromatica. El a fost utilizat in scopuri medicinale in intreaga lume timp de secole.

Iata in continuare cateva beneficii demonstrate ale hreanului.

Hreanul combate inflamatia. Hreanul, ca si alti membrii ai familiei mustarului, contine o substanta denumita sinigrina.

Sinigrina reduce inflamatia printr-o actiune directa asupra sistemului imunitar ce produce inflamatie. De asemenea sinigrina poate ajuta la reducerea aterosclerozei, insa pentru acest efect mai sunt necesare studii.

Hreanul este bogat in antioxidanti, care pot ajuta la protejarea organismului de stres oxidativ.

Anumite studii au demonstrat un rol benefic al hreanului in diminuarea riscului de cancer de colon, plaman si stomac. De asemenea daca ati mai consumat hrean, cunoasteti senzatia unica de arsura pe care o poate produce la nivelul nasului, gatului si a sinusurilor.

Inainte de a va produce lacrimare, hreanul va poate chiar ajuta la imbunatatirea respiratiei. Se pare ca suplimentele cu hrean au tratat cu succes infectiile sinusurilor, dar si bronsita.

Hreanul este bogat in foarte multi nutrienti printre care mentionez:

  • calciu;
  • magneziu;
  • potasiu;
  • vitamina C;
  • zinc.

Hreanul are o influenta mica asupra glicemiei, el este in general benefic si sigur pentru consumul unui pacient cu diabet zaharat, insa nu si-a dovedit o eficienta deosebita in scaderea glicemiei.

CE BENEFICII ARE GHIMBIRUL?

Ghimbirul isi are originea in Africa, India, China, Australia si Jamaica.

El este utilizat in mod comun ca si condiment. De asemenea ghimbirul repezinta o alternativa naturala de tratament pentru diferite afectiuni precum greata si indigestia.

Ghimbirul poate fi utilizat proaspat, uscat sau sub forma de pulbere, dar si ca suc sau ulei.

YouTube video

CARE SUNT EFECTELE GHIMBIRULUI ASUPRA GLICEMIEI?

Se pare, conform unui studiu din 2012 ca ghimbirul imbunatateste controlul glicemic pe termen lung la pacientii cu diabet zaharat tip 2.

Gingerolul, componenta activa a ghimbirului, poate creste cantitatea de glucoza ce este consumata la nivel muscular, fara a utiliza insulina.

Ghimbirul prezinta si alte beneficii pentru sanatate printre care mentionez:

  • intarzie aparitia si progresia cataractei;
  • este un antiinflamator natural reducand durerea cauzata de inflamatie;
  • combate:
    • raceala;
    • bronsita;
    • durerile menstruale;
    • greata;
    • varsaturile;
    • diareea;
    • infectiile de tract respirator.

Nu uitati sa dati like paginii de Facebook: Dr. Daniela Petrache.

Pentru tutoriale dedicate bolii urmariti canalul nostru de YouTube: Dr. Daniela Petrache.

Pentru retete dedicate diabeticilor urmariti blogul nostru culinar: Retete pentru diabetici.

Avem si un grup de suport unde va asteptam sa va inscrieti: Despre diabet si nutritie.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *