Insomnia si diabetul zaharat

Insomnia si diabetul zaharat reprezinta subiectul abordat de articolul de astazi la cererea voastra.

CE ESTE DIABETUL ZAHARAT?

Diabetul este o afectiune in care organismul nu poate produce insulina suficienta. In concluzie un exces de glucoza se va acumula in sange. Cele mai comune tipuri de diabet zaharat sunt tip 1 si tip 2.

Daca aveti diabet zaharat tip 1, pancreasul nu mai produce insulina, asadar trebuie sa urmati tratament cu insulina zilnic.

Daca aveti diabet zaharat tip 2, corpul poate produce insulina, insa nu suficienta, ceea ce inseamna ca organismul nu o poate utiliza corect.

In functie de cat de bine va controlati glicemia, este posibil sa experimentati sau sa nu experimentati diferite simptome. Simptomele pe termen scurt ale hiperglicemiei sunt reprezentate de sete si foame exagerata, dar si urinari frecvente. Nu este neobisnuit ca aceste simptome sa aiba un impact asupra somnului.

INSOMNIA SI DIABETUL ZAHARAT

Un studiu din 2012 a examinat asocierea dintre tulburarile de somn si diabet. Tulburarile de somn includ dificultati in a adormi, dar si in a mentine somnul.

Studiul a gasit o relatie clara intre tulburarile de somn si diabet. In primul rand privarea de somn reprezinta un factor de risc important legat de aparitia diabetului zaharat. Daca aveti diabet zaharat nu inseamna neaparat ca somnul va trebui sa va fie afectat. Anumite simptome va pot intrerupe somnul.

Hiperglicemia poate genera urinari frecvente. Daca glicemia este mare noaptea, este foarte posibil sa fiti nevoiti sa mergeti la toaleta de mai multe ori pe parcursul noptii. Pe de alta parte in momentul in care in sange exista foarte multa glucoza, aceasta atrage apa din tesuturi. In consecinta veti deveni deshidratati, veti resimti nevoia de lichide si va veti ridica din pat pentru a bea apa.

Pe langa hiperglicemie, simptomele de hipoglicemie pot si ele produce probleme. Tremuraturile, ameteala, transpiratiile caracteristice episoadelor de hipoglicemie va pot deregla somnul.

CE TULBURARI DE SOMN SUNT ASOCIATE CU DIABETUL ZAHARAT?

Pe langa simptomele de dezechilibru glicemic exista si cateva tulburari de somn ce sunt adesea asociate cu diabetul zaharat.

Cea mai comuna tulburare de somn la persoanele cu diabet zaharat o reprezinta apneea in somn. Apneea in somn apare atunci cand respiratia va este intrerupta in mod repetat pe parcursul noptii. Se pare ca apneea in somn este mai des observata la pacientii cu diabet zaharat tip 2.

Cel mai posibil deoarece de cele mai multe ori persoanele din acest grup au un exces de greutate. Cele mai comune simptome includ senzatia de oboseala pe parcursul zilei si sforaitul pe parcursul noptii. Aveti un risc crescut de apnee in somn mai ales daca ati mai avut rude ce au suferit de aceasta afectiune. Scaderea in greutate va poate ajuta cu aceste simptome.

O alta problema destul de des asociata cu diabetul este sindromul picioarelor nelinistite. Acesta este caracterizat de o nevoie constanta de a va misca picioarele. Apare de cele mai multe ori seara si in consecinta este greu sa adormiti. Sindromul picioarelor nelinistite poate aparea din cauza lipsei de fier, iar printre factorii de risc mentionez glicemia crescuta, probleme cu rinichii si probleme cu tiroida.


Lipsa de somn de orice cauza este asociata cu o balanta hormonala alterata ce poate afecta consumul de alimente, dar si greutatea. Daca aveti diabet, intrati intr-un cerc vicios. Este normal sa compensati lipsa de somn cu alimentatia in exces. Ca urmare glicemia poate creste si va deveni mai greu sa adormiti. Lipsa somnului creste riscul de obezitate, iar obezitatea creste riscul de a dezvolta diabetul zaharat tip 2.

Va invitam sa lecturati si articolul nostru despre: Beneficii pomelo.

Avem un blog partener pe care va invitam sa il vizitati: Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice.

Pentru Dr. Petrache accesati:

Nu uitati sa dati Like paginii noastre de FaceBook: Dr. Daniela Petrache.

Pe blogul nostru culinar gasiti nenumarate retete, cea mai noua este: Chilli cu curcan.

Pentru tutoriale GRATUITE despre diabet si nutritie accesati canalul de YouTube: Dr. Daniela Petrache.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *