Insulina lenta Tresiba sau insulina degludec

Insulina lenta Tresiba va fi disponibila in curand si in Romania, insa pana atunci hai sa aflam impreuna ce aduce nou aceasta insulina.

Deocamdata piata din Romania cunoaste doua tipuri de insulina lenta:

  • glargin, cu denumirea comerciala de Lantus sau Toujeo;
  • detemir, cu denumirea comerciala Levemir.

CE ESTE TRESIBA?

Tresiba este denumirea comerciala a insulinei deglutec si este utilizata pentru a imbunatati controlul glicemic atat pentru  pacientii cu diabet zaharat tip 1, cat si pentru pacientii cu diabet zaharat tip 2 insulino-necesitant.

Tresiba poate fi utilizata si la copiii cu diabet zaharat tip 1 ce au depasit varsta de 1 an.

Insulina lenta Tresiba Tresiba este insulina bazala sau insulina cu actiune ultra lunga, insulina analog produsa de firma daneza Novo Nordisk. Firma Novo Nordisk este deja cunoscuta pe piata romaneasca pentru produsele sale: NovoRapid, Fiasp, dar si Levemir.

Intrarea pe piata a insulinei deglutec a fost solicitata de firma Novo Nordisk inca din 2013, insa comercializarea insulinei deglutec a fost intarziata. Motivul intarzierii: necesitatea unor studii aprofundate legate de efectul acesteia asupra aparatului cardiovascular.

Aprobarea pentru utilizarea la adultii cu diabet zaharat a venit in septembrie 2015. In decembrie 2016, insulina deglutec a fost aprobata pentru utilizarea la copii si adolescenti.

In prezent, Novo asteapta aprobarea pentru a putea comercializa insulina deglutec utilizand termenul de „superioritate” fata de Lantus, superioritate dovedita in urma unui studiu recent semnificativ ce sugereaza o rata scazuta de hipoglicemie, fara cresterea riscului de evenimente cardiovasculare.

Insulina deglutec este unica intre insulinele lente disponibile astazi pentru ca:

  • se pastreaza in organism pentru circa 42 de ore (cu o durata medie de viata de 25 de ore);
  • poate fi administrata oricand in timpul zilei;
  • se poate pastra la temperatura camerei, fara a-i fi afectata actiunea pana la 8 saptamani;
  • este disponibilia in doua concentratii diferite: 100 unitati si 200 unitati;
  • stiloul Tresiba FlexTouch are un dozaj maxim de 160 unitati, celelalte variante de insulina din aceiasi categorie avand un dozaj maxim de 80 unitati;
  • este singura insulina cu actiune lenta aprobata pentru copiii cu diabet zaharat tip 2 insulino-necesitant.

CUM ACTIONEAZA INSULINA DEGLUTEC?

Insulina deglutec poseda un design molecular unic care permite o eliberare lenta si stabila. Moleculele sale se aranjeaza in lant, iar capatul lantului se dizolva gradual si constant in circulatia sanguina. In acest fel organismul primeste un nivel consistent de insulina care lucreaza in continuu pentru a pastra nivelul glicemiei stabil.

Dureaza de la trei pana la patru zile pentru ca un pacient sa obtina nivelul optim de Tresiba in organism, dar odata ce il obtine, nu mai exista oscilatii ale controlului glicemic.

Pacientii sunt incurajati sa isi administreze insulina o data pe zi, insa ora la care o fac nu conteaza, tinand cont ca Tresiba actioneaza in continuu pentru cel putin 42 de ore, daca ratati o doza nu este o problema foarte mare. Sugestia este insa, sa va administrati doza pe care ati pierdut-o de indata ce ati realizat asta, bineinteles pastrand insa un interval orar de 8 ore intre injectii.Insulina lenta Tresiba

CINE AR TREBUI SA FOLOSEASCA TRESIBA?

Tresiba poate fi utilizata de adultii si copiii de peste 1 an care sufera de diabet zaharat tip 1 sau de diabet zaharat tip 2.

Nu utilizati Tresiba in timpul unui episod de hipoglicemie.

Nu utilizati Tresiba daca sunteti alergic/alergica la insulina deglutec sau oricare dintre ingredientele din formula Tresiba.

Informati-va medicul curant daca suferiti de o boala de ficat sau de rinichi sau de hipopotasemie (nivel scazut de potasiu in sange).

Tresiba nu va fi folosita pentru a trata cetoacidoza diabetica. Contactati medicul curant in cazul in care suferiti de cetoacidoza.

CUM SE ADMINISTREAZA TRESIBA?

Tresiba este disponibila doar in stilou preumplut cu insulina FlexTouch.

Aceste stilouri pot fi pastrate in frigider pana la data expirarii. Deasemenea stilourile pot fi pastrate la temperatura camerei pana la 56 de zile (opt saptamani). O data ce un stilou a fost deschis, nu trebuie sa mai fie refrigerat si trebuie aruncat dupa 8 saptamani.

Tresiba trebuie injectata sub piele, de obicei o data pe zi. Nu va injectati Tresiba daca aceasta este tulbure sau colorata, substanta trebuie sa fie clara si incolora.

Insulina lenta Tresiba CARE SUNT EFECTELE SECUNDARE ALE INSULINEI DEGLUTEC?

Ca toate insulinele, trebuie sa aveti grija la hipoglicemie.

Alte efecte secundare adverse ale Tresiba includ:

  • hipopotasemie (scaderea potasiului sanguin);
  • insuficienta cardiaca (daca este administrata in combinatie cu tiazolidindione);
  • reactii alergice serioase ale intregului organism;
  • reactii la nivelul zonei de injectare (lipodistrofie);
  • mancarime sau iritatie;
  • umflarea mainilor si picioarelor;
  • crestere in greutate.

Sursa: Diabetes Daily

Similar Posts

One Comment

  1. Bună ziua
    și eu folosesc insulina tresiba de ceva timp,fac 10 unități pe zi de obicei seara,glicemia dimineata este intre 80 si 100 dar problema mea este că fac destul de des hipoglicemii noaptea in jur de ora 12-1 noaptea scade la 50-60 si nu știu cauza,dacă mă puteți ajuta cu un sfat mi-ar fi de mare ajutor.
    vă mulțumesc anticipat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *