Insulinoterapia cu scara variabila
Insulinoterapia cu scara variabila se traduce in engleza prin sliding scale insulin therapy sau SSI. Insulina reprezinta piatra de temelie a tratamentului pentru multi pacienti cu diabet.
Daca sunteti diabetic, corpul dumneavoastra fie nu mai poate produce insulina, fie utilizeaza insulina in mod ineficient.
Insulinoterapia cu scara variabila reprezinta una din schemele de insulinoterapie cunoscute pana acum. Insulinoterapia cu scara variabila se utlizeaza cel mai frecvent in spital.
Persoanele cu diabet zaharat tip 1 si cativa pacienti cu diabet zaharat tip 2, trebuie sa isi injecteze insulina de cateva ori pe zi. Insulina mentine glicemia intre limitele normale si previne aparitia hiperglicemiei.
Prin actiunea sa insulina previne aparitia complicatiilor. Cantitatea de insulina pe care ar trebui sa v-o administrati poate fi determinata in mai multe feluri.
INSULINOTERAPIA CU SCARA VARIABILA
In insuloterapia cu scara variabila, doza se bazeaza pe nivelul glicemiei inainte de masa. Cu cat glicemia este mai mare, cu atat trebuie sa va administrati o cantitate mai mare de insulina.
Insulinoterapia cu scara variabila exista din anii 1930. Este adesea folosita in spitale si alte institutii de acest gen, pentru ca este usor de administrat si convenabila pentru personalul medical.
Insulinoterapia cu scara variabila sau SSI a devenit controversata in ultimii ani pentru ca nu mentine controlul glicemic foarte bine.
CUM FUNCTIONEAZA INSULINOTERAPIA CU SCARA VARIABILA?
Glicemia se testeaza cu ajutorul unui glucometru. Aceasta dozare se repeta de patru ori pe zi (la fiecare 5 – 6 ore sau inainte de masa si inainte de culcare).
Cantitatea de insulina pe care o primiti la masa se bazeaza pe masurarea glicemiei. In majoritatea cazurilor este utilizata insulina cu actiune ultra-rapida.
PROBLEMELE DIN INSULINOTERAPIA CU SCARA VARIABILA
Expertii au exprimat cateva puncte ingrijoratoare legate de insulinoterapia cu scara variabila. Acestea includ.
a. Control glicemic slab
Un articol din American Family Physician a aruncat o privire de ansamblu asupra studiilor referitoare la acest subiect din ultimii 40 de ani. Articolul arata ca niciun studiu nu a aratat un control glicemic eficient cu insulinoterapia cu scara variabila, chiar daca multi pacienti internati au primit acest gen de tratament.
De multe ori chiar, insulinoterapia cu scara variabila duce la un efect rollercoaster.
Deasemenea, insulinoterapia cu scara variabila nu este foarte eficienta in scaderea glicemiei. Cateodata poate face ca glicemia sa scada prea mult. Din aceasta cauza studiile au aratat ca persoanele ce utilizeaza aceasta metoda trebuie sa stea adesea in spital mai mult decat cei care au primit doze fixe de insulina.
b. Nu poate fi personalizata
Insulinoterapia cu scara variabila nu ia in considerare factorii personali ce pot afecta glicemia si nevoia de insulina. Factorii personali includ:
- Dieta: ceea ce mancati va poate afecta nevoia de insulina. De exemplu, daca veti consuma o masa care este bogata in carbohidrati, veti avea nevoie de o doza mai mare de insulina, fata de atunci cand mancati mai putini carbohidrati;
- Greutatea corporala: o persoana care cantareste mai mult poate avea nevoie de mai multa insulina. Daca o persoana ce cantareste 55 de kg si o persoana ce cantareste 81 de kg primesc aceiasi doza de insulina, este posibil ca persoana ce cantareste 81 de kg sa nu primeasca suficienta insulina.
- Istoria insulinei: doza nu tine cont de cata insulina ati avut nevoie in trecut. Deasemenea nu ia in calcul cat ati fost de sensibili la insulina.
c. Dozele reflecta nevoile curente de insulina
Urmand insulinoterapia cu scara larga primiti o doza care se bazeaza pe cat de bine a functionat doza anterioara de insulina. Aceasta inseamna ca doza nu se bazeaza pe cantitatea de insulina de care ati avea nevoie pentru acea masa.
Daca ati primit o doza de insulina ultrarapida la pranz, se poate ca glicemia sa fie in tinte. Ca urmare va fi folosita mai putina insulina, decat este probabil sa aveti nevoie. Cateodata dozele sunt administrate la intervale prea mici si se depoziteaza, in consecinta efectul lor se va suprapune.
INSULINOTERAPIA CU SCARA VARIABILA IN ZILELE DE AZI
Multe organizatii, inclusiv American Medical Directors Association si American Geriatrics Society, nu recomanda ca spitalele, azilele si alte institutii de acest gen sa utilizeze insulinoterapia cu scara variabila.
Ele recomanda utilizarea unei insuline bazale asociata cu insulina rapida la mese in functie de nevoi.
Insulina bazala presupune injectii cu insuline cu actiune lunga care mentin glicemia intre tinte pe tot parcursul zilei. La aceasta se adauga insulina rapida de la masa si dozele de corectie pentru a regla glicemia dupa masa.
Spitalele si alte institutii de acest gen par sa inceapa sa asculte aceste recomandari. Astazi insulinoterapia cu scara variabila este utilizata mult mai rar ca de obicei.
Unii experti spun ca insulinoterapia cu scara variabila ar trebui scoasa in totalitate din uz. Insa un raport venit din partea American Diabeties Association spune ca trebuiesc facute mai multe cercetari.
Raportul solicita mai multe studii pentru a se putea compara insulinoterapia cu scara variabila cu alte regimuri de insulina inainte de a se da un verdict final.
Este posibil sa aveti parte de insulinoterapie cu scara variabila doar daca sunteti internati in spital sau alta institutie de acest gen. Discutati cu medicul care sunt posibilitatile de insulinoterapie si decideti impreuna ce aveti nevoie.
Sursa: Health Line