Janumet 50 mg/1000 mg (sitagliptin/clorhidrat de metformin)

Janumet reprezinta o denumire comerciala, protejata de lege, acest site nu comercializeaza Janumet si nici nu primeste foloase materiale prin prezentarea acestui produs. Va prezentam in cele ce urmeaza informatiile oferite de producator in prospect.

CE ESTE JANUMET SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA?

Janumet contine doua medicamente diferite denumite sitagliptin si metformin.

 • sitagliptinul apartine unei clase de medicamente denumita inhibitor DPP-4 (inhibitori ai dipeptidil peptidazei-4);
 • metforminul apartine unei clase de medicamente denumita biguanide.

Acestea actioneaza impreuna pentru a controla valorile zaharului din sange la pacientii adulti cu o forma de diabet zaharat denumita diabet zaharat tip 2. Acest medicament ajuta la cresterea valorilor insulinei produsa dupa o masa si reduce cantitatea de zahar fabricat de organism.

Impreuna cu regimul alimentar si exercitiul fizic, acest medicament ajuta la scaderea valorilor zaharului din sangele dumneavoastra. Acest medicament poate fi utilizat singur sau impreuna cu anumite alte medicamente pentru diabetul zaharat (insulina, sulfonilureice sau glitazone).

CE ESTE DIABETUL ZAHARAT TIP 2?

JanumetDiabetul zaharat tip 2 este o afectiune in care organismul dumneavoastra nu produce suficienta insulina, iar insulina produsa de organismul dumneavoastra nu actioneaza cum ar trebui. Organismul dumneavoastra poate, de asemenea, sa produca prea mult zahar. Cand se intampla acest lucru, zaharul (glucoza) se acumuleaza in sange. Acesta poate duce la aparitia unor probleme medicale grave, cum este afectarea cardiaca, afectarea renala, orbire si amputatie.

CE TREBUIE SA STITI INAINTE SA UTILIZATI JANUMET?

Nu utilizati Janumet:

 • daca sunteti alergic la sitagliptina sau metformin sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament;
 • daca functionarea rinichilor dumneavoastra este redusa sever;
 • daca aveti diabet zaharat netinut sub control, de exemplu cu hiperglicemie severa (cantitate crescuta de glucoza in sange), greata, varsaturi, diaree, scadere rapida in greutate, acidoza lactica sau cetoacidoza. Cetoacidoza este o afectiune in care se acumuleaza in sange substante numite „corpi cetonici” si care poate duce la precoma diabetica. Simptomele includ dureri de stomac, respiratie rapida si profunda, somnolenta sau respiratie care capata un miros neobisnuit de fructe;
 • daca aveti o infectie severa sau sunteti deshidratat;
 • daca urmeaza sa fiti supus unei proceduri cu raze x, in care veti fi injectat cu o substanta de contrast. Va trebui sa incetati sa utilizati Janumet in momentul efectuarii procedurii cu raze x si timp de inca 2 sau mai multe zile dupa aceea conform indicatiilor medicului dumneavoastra, in functie de cat de bine functioneaza rinichii dumneavoastra;
 • daca ati suferit recent un atac de inima sau aveti probleme circulatorii severe, precum „soc” sau dificultati in respiratie;
 • daca suferiti de probleme hepatice;
 • daca consumati alcool etilic in exces (fie in fiecare zi, fie numai din cand in cand);
 • daca alaptati.

Nu utilizati Janumet daca oricare dintre situatiile de mai sus se aplica in cazul dumneavoastra si adresati-va medicului diabetolog cu privire la alte modalitati de control al diabetului. In cazul in care nu sunteti sigur, adresati-va medicului dumneavoastra inainte de a utiliza Janumet.

ATENTIONARI SI PRECAUTII

La pacientii care utlizeaza Janumet au fost raportate cazuri de inflamatie a pancreasului (pancreatita).

Daca observati aparitia de vezicule pe piele, acesta poate sa fie un semn al unei afectiuni denumita pemfigoid bulos. Medicul diabetolog va poate solicita sa opriti administrarea Janumet.

RISC DE ACIDOZA LACTICA

JanumetJanumet poate cauza o reactie adversa foarte rara, dar foarte grava, numita acidoza lactica, mai ales daca rinichii dumneavoastra nu functioneaza corect. Riscul de aparitie a acidozei lactice este deasemenea crescut in caz de diabet zaharat netinut sub control, infectii grave, repaus alimentar prelungit sau consum de alcool etilic, deshidratare, probleme la nivelul ficatului si orice afectiuni medicale in care o parte a corpului beneficiaza de un aport redus de oxigen (cum este boala de inima acuta severa).

Daca oricare dintre situatiile de mai sus este valabila in cazul dumneavoastra, adresati-va medicului pentru instructiuni suplimentare.

Incetati sa luati Janumet pentru o perioada scurta daca aveti o afectiune care poate fi asociata cu deshidratare (pierdere semnificativa de lichide din corp), cum sunt varsaturile severe, diaree, febra, expunere la caldura sau daca beti mai putine lichide decat in mod normal. Adresati-va medicului pentru instructiuni suplimentare.

Incetati sa luati Janumet si adresati-va imediat unui medic sau celui mai apropiat spital daca manifestati unele dintre simptomele de acidoza lactica, deoarece aceasta afectiune poate duce la coma.

Simptomele de acidoza lactica includ:

 • varsaturi;
 • dureri de stomac (dureri abdominale);
 • crampe musculare;
 • o senzatie generala de rau, cu oboseala severa;
 • dificultati de respiratie;
 • scadere a temperaturii corpului si a frecventei batailor inimii.

Acidoza lactica reprezinta o urgenta medicala si trebuie tratata in spital.

Inainte sa incepeti sa utilizati Janumet, adresati-va medicului dumneavoastra:

 • daca aveti sau ati avut o boala a pancreasului (cum este pancreatita);
 • daca aveti sau ati avut pietre la bila (litiaza biliara), dependenta de alcool sau valori foarte mari ale trigliceridelor (o forma de grasime) in sangele dumneavoastra. Aceste afectiuni medicale pot creste sansa de aparitie a pancreatitei;
 • daca aveti diabet zaharat tip 1. Acesta este denumit uneori diabet zaharat insulino-dependent;
 • daca prezentati sau ati prezentat o reactie alergica la sitagliptin, metformin sau Janumet;
 • daca utilizati o sulfoniluree sau insulina, medicamente pentru diabetul zaharat, impreuna cu Janumet, deoarece puteti prezenta valori scazute ale zaharului din sange (hipoglicemie). Este posibil ca medicul dumneavoastra sa va reduca doza de sulfoniluree sau de insulina.

Daca trebuie sa vi se efectueze o interventie chirurgicala majora, trebuie sa incetati sa luati Janumet in timpul acesteia si un timp dupa procedura. Medicul diabetolog va decide cand trebuie sa incetati si cand sa reluati tratamentul cu Janumet.

In cazul in care nu sunteti sigur daca oricare dintre situatiile de mai sus se aplica in cazul dumneavoastra, adresati-va medicului dumneavoastra inainte de a utiliza Janumet.

In timpul tratamentului cu Janumet, medicul diabetolog va va verifica functia renala cel putin o data pe an sau mai frecvent daca sunteti in varsta si/sau daca functia rinichilor dumneavoastra se deterioreaza.

COPII SI ADOLESCENTI

Copiii si adolescentii cu varsta sub 18 ani nu trebuie sa utilizeze acest medicament. Nu se cunoaste daca acest medicament este sigur si eficient atunci cand este utilizat la copiii si adolescentii cu varsta sub 18 ani.

JANUMET IMPREUNA CU ALTE MEDICAMENTE

Daca trebuie sa vi se efectueze in fluxul de sange o injectie cu o substanta de contrast care contine iod, de exemplu in contextul unei radiografii sau al unei scan-ari, trebuie sa incetati sa luati Janumet inaintea injectiei sau la momentul acesteia. Medicul dumneavoastra va decide cand trebuie sa incetati si cand sa reluati tratamentul cu Janumet.

Spuneti medicului diabetolog daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente. Este posibil sa aveti nevoie de analize mai frecvente ale glicemiei si ale functiei rinichilor sau poate fi necesar ca medicul dumneavoastra sa va ajusteze doza de Janumet. Este important mai ales sa mentionati urmatoarele:

 • medicamente (administrare pe cale orala, prin inhalare sau injectabil) utilizate pentru a trata bolile care presupun inflamatie, cum sunt astmul bronsic si artrita (corticosteroizi);
 • medicamente care cresc productia de urina (diuretice);
 • medicamente utilizate pentru a trata durerea si inflamatia (AINS si inhibitori COX-2, cum sunt ibuprofen si celecoxib);
 • anumite medicamente pentru tratarea tensiunii arteriale crescute (inhibitori ECA si antagonisti ai receptorilor de angiotensina II);
 • medicamente specifice pentru tratamentul astmului bronsic (beta-simpatomimetice);
 • substante de contrast iodate sau medicamente care contin alcool etilic;
 • anumite medicamente utilizate pentru a trata afectiunile stomacului, cum este cimetidina;
 • digoxina (pentru tratamentul batailor neregulate ale inimii si alte afectiuni ale inimii). Este posibil sa fie nevoie ca valoarea digoxinei din sangele dumneavoastra sa fie verificata daca se utilizeaza concomitent cu Janumet.
JANUMET IMPREUNA CU ALCOOLUL

Evitati consumul de alcool etilic in exces in timp ce luati Janumet, deoarece acesta poate creste riscul de acidoza lactica.

SARCINA SI ALAPTAREA

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament. Nu trebuie sa luati acest medicament in timpul sarcinii sau daca alaptati. Nu utilizati Janumet.

CONDUCERE VEHICULELOR SI FOLOSIREA UTILAJELOR

Acest medicament nu are nicio influenta sau are influenta neglijabila asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje. Cu toate acestea, la administrarea sitagliptinului au fost raportate ameteala si somnolenta, care va pot afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosit utilaje.

Utilizarea acestui medicament in asociere cu medicamente denumite sulfonilureice sau cu insulina poate determina hipoglicemie, care poate afecta capacitatea dumneavoastra de a conduce vehicule si de a folosi utilaje sau lucrul fara siguranta unui punct de sprijin.

CUM SA UTILIZATI JANUMET?

Utilizati intotdeauna Janumet exact asa cum v-a spus medicul diabetolog. Discutati cu medicul diabetolog daca nu sunteti sigur.

Luati un comprimat:

 • de doua ori pe zi pe cale orala;
 • impreuna cu alimente pentru a scadea riscul unei tulburari gastrice.

Poate fi necesar ca medicul dumneavoastra sa creasca doza pentru a va controla valoarea zaharului din sange.

Daca functionarea rinichilor dumneavoastra este redusa, medicul va poate prescrie o doza mai mica.

In timpul tratamentului cu acest medicament trebuie sa continuati regimul alimentar recomandat de catre medicul diabetolog si sa aveti grija ca ingestia de carbohidrati sa fie distribuita in mod egal pe parcursul zilei.

Este putin probabil ca administrarea doar a acestui medicament sa determine o valoare anormal de mica a zaharului in sangelui (hipoglicemie). La administrarea acestui medicament in asociere cu un medicament sulfonilureic sau cu insulina poate sa apara o valoare mica a zaharului in sange si este posibil ca medicul dumneavoastra sa va reduca doza de sulfoniluree sau de insulina.

DACA UTILIZATI MAI MULT JANUMET DECAT TREBUIE

Daca utilizati o doza din acest medicament mai mare decat doza care v-a fost recomandata, adresati-va imediat medicului dumneavoastra. Mergeti la spital daca aveti simptome de acidoza lactica, cum sunt: senzatie de frig sau disconfort, greata sau varsaturi severe, durere la nivelul stomacului, scadere in greutate inexplicabila, crampe musculare sau respiratie rapida.

DACA UITATI SA UTILIZATI JANUMET

Daca uitati o doza, utilizati-o imediat ce va amintiti. Daca nu va amintiti pana cand a venit momentul sa utilizati doza urmatoare, lasati doza uitata si continuati orarul obisnuit de administrare. Nu luati o doza dubla din acest medicament.

DACA INCETATI SA UTILIZATI JANUMET

Continuati sa utilizati acest medicament atat timp cat medicul diabetolog v-a recomandat, pentru a continua sa va controlati valoarea zaharului din sange. Nu trebuie sa opriti administrarea acestui medicament fara a discuta in prealabil cu medicul dumneavoastra. Daca incetati sa utilizati Janumet, valoarea zaharului din sange poate sa creasca din nou.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului diabetolog.

REACTII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

OPRITI administrarea Janumet si contactati imediat un medic daca observati oricare dintre urmatoarele reactii adverse grave:

 • durere abdominala severa si persistenta (zona stomacului) care poate ajunge la nivelul spatelui, insotita sau nu de greata si varsaturi, acestea putand fi semne ale inflamatiei pancreasului (pancreatita).

Janumet poate cauza o reactie adversa foarte rara (poate afecta pana la 1 din 10.000 de persoane), dar foarte grava, numita acidoza lactica. Daca se intampla acest lucru, trebuie sa incetati sa luati Janumet si sa va adresati imediat unui medic sau celui mai apropiat spital, deoarece acidoza lactica poate duce la coma.Janumet

Daca prezentati o reactie alergica grava (cu frecventa necunoscuta), incluzand eruptie trecatoare pe piele, urticarie, vezicule pe piele/descuamarea pielii si umflarea fetei, buzelor, limbii si gatului care poate determina dificultati in respiratie sau la inghitire, opriti administrarea acestui medicament si adresati-va imediat medicului. Medicul diabetolog va poate prescrie un medicament pentru a va trata reactia alergica si un alt medicament pentru tratamentul diabetului zaharat.

Unii pacienti care utilizau metformin au prezentat urmatoarele reactii adverse dupa ce au inceput tratamentul cu sitagliptin:

 • frecvente (pot afecta pana la 1 din 10 persoane): valoare mica a zaharului din sange, greata, balonare, varsaturi;
 • mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 din 100 persoane): durere la nivelul stomacului, diaree, constipatie, somnolenta.

Unii pacienti au prezentat diaree, greata, balonare, constipatie, durere la nivelul stomacului sau varsaturi atunci cand au inceput sa utlizeze impreuna sitagliptin si metformin (frecventa de aparitie: frecvente).

Unii pacienti au prezentat urmatoarele reactii adverse in timpul tratamentului cu acest medicament in asociere cu o sulfoniluree cum este glimepirida:

 • foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane): valoare mica a zaharului din sange;
 • frecvente: constipatie.

Unii pacienti au prezentat urmatoarele reactii adverse in timpul tratamentului cu acest medicament in asociere cu insulina:

 • foarte frecvente: valoare mica a zaharului din sange;
 • mai putin frecvente: senzatie de gura uscata, durere de cap.

Unii pacienti au prezentat urmatoarele reactii adverse in timpul tratamentului cu acest medicament in asociere cu pioglitazona:

 • frecvente: umflarea mainilor si picioarelor.

In cadrul studiilor clinice unii pacienti au prezentat urmatoarele reactii adverse in timpul tratamentului doar cu sitagliptin (unul dintre componentele din Janumet) sau in timpul utilizarii Janumet sau sitagliptinului dupa punerea pe piata, singur sau in asociere cu alte medicamente antidiabetice:

 • frecvente: valoare mica a zaharului din sange, durere de cap, infectie la nivelul cailor respiratorii superioare, nas infundat sau cu secretii abundente si gat inflamat, osteoartrita, durere la nivelul mainii sau piciorului;
 • mai putin frecvente: ameteli, constipatie, mancarime.
 • cu frecventa necunoscuta: probleme la nivelul rinichilor (uneori necesitand dializa), varsaturi, durere articulara, durere musculara, durere de spate, boala pulmonara interstitiala, pemfigoid bulos (un tip de vezicule care apar pe piele).

Unii pacienti au prezentat urmatoarele reactii adverse in timpul tratamentului doar cu metformin:

 • foarte frecvente: greata, varsaturi, diaree, durere la nivelul stomacului si lipsa poftei de mancare. Aceste simptome pot aparea la inceputul tratamentului cu metformin si, de obicei, sunt trecatoare;
 • frecvente: gust metalic;
 • foarte rare: valori scazute ale vitaminei B12, hepatita (o problema cu ficatul dumneavoastra), urticarie, inrosire a pielii (eruptie trecatoare pe piele) sau mancarime.
RAPORTAREA REACTIILOR ADVERSE

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra. Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate mai sus.

CUM SE PASTREAZA JANUMET

Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.

Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inclusa pe blister si pe cutie dupa „EXP”. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A nu se pastra la temperaturi peste 30 grade Celsius.

Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

CE CONTINE JANUMET?

Substantele active sunt sitagliptin si metformin. Fiecare comprimat filmat (comprimat) contine fosfat de sitagliptin monohidrat, echivalent cu sitagliptin 50 mg si clorhidrat de metformin 1000 mg.

Celelalte componente sunt:

 • in nucleul comprimatului: celuloza microcristalina (E460), povidona K29/32 (E1201), laurilsulfat de sodiu si stearilfumarat de sodiu.
 • invelisul filmat contine: polivinil alcool, macrogol 3350, talc (E553b), dioxid de titan (E171), oxid rosu de fer (E172) si oxid negru de fer (E172).

Janumet este un comprimat filmat de culoare rosie, in forma de capsula, marcat cu „577” pe una dintre fete.

Sursa: Prospect Janumet, revizuit in iunie 2017.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *