Legatura intre diabet si flora intestinala
Flora intestinala poate juca un rol in preventia diabetului tip 1, conform unor noi cercetari.
Studiul condus de cercetatori de la National Institute of Health and Medical Research (INSERM) din Franta, a descoperit ca catelidinele, un grup de peptide antimicrobiene, nu erau produse in celulele beta pancreatice la soarecii cu diabet. Soarecii fara diabet, produceau catelicidine.
„Injectarea de catelicidine inhiba dezvoltarea inflamatiei pancreatice si, in acest fel, suprima dezvoltarea bolilor autoimune la acesti soareci.” a spus Julien Diana, un cercetator la INSERM.
Catelicidinele sunt produse gratie acizilor grasi cu lanz scurt de la nivelul florei intestinale. Pentru a testa mai departe descoperirile lor, cercetatorii au facut un transplant de flora intestinala de la soarecii nediabetici la soarecii diabetici. Acizii grasi au inceput sa produca catelicidine la soarecii diabetici.
Cercetari anterioare au sugerat ca mecanismul functioneaza similar la oameni. In teorie, aceste descoperiri pot oferi un tratament nou si eficient pentru diabetul zaharat de tip 1. Cu toate acestea, cercetarile trebuie sa continuie, fiind in acest moment in stadiul preliminar.
„Aceasta cercetare reprezinta inca o dovata a rolului incontestabil pe care il joaca flora microbiana in bolile autoimune, mai ales in controlul dezvoltarii diabetului autoimun.” au spus autorii.
Sursa: Diabetes Community