Legatura psoriazis – diabet zaharat tip 2

Un studiu a gasit o posibila legatura intre psoriazis, diabetul zaharat tip 2 si supraponderea.

Cercetatorii din Danemarca au descoperit ca pacientii cu diabet zaharat tip 2 sunt cu 50% mai predispusi la psoriazis decat persoanele care nu sufera de diabet.

Cercetatorii au aflat deasemenea ca psoriazisul apare mai frecvent la persoanele supraponderale sau obeze. In studiu, pacientii obezi cu un indece de masa corporala de peste 35 kg/mp (IMC peste 30 kg/mp arata obezitate) au aratat o predispozitie de 100% la aparitia psoriazisului fata de persoanele normoponderale.

CARE ESTE LEGATURA DINTRE PSORIAZIS SI DIABETUL ZAHARAT TIP 2?

Psoriazis si diabetAutorul principal al studiului, Dr. Anne Sophie Lonnberg de la Universitatea din Copenhaga a admis ca psoriazisul este o boala complexa si „ca fondul genetic al bolii si multiplele sale comorbiditati nu au fost inca bine intelese.”

Dupa „Healthday”: „Autorii studiului sugereza ca fondul genetic, fumatul, consumul de alcool si inflamatia pot juca un rol extrem de important.”

Lonnberg a spus ca acest studiu nu poate demonstra sau spune ce legatura este intre psoriazis si diabetul zaharat tip 2, el doar demonstreaza ca exista un fel de legatura. Deasemenea Lonnberg a mentionat ca aceasta conexiune poate exista si din cauza unor gene similare.

Tot ea a spus ca: „Motivul pentru care psoriazisul si obezitatea sunt asociate se datoareaza numai stilului de viata comun, dar si genelor comune.” si ca „Este important sa tratam psoriazisul si obezitatea si diabetul, deoarece ei reprezinta factori de risc pentru boala cardiovasculara si pot avea implicatii serioase asupra starii de sanatate generala.”

DETALIILE STUDIULUI

Lonnberg si echipa sa au verificat date ce proveneau de la 34.000 de gemeni cu varste cuprinse intre 20 si 71 de ani. S-a observat ca 8% din cei care sufereau de diabet zaharat tip 2, aveau si psoriazis, in timp ce 4% din cei ce nu aveau diabet, sufereau de psoriazis. Cercetatorii au descoperit ca cei care sufereau de psoriazis erau in general supraponderali sau obezi.

Studiul a inclus o sectiune in care au fost inclusi gemeni unul cu psoriazis, celalalt fara psoriazis. S-a desoperit ca geamanul ce suferea de psoriazis avea tendinta de a fi mai gras decat geamanul fara psoriazis.

TRATAMENTUL IN PSORIAZISUL CE SE ASOCIAZA CU ALTE BOLI

Psoriazis si diabetDr. Joel Gelfand este un profesor de dermatologie asociat la University of Pennsylvania Perelman School of Medicine din Philadelphia. El a spus ca psoriazisul nu afecteaza doar pielea: „Psoriazisul nu doar o boala a pielii – pacientii, dar si medicii trebuie sa ia in calcul afectarea sistemica a psoriazisului.”. Tot el a adaugat in revista „Healthday” ca probabil: „inflamtia cronica din psoriazis poate predispune pacientii la diabet.”

Expertii recomanda ca psoriazisul sa fie tratat in asa fel incat sa se ia in calcul si factorii de risc cunoscuti. Pacientii cu psoriazis ar trebui testati de diabet zaharat tip 2 si deasemenea acestia ar trebui sa isi schimbe modul de viata, reusind probabil sa produca un impact favorabil asupra inflamatiei cronice ce sta la baza celor trei probleme de sanatate: psoriazis, diabet zaharat si obezitate.

Asadar, este extrem de important sa discutati cu medicul dumneavoastra pentru a va trata aceasta afectiune si pentru a va testa de alte afectiuni ce pot merge in paralel.

Sursa: Diabetes Daily

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *