Lipidele – clasificare

Grasimile in diabet

LIPIDELE – CLASIFICARE

LIPIDELE SIMPLE

  • molecula lor contine doar carbon, hidrogen si oxigen;
  • pot fi:
    • monogliceride;
    • digliceride;
    • trigliceride;
    • ceride;
    • steride.

LIPIDELE COMPLEXE

  • molecula lor contine: carbon, hidrogen, oxigen, fosfor si azot;
  • pot fi:
    • glicerofosfolipide:
      • lecitine;
      • cefaline.
    • sfingolipide:
      • sfingomieline;
      • cerebrozide;
      • gangliozide.
    • derivati lipidici:
      • vitamine liposolubile: A, D, E si K.
    • colesterol:
      • alcool policiclic complex care se gaseste numai in tesuturile animale, indeosebi in lipoproteinele membranelor celulare.

TRIGLICERIDE

  • sunt lipidele cele mai raspandite in alimente;
  • sunt stocate in celulele adipoase ca rezerva energetica;
  • trigliceridele alimentare sunt transportate in plasma cu ajutorul chilomicronilor, iar cele endogene (sintetizate in ficat) sunt transportate cu ajutorul lipoproteinelor cu densitate foarte joasa (VLDL).

COLESTEROLUL

  • sinteza colesterolului are loc in ficat pornind de la acetilcoenzima A;
  • apoi acesta este transportat in sange sub forma de lipoproteine;
  • recomandarile nutritionale vizeaza reducerea aportului de colesterol in alimentatie la mai putin de 300 mg/zi, iar la pacientii cu boli cardiovasculare sub 200 mg/zi.

ACIZII GRASI

a. ACIZII GRASI SATURATI (SFA=SATURATED FATTY ACIDS)

  • au toate situsurile de legare ale atomilor de carbon cu legaturi de hidrogen;
  • se gasesc in grasimile comerciale;
  • dintre ei cei mai aterogenici in ordine descrescatoare a efectului sunt:
    • acidul miristic (in cantitate mare in unt);
    • acidul palmitic (cel mai frecvent in alimentatie 60%);
    • acidul lauric (prezent in uleiul de nuca de cocos si in seminte de palmier).
  • proprietatile hipercolesterolemiante ale acestor grasimi sunt evidente la un consum de SFA de 12% din aportul caloric zilnic.

b. ACIZII GRASI MONONESATURATI (MUFA = MONOUNSATURATED FATTY ACIDS)

  • prezinta o legatura dubla;
  • se gasesc in special in ulei:
    • ulei de masline;
    • ulei de rapita;
    • ulei de floarea soarelui.
  • se gasesc deasemenea in cantitati mici in carnea de porc si in fructele oleaginoase.
  • efectele MUFA:
    • scad colesterolul sanguin;
    • scad LDL colesterolul;
    • scad trigliceridele;
    • scad incidenta bolilor cardiovasculare.

REPREZENTATI:

ACIDUL OLEIC

  • cel mai frecvent din alimentatie.

ACIDUL ELAIDIC

  • izomerul trans al acidului oleic;
  • hipercolesterolemiant, insa nu la fel de mult ca acidul miristic si palmitic.

STEREOIZOMERII

  • sunt produsi prin procesul de hidrogenare, utilizat pe scara larga in industria alimentara pentru a obtine grasimi solide, precum margarina;
  • forma trans a acizilor grasi din grasimile hidrogenate sunt factori de risc pentru dislipidemii si pentru afectiuni coronariene, neoplazii, boli degenerative cronice.

c. ACIZII GRASI POLINESATURATI (PUFA = POLYUNSATURATED FATTY ACIDS)

REPREZENTANTI:

ACIZII GRASI OMEGA 6 (PUFA OMEGA 6)

  • Acidul linoleic
    • cel mai frecvent acid gras din dieta;
    • scade LDL-colesterolul;
    • creste HDL-colesterolul.
  • Acidul arahidonic
    • are ca precursor acidul linoleic;
    • in trombocite se transforma in tromboxan A, substanta   puternic vasoconstrictoare si agreganta a plachetelor.

ACIZII GRASI OMEGA 3 (PUFA OMEGA 3)

  • principalii reprezentanti sunt:
    • acidul alfa linoleic;
    • acidul eicosapentaenoic;
    • acidul docosahexaenoic.
  • continuti in cantitati mari in uleiul de peste (morun, macrou, somon, hering), precum si in capsulele cu ulei de peste;
  • roluri:
    • scaderea agregabilitatii plachetare;
    • cresterea timpului de coagulare;
    • vasodilatatie arteriolara.
  • prin consumul de peste si de ulei de peste, bogat in acid eicosapentaenoic si docosahexaenoic se asigura protectie antiaterogena (scaderea LDL-c si a trigliceridelor), precum si reducerea prevalentei bolilor cardiace;
  • aportul exagerat prelungeste timpul de sangerare;
  • cantitatile mari de omega-3 din dieta favorizeaza:
    • procesele degenerative;
    • fragilizeaza membranele fosfolipidice;
    • determina inrautatirea controlului glicemic din cauza cresterii necesarului de insulina la pacientii cu DZ.

918 total views, 2 views today

Lasa un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

content protection plugin by http://jaspreetchahal.org