Lipidele – clasificare
LIPIDELE – CLASIFICARE
LIPIDELE SIMPLE
- molecula lor contine doar carbon, hidrogen si oxigen;
- pot fi:
- monogliceride;
- digliceride;
- trigliceride;
- ceride;
- steride.
LIPIDELE COMPLEXE
- molecula lor contine: carbon, hidrogen, oxigen, fosfor si azot;
- pot fi:
- glicerofosfolipide:
- lecitine;
- cefaline.
- sfingolipide:
- sfingomieline;
- cerebrozide;
- gangliozide.
- derivati lipidici:
- vitamine liposolubile: A, D, E si K.
- colesterol:
- alcool policiclic complex care se gaseste numai in tesuturile animale, indeosebi in lipoproteinele membranelor celulare.
- glicerofosfolipide:
TRIGLICERIDE
- sunt lipidele cele mai raspandite in alimente;
- sunt stocate in celulele adipoase ca rezerva energetica;
- trigliceridele alimentare sunt transportate in plasma cu ajutorul chilomicronilor, iar cele endogene (sintetizate in ficat) sunt transportate cu ajutorul lipoproteinelor cu densitate foarte joasa (VLDL).
COLESTEROLUL
- sinteza colesterolului are loc in ficat pornind de la acetilcoenzima A;
- apoi acesta este transportat in sange sub forma de lipoproteine;
- recomandarile nutritionale vizeaza reducerea aportului de colesterol in alimentatie la mai putin de 300 mg/zi, iar la pacientii cu boli cardiovasculare sub 200 mg/zi.
ACIZII GRASI
a. ACIZII GRASI SATURATI (SFA=SATURATED FATTY ACIDS)
- au toate situsurile de legare ale atomilor de carbon cu legaturi de hidrogen;
- se gasesc in grasimile comerciale;
- dintre ei cei mai aterogenici in ordine descrescatoare a efectului sunt:
- acidul miristic (in cantitate mare in unt);
- acidul palmitic (cel mai frecvent in alimentatie 60%);
- acidul lauric (prezent in uleiul de nuca de cocos si in seminte de palmier).
- proprietatile hipercolesterolemiante ale acestor grasimi sunt evidente la un consum de SFA de 12% din aportul caloric zilnic.
b. ACIZII GRASI MONONESATURATI (MUFA = MONOUNSATURATED FATTY ACIDS)
- prezinta o legatura dubla;
- se gasesc in special in ulei:
- ulei de masline;
- ulei de rapita;
- ulei de floarea soarelui.
- se gasesc deasemenea in cantitati mici in carnea de porc si in fructele oleaginoase.
- efectele MUFA:
- scad colesterolul sanguin;
- scad LDL colesterolul;
- scad trigliceridele;
- scad incidenta bolilor cardiovasculare.
REPREZENTATI:
ACIDUL OLEIC
- cel mai frecvent din alimentatie.
ACIDUL ELAIDIC
- izomerul trans al acidului oleic;
- hipercolesterolemiant, insa nu la fel de mult ca acidul miristic si palmitic.
STEREOIZOMERII
- sunt produsi prin procesul de hidrogenare, utilizat pe scara larga in industria alimentara pentru a obtine grasimi solide, precum margarina;
- forma trans a acizilor grasi din grasimile hidrogenate sunt factori de risc pentru dislipidemii si pentru afectiuni coronariene, neoplazii, boli degenerative cronice.
c. ACIZII GRASI POLINESATURATI (PUFA = POLYUNSATURATED FATTY ACIDS)
REPREZENTANTI:
ACIZII GRASI OMEGA 6 (PUFA OMEGA 6)
- Acidul linoleic
- cel mai frecvent acid gras din dieta;
- scade LDL-colesterolul;
- creste HDL-colesterolul.
- Acidul arahidonic
- are ca precursor acidul linoleic;
- in trombocite se transforma in tromboxan A, substanta puternic vasoconstrictoare si agreganta a plachetelor.
ACIZII GRASI OMEGA 3 (PUFA OMEGA 3)
- principalii reprezentanti sunt:
- acidul alfa linoleic;
- acidul eicosapentaenoic;
- acidul docosahexaenoic.
- continuti in cantitati mari in uleiul de peste (morun, macrou, somon, hering), precum si in capsulele cu ulei de peste;
- roluri:
- scaderea agregabilitatii plachetare;
- cresterea timpului de coagulare;
- vasodilatatie arteriolara.
- prin consumul de peste si de ulei de peste, bogat in acid eicosapentaenoic si docosahexaenoic se asigura protectie antiaterogena (scaderea LDL-c si a trigliceridelor), precum si reducerea prevalentei bolilor cardiace;
- aportul exagerat prelungeste timpul de sangerare;
- cantitatile mari de omega-3 din dieta favorizeaza:
- procesele degenerative;
- fragilizeaza membranele fosfolipidice;
- determina inrautatirea controlului glicemic din cauza cresterii necesarului de insulina la pacientii cu DZ.