Liraglutida plus insulina, fara beneficiu pentru HbA1c

Adultii cu diabet zaharat tip 1 care sunt supraponderali nu isi imbunatatesc nivelul HbA1c atunci liraglutida este adaugata tratamentului cu insulina, conform unui nou studiu.

Cu toate acestea, studiul, condus de cercetatori de la Centrul de Diabet Steno din Danemarca si cunoscut sub numele de LIRA-1, a gasit ca liraglutida a produs scaderea in greutate, a redus necesarul de insulina si a redus incidenta hipoglicemiei.

LIRA-1 reprezinta cel mai mare studiu ce a evaluat efecte combinatiei liraglutida si insulina pentru adutii supraponderali cu diabet zaharat tip 1.

CE ESTE LIRAGLUTIDA SI CUM II AJUTA PE PACIENTII CU DIABET ZAHARAT TIP 1

Liraglutida este un agonist al receptorilor GLP-1, clasa de medicamente dedicata tratamentului diabetului zaharat tip 2. Ca si orice al agonist al receptorilor GLP-1, liraglutida functioneaza regland secretia naturala de insulina prin inhibarea eliberarii glucagonului si prin incetinirea digestiei. Liraglutida NU ESTE aprobata inca pentru tratamentul diabetului zaharat tip 1.

„Nu recomandam tratamentul combina liraglutida – insulina la pacientii cu diabet zaharat tip 1 din populatia generala.” a spus Thomas Fremming Dejgaard de la Centrul de Diabet Steno din Danemarca.

LiraglutidaCu toate ca studiul arata ca liraglutida nu scade nivelul hemoglobinei glicate la pacientii supraponderali cu diabet zaharat tip 1, Dejgaard sustine ca poate avea anumite beneficii pentru subpopulatii de pacienti cu diabet zaharat tip 1.

David Simmons, de la Universitatea de Vest din Sydney, Australia, a adaugat: ” Rezultatele studiului LIRA-1 … vor face o analiza economica sanatoasa necesara pentru a arata daca tratamentul cu liraglutida pentru pacientii cu diabet zaharat tip 1 si hemoglobina glicozilata ridicata prezinta eficienta cost-eficacitate.”

Beneficiile legate de scaderea in greutate a liraglutidei in particular sunt separate. Se estimeaza ca 50% dintre pacientii cu diabet zaharat tip 1 din tarile dezvoltate sunt supraponderali sau obezi.

CUM A FOST CONDUS STUDIUL?

Toti participantii sufereau de diabet zaharat tip 1. Fiecare participant avea un indice de masa corporala (IMC) mai mare de 25, asadar erau supraponderali si aveau hemoglobina glicata mai mare de 8% (63.9 mmol/mol).

Timp de 24 de saptamani, fiecare participant a primit fie o injectie pe zi cu liraglutida (pe langa insulina), fie o injectie cu placebo in loc de liraglutida.

La finalul studiului, nu s-a observat o schimbare semnificativa legata de HbA1c in vreunul dintre grupuri. Cu toate acestea grupul cu liraglutida au pierdut circa 6,4% din greutate. Grupul placebo nu a experimentat pierdere in greutate.

Deasemenea grupul cu liraglutida a experimentat mai putine episoade de hipoglicemie – 736 in comparatie cu 884 din grupul palcebo.

Studiul a exclus pacienti cu diabet zaharat tip 1 ce aveau pompa de insulina. Deasemenea studiul nu a luat in considerare nivelul de educatie al fiecarui participant. Mai multe studii vor fi necesare pentru a testa acesti factori.

Studiul a fost publicat in Lancet Diabetes and Endocrinology.

Sursa: Diabetes Community

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *