Luna de miere din diabetul zaharat tip 1
Luna de miere din diabetul zaharat tip 1 se refera la acea perioada de timp ce apare imediat dupa diagnosticul diabetului zaharat.
Aceasta luna de miere apare atunci cand pancreasul inca mai poate produce o cantitate semnificativa de insulina. In acest fel se reduce nevoia de insulina exogena, iar controlul glicemic se imbunatateste.
Luna de miere in diabetul zaharat tip 1 nu inseamna insa ca boala a intrat in remisie sau ca s-a vindecat.
DE CE APARE LUNA DE MIERE IN DIABETUL ZAHARAT TIP 1?
Diabetul zaharat tip 1 apare deoarece organismul incepe sa distruga celulele producatoare de insulina sau celulele beta.
Atunci cand un pacient incepe tratamentul cu injectii de insulina, pancreasul intra in repaus.
Perioada de odihna oferita de injectii, stimuleaza pancreasul. Acesta incepe sa produca din nou insulina cu ajutorul celulelor beta ramase.
Cu toate acestea, dupa o perioada de cateva luni, marea majoritate a acestor celule beta ramase vor fi deasemenea distruse si luna de miere din diabetul zaharat tip 1 se incheie.
Finalul lunii de miere apare atunci cand pancreasul nu mai produce suficienta insulina pentru a putea face fata hiperglicemiei.
CE SE INTAMPLA IN TIMPUL LUNII DE MIERE?
In timpul lunii de miere, glicemia este de obicei, mai usor de controlat pentru ca organismul are din nou capacitatea de a se descurca singur.
Valorile glicemice pot fi chiar normale in timpul lunii de miere.
Deasemenea dozele de insulina vor trebui ajustate in timpul aceste perioade. Comunicarea permanenta cu medicul diabetolog este esentiala in aceasta perioada.
POT SA NU IMI MAI ADMINISTREZ INSULINA IN TIMPUL LUNII DE MIERE?
Acest aspect trebuie discutat indeaproape cu medicul diabetolog. Impreuna cu acesta ajustati dozele de insulina in asa fel incat sa nu va expuneti vreunui risc legat atat de hiperglicemie, cat si de hipoglicemie.
CAT DUREAZA LUNA DE MIERE DIN DIABETUL ZAHARAT TIP 1?
Nu exista nicio regula in acest sens.
Luna de miere in diabetul zaharat tip 1 poate dura saptamani, luni sau in unele cazuri chiar ani.
Deasemenea la unele persoane luna de miere nu este constanta, secretia pancreatica osciland.
Daca aveti diabet zaharat tip 1 de mai multi ani, este putin probabil ca luna de miere sa isi mai faca aparitia.
Se poate intampla insa, ca echilibrul glicemic sa devina deodata ideal. In mod sigur aceasta situatie apare pentru ca organismul devine din ce in ce mai sensibil la insulina.
Sensibilitatea la insulina poate creste atunci cand faceti exercitiu fizic, atunci cand va expuneti la temperaturi ridicate (canicula, bai calde) sau ca raspuns la o schimbare in dieta.
CUM POT FACE CA LUNA DE MIERE SA DUREZE MAI MULT?
Mentinerea unui echilibru glicemic bun, ar trebui sa ajute la prelungirea lunii de miere, insa nu exista nicio modalitate sigura pentru aceasta.
Oprirea tratamentului cu insulina sau administrarea inconstanta a insulinei poate scurta luna de miere.
Medicul diabetolog va ajuta sa stabiliti noile doze de insulina.
Sursa: Diabetes UK