Mainile in diabetul zaharat

Mainile in diabetul zaharat sunt mai putin abordate de site-urile de profil si asta pentru ca mainile in diabetul zaharat sunt mai rar afectate decat picioarele.

Exista insa cateva afectiune ce se observa la nivelul incheiturilor ce par a fi asociate cu diabetul zaharat. Mainile in diabetul zaharat sunt ce-i drept mai putin afectate, iar afectiunile mainilor in diabet nu sunt la fel de serioase ca cele ce apar la nivelul picioarelor.

Cu toate acestea merita sa fiti atenti la cele cateva afectiuni descrise mai jos, asta pentru a le putea trata inainte de a progresa si a va produce durere, discomfort si limitarea mobilitatii.

Mainile si diabetul zaharatSINDROMUL MAINILOR DIABETICE SAU CHEIROARTROPATIA

Sindromul mainilor diabetice ce mai poarta numele de cheiroartropatie sau sindromul mainilor tepene este caracterizat de imposibilitatea de a-si indrepta incheieturile de la maini.

Metoda tipica de diagnostic este aproprierea celor doua palme ca in semn de rugaciune. Pacientii ce nu isi pot alipi incheieturile de la ambele maini prezinta sindromul mainilor diabetice.

Tratamentul poate include exercitii de intindere si de intarire a mainilor.

Mainile si diabetul zaharatCONTRACTURA DUPUYTREN

Contractura Dupuytren ca si sindromul mainii diabetice, nu permite degetelor (cel mai adesea unui singur deget) sa se extinda in totalitate. Cel mai adesea sunt afectate degetele patru si cinci.

Contractura Dupuytren este rezultatul unor mici umflaturi sau noduli al tesutului de legatura de la nivelul palmei ce face ca acesta sa se scurteze in mod gradual in timp.

Tratamentul este adesea chirurgical, iar in cazurile in care tesuturile nu sunt grav afectate, mobilitatea degetelor ar trebui sa isi revina la normal.

TENOSINOVITA (DEGETUL IN TRAGACI)

Tenosinovita sau degetul in tragaci sau maladia de Quervain afecteaza tendoanele si apare cel mai frecvent la nivelul mainilor si al incheieturii mainilor.

Tendoanele se misca printr-un tunel, iar atunci cand se inflameaza tendoanele incep sa adere de peretii tunelului. Acest fenomen face ca degetele sa ramana blocate intr-o pozitie fixa.

Daca tendoanele repeta de mai multe ori acest proces se vor inflama si mai mult si vor agrava afectiunea.

SIMPTOMELE TENOSINOVITEI

Simptomele tenosinovitei includ:

  • durere, mai ales in timpul miscarii unui anumit deget;
  • umflaturi;
  • un scrasnit sau o senzatie de umflatura ce se dezvolta pe lungimea tendonului.

Tratamentul consta in repausul degetului, caldura sau compresii cu apa rece, fizioterapie si injectii cu corticosteroizi. Calmante cum ar fi ibuprofen si paracetamol pot fi administrate pentru a putea face fata durerii.

Mainile si diabetul zaharatSINDROMUL DE TUNEL CARPIAN

Simptomele de sindrom de tunel carpian sunt:

  • durere;
  • amorteala, intepaturi, senzatie de arsura la nivelul mainilor.

Simptomele de tunel carpian pot fi usor confundate cu cele din neuropatia diabetica.

Tunelul carpian este un tunel format din tesut care porneste de la incheietura si ajunga in palma unde cuprinde mai multe tendoane ale mainii.

In sindromul de tunel carpian, un nerv anume (cunoscut sub numele de nerv median) devine comprimat si in consecinta da simptomele mentionate mai sus. Daca i se permite sa evolueze, sindromul de canal carpian poate duce la slabiciune cronica a mainii si distructie nervoasa.

Cu toate acestea, afectiunea poate fi tratata cu exercitii de mobilitate specifice, purtarea unei atele de incheietura, administrarea de corticosteroizi, in cazurile mai severe, manevre chirurgicale pentru a elibera presiunea de la nivelul nervului.

Sursa: Diabetes UK

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *