Mana diabetica, un sindrom
Cea mai mare atentie din partea medicului diabetolog, dar si din partea bolnavului cu diabet zaharat, se indreapta catre piciorul diabetic. Mana diabetica, sau „sindromul mainii tepene” reprezinta gruparea unor afectiuni ce pot deveni problematice generand atat durere cronica, dar mai ales limitarea miscarilor fizice.
In mod sigur nu ati auzit atat de multe despre mana diabetica, cu toate acestea 50% din pacientii cu diabet sufera de acest sindrom conform unui articol publicat in jurnalul Clinical Diabetes. Mana diabetica ofera in acelasi timp o vedere de ansamblu asupra altor afectiuni ce pot urma.
Restrictionarea miscarilor mainilor poate sa nu para o afectiune ce poate pune viata in pericol, dar ea reprezinta o problema majora pentru pacientii ce sufera de diabet. Mobilitatea redusa a manilor poate face ca activitatile zilnice, activitati usoare pe care persoanele fara aceasta afectiune nu le baga in seama, sa devina extrem de dificile. Pierderea miscarilor mainilor poate afecta un pacient cu diabet mai mult decat credeti.
Ce inseamna mana diabetica?
Numeroase probleme sunt cuprinse in denumirea de mana diabetica: limitarea miscarilor articulatiei mainii, boala Dupuytren, mana in revolver si sindromul de canal carpian.
Se considera ca glicemiile crescute in mod repetat schimba structura de colagen si proteine din tesut, afectand minunata retea ce leaga pielea de muschi si de tendoane.
Un studiu din 2013 asupra problemelor mainilor la pacientii cu diabet a gasit ca 67& dintre pacientii cu diabet aveau macar una din afectiunile mentionate anterior, cei mai multi insa, sufereau de limitarea miscarilor articulatiei mainii.
Simptome pe care este posibil sa le fi resimtit sunt:
- senzatia de piele groasa, stransa sau de ceara (nu va puteti ciupi sau intinde pielea de la nivelul degetelor de la mana);
- articulatia mainii cu miscari limitate (flexie sau extensie);
- nu puteti apropia mainile pentru rugaciune sau mai exact nu va puteti apasa palmele una de cealalta fara sa existe un spatiu intre degete si palme.
Tratament pentru mana diabetica
Cauzele acestor afectiuni nu sunt inca foarte bine intelese, dar ele sunt prezente in viata pacientului cu diabet.
Daca simtiti ca mainile nu va ajuta, cel mai bine este sa va adresati medicului diabetolog, este posibil ca acesta sa va prescrie medicamente antiinflamatoare, injectii cu steroizi sau va recomanda sa vedeti un reumatolog, un kinetoterapeut sau un chirurg ortoped in cazul in care aveti o afectiune ce poate fi operata. Kinetoterapia poate ajuta la ameliorarea mobilitatii si a flexibilitatii, dar si la pastrarea puterii prin anumite exercitii.
Optiunile de tratament sunt foarte limitate, punand pe primul plan normalizarea valorilor glicemice. Mergeti la medicul diabetolog si comunicati-i afectiunea dumneavoastra, el va lua cea mai buna decizie.