Managementul intraoperator al pacientilor cu diabet zaharat

Pacientul diabetic poate pune probleme atat preoperator, cat si postoperator, dar si intraoperator. Un management corect intra-operator ajuta pacientul sa depaseasca aceste probleme.

Management preoperator:

Managementul preoperator implica:

  • dozarea glicemiei in dimineata interventiei;
  • pregatirea psihica a pacientului;
  • sedarea pacientului pentru a preveni stresul intraoperator;
  • se programeaza pacientul la inceputul programului.

Management intraoperator:

Managementul intraoperator trebuie sa ia in calcul principalul risc, iar in cazul unui pacient diabetic, hipoglicemia este principalul risc.

Pentru a preveni hipoglicemia:

  • in caz de anestezie epidurala sau cu cantitati mari de lidocaina, dozele de insulina vor fi reduse;
  • pe parcursul interventiei se administreaza perfuzie cu glucoza 10% in ritm lent (80-100 ml/ore):
    • 500 ml glucoza 10% + 15 U insulina regular + 10 mmol KCl;
  • se dozeaza glicemia din ora in ora si se ajusteaza doza de insulina, obiective glicemice 110-180 mg/dl;
  • perfuzia cu glucoza 20% este de preferat doar in caz de boala renala terminala pentru ca aduce un aport                       caloric crescut intr-o cantitate mica de lichid.

Ajustarea glicemiei intraoperator:

In caz de glicemie normala sau usor crescuta:

  • se va corecta glucoza cu 1 unitate la 2,5-3 g glucoza.

In caz de glicemie crescuta:

  • se va administra insulina i.v. pana la normalizarea glicemiei;

Cand glicemia este normala glucoza se va corecta cu 1 unitate la 2,5-3 grame glucoza.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *