Memoria este afectata in diabetul zaharat tip 2 si obezitate

Expertii considera ca au descoperit de ce diabetul zaharat tip 2 este adesea legat de pierderea memoriei.

AFECTAREA MEMORIEI IN DIABETUL ZAHARAT TIP 2 SI OBEZITATE

O echipa din Coreea de Sud spune ca aceasta problema apare din cauza ca persoanele supraponderale sau obeze dezvolta o materie cenusie mai groasa in anumite parti ale creierului ce sunt legate de memorie.

Memoria este afectata in diabetul zaharat tip 2 si obezitateAutorul principal Dr. In Kyoon Lyoo, care este directorul Ewha University Brain Institute din Seul, Coreea de Sud, a spus:

Obezitatea duce la un risc crescut de diabet zaharat tip 2, disfunctii metabolice si este deasemenea asociata cu alterari cerebrale. Noi am incercat sa investigam daca supraponderea sau obezitatea influenteaza structura creierului si functia cognitiva la indivizii cu diabet zaharat tip 2 in faza de inceput.”

In timpul studiului, cercetatorii au investigat 150 de oameni care au fost impartiti in trei grupuri diferite. Primul grup era alcatuit din 50 de persoane supraponderale cu diabet zaharat tip 2; al doilea grup era alcatuit din 50 de persoane normoponderale cu diabet zaharat tip 2; ultimul grup era format din 50 de persoane normoponderale ce nu sufereau de diabet.

Toti participantii aveau varste cuprinse intre 30 si 60 de ani si niciunul dintre acestia nu utiliza insulina pentru a-si tine sub control diabetul.

Dr. Lyoo a spus:

Grosimea corticalei a fost redusa in cateva regiuni ale creierului (la pacientii cu diabet zaharat tip 2). O ingrosare a lobilor temporari a fost observata la persoanele supraponderale/obeze cu diabet zaharat tip 2. Aceasta sugereaza ca aceste regiuni sunt mai vulnerabile la efectele obezitatii si ale diabetului zaharat tip 2.

Memoria este afectata in diabetul zaharat tip 2 si obezitateDescoperirile nu au aratat daca slabirea memoriei are ca principala cauza obezitatea sau diabetul sau combinatia dintre cele doua. Cu toate acestea, echipa de cercetatori, a descoperit ca cei care sufereau de mai mult timp de diabet zaharat tip 2 erau mai predispusi la schimbarile de la nivelul creierului mentionate anterior.

Deasemenea ei au gasit ca memoria scade in mod semnificativ la persoanele cu diabet zaharat tip 2, indiferent de greutate, in comparatie cu persoanele ce nu sufereau de aceasta afectiune.

Autorii au tras urmatoarea concluzie:

Descoperirile noastre subliniaza nevoia unei interventii precoce pentru a reduce factorii de risc pentru suprapondere si obezitate la pacientii cu diabet zaharat tip 2, pentru a le pastra intacta structura creierului si functia cognitiva.”

Descoperirile studiului au fost publicate in jurnalul Diabetologia.

Sursa: Diabetes UK

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *