Mersul si diabetul zaharat

Mersul este unul din exercitiile fizice de baza, dar este deasemenea o forma de activitatea fizica foarte eficienta ce ajuta la reducerea glicemiei.

In continuare vom discuta despre modul in care mersul va poate ajuta in diabetul zaharat, deasemenea va vom oferi si sfaturi legate de modul in care puteti integra mersul in rutina dumneavoastra zilnica.

REDUCEREA GLICEMIEI SI MERSUL

Mersul va poate ajuta sa reduceti glicemia, mai ales atunci cand aceasta refuza sa scada in principal din cauza stresului, a unei raceli usoare si nu numai.

Daca urmati tratament cu insulina si nu reusiti sa reduceti glicemia, chiar daca cresteti dozele de insulina, veti observa ca o repriza de mers va este foarte utila.

Atentie insa, daca urmati tratament cu insulina, trebuie sa va dozati glicemia cu regularitate dupa un exercitiu fizic, fie el si mers, pentru a va asigura ca nivelul glicemiei nu scade prea mult.

MERSUL PRELUNGIT

Decat sa considerati mersul ca pe o obligatie, este mai bine sa-l considerati ca pe o placere. Mersul va mentine metabolismul activ.

Desi, in mod sigur va este greu sa integrati sportul in viata de zi cu zi, trebuie sa va reesalonati prioritatile.

Iata cateva metode usoare prin care va stimulati sa mergeti:

  • parcati masina in mod voit mai departe de magazine;
  • pentru distante mai mici, mergeti pe jos in loc sa utilizati masina sau alt mijloc de transport;
  • utilizati scarile daca este posibil;
  • coborati din mijloacele de transport in comun cu o statie sau 2 mai devreme;
  • luati o pauza de la calculator la fiecare ora pentru o scurta plimbare – chiar si o pauza de intins picioarele este mai buna decat nimic;
  • mergeti dupa ce mancati, mai ales daca glicemia dupa masa este adesea crescuta;
  • miscati-va de colo-colo in timpul unei conversatii la telefon;
  • miscati-va prin casa in timpul reclamelor de la TV sau mai bine plimbati-va in loc sa va uitati la televizor;
  • faceti din mers o activitatea obisnuita in familie;
  • vizitati frecvent parcurile si atractiile locale.

CERCETARI LEGATE DE EFECTUL MERSULUI IN DIABET

Cercetarile au aratat ca mersul poate fi benefic in reducerea glicemiei si in consecinta in imbunatatirea controlului in diabetul zaharat.

Intr-un studiu ce a cuprins persoane cu diabet zaharat tip 1, participantii au trebuit fie sa mearga 30 de minute dupa masa, fie sa ramana inactivi dupa masa.

Rezultatele au aratat ca participantii care au mers dupa masa au avut o glicemie de maxim 81 mg/dl. Prin comparatie, participantii care nu au mers dupa masa au avut o glicemie de maxim 126 mg/dl dupa fiecare masa. Rezultatele maxime au aparut la o ora – o ora si jumatate dupa masa.

O reducere a glicemiei dupa masa a fost deasemenea experimentata de participantii non-diabetici, dar si de cei cu alte tipuri de diabet, ca diabetul zaharat tip 2 sau diabetul gestational.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *