Metformin: efecte secundare si beneficii

Metformin este considerat unul dintre cele mai sigure si efective tratamente pentru diabetul zaharat de tip 2. Trebuie insa sa cunoasteti efectele secundare pentru metformin. De obicei, metforminul este sigur si foarte bine tolerat.

Metformin este utilizat singur sau cu alte medicamente, inclusiv insulina, pentru a trata diabetul zaharat de tip 2 (boala in care corpul nu utilizeaza insulina normal si nu poate controla cantitatea de zahar in sange). Metformin face parte din clasa de medicamente numita biguanide.

Metformin ajuta in controlul glicemiei (glucoza din sange). El scade cantitatea de glucoza absorbita din alimentatie si cantitatea de glucoza produsa de ficat.

Metformin deasemenea creste raspunsul corpului la insulina, o substanta naturala care controleaza cantitatea de glucoza din sange.

Metforminul si acidoza lactica:

Desi destul de rara, acidoza lactica reprezinta unul din cele mai serioase efecte secundare ale metforminului. Acumularea de lactat in ficat este afectata de metformin intr-un mod incorect. Daca rinichii nu proceseaza excesul de lactat, sangele pacientului se va acidifia, acidifierea sangeului poate duce la foarte multe probleme. Majoritatea simptomelor legate de acidoza lactica sunt asemanatoare celor pe care le resimtiti atunci cand faceti un exercitiu fizic intens. De exemplu: anxietate, hiperventilatie, ritm cardiac neregulat, greata si in unele cazuri voma. Din acest motiv metformin este de obicei prescris oamenilor cu o functie renala buna. Acest efect secundar este letal, iar atunci cand resimtiti simptomele descrise anterior, trebuie sa va adresati de urgenta medicului diabetolog.

Metforminul si hipoglicemia:

MetforminDin moment ce rolul principal al metforminului este reducerea glicemiei, el ar putea reduce glicemia sub nivelul considerat normal. Atunci cand glucoza scade si experimentati hipoglicemie este posibil sa resimtiti urmatoarele simptome: slabiciune, ameteala, tremuraturi si transpiratii. In cazul in care resimtiti cateva din aceste simptome, este recomandat sa va cresteti glicemia rapid pentru a evita o complicatie redutabila si anume coma. Asadar, ca diabetic este bine sa aveti la dumneavoastra tablete cu glucoza, suc acidulat sau bomboane. De retinut ca metformin produce extrem de rar hipoglicemie si este in general preferat de medicii diabetologi tocmai pentru acest avantaj.

Metforminul si functia renala:

Metformin este excretat din corp prin rinichi, asadar pacientii diabetici cu probleme renale pot experimenta o acumulare de metformin, tocmai din cauza functiei renale deficitare. Deasemenea, acest medicament poate provoca probleme la pacientii cu insuficienta hepatica. Asadar, pacientii cu un istoric de boala renala sau hepatica, nu sunt candidatii perfecti pentru terapia cu metformin, tocmai de aceea trebuie sa ii comunicati medicului diabetolog toate bolile cu care va cunoasteti.

Alte efecte secundare ale metforminului:

  • respiratie greoaie;
  • inflamatia severa a nasului;
  • indigestie;
  • miscari intestinale incomplete;
  • boala unghilor de la picioare;
  • dureri musculare;
  • ameteala;
  • simptome pseudogripale;
  • transpiratii excesive;
  • friguri;
  • iritatii;
  • inrosirea temporara a fetei si a gatului;
  • batai rapide ale inimii.

MetforminInformatiile pe care vi le-am prezentat au numai rol de informare, ele nu inlocuiesc medicul diabetolog si nu contrazic in niciun fel decizile acestuia legate de pacientul sau. Deasemenea multe dintre efectele adverse ale metforminului, nu au fost tratate in acest articol, tocmai de aceea daca la initierea tratamentului cu metformin, resimtiti anumite senzatii pe care nu le aveati inainte, va sfatuim sa contactati medicul diabetolog, acesta este singurul in masura sa decida tratamentul dumneavoastra in continuare.

Sursa: Diabetes Daily

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *