Nefropatia diabetica – tratamentul hipertensiunii arteriale
Nefropatia diabetica reprezinta rezultatul unui dezechilibrul glicemic cronic si odata instalata trebuie urmarita. Exista nenumarate masuri terapeutice, ia in cele ce urmeaza va prezentam tratmentul hipertensiunii arteriale asociate cu nefropatia diabetica.
NEFROPATIA DIABETICA – MANAGEMENTUL HIPERTENSIUNII ARTERIALE
Tratamentul hipertensiunii arteriale este fundamental pentru scaderea declinului RFG.
Tensiunea arteriala sub 140/90 este recomandata pentru a reduce mortalitatea cardiovasculara si pentru a incetini progresia bolii renale cronice.
Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei sau sartanii sunt agentii de prima linie pentru tratamentul tensiunii arteriale la pacientii cu hipertensiune arteriala si rata de filtrare glomerulara sub 60 ml/min.
De retinut ca inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei sau sartanii NU se recomanda la pacientii fara hipertensiune arteriala pentru a preveni boala cronica de rinichi.
Utilizarea concomitenta a inhibitorilor enzimei de conversie a angiotensinei si a sartanilor trebuie evitata pentru a reduce efectele secundare crescute de hiperpotasemie si injurie renala acuta.
Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei II
- prima alegere la pacientii fara evenimente cardiovasculare recente sau insuficienta cardiaca congestiva;
- renoprotectie prin reducerea declinului ratei de filtrare glomerulara si scaderea albuminuriei;
- studiul Captopril Trial a aratat reducerea creatininei serice cu 74% la cei cu o creatinina initiala de peste 2 mg/dl;
- la inceputul tratamentului o parte din pacienti prezinta scaderea temporara a ratei de filtrare glomerulara, scadere legata de reducerea presiunii intraglomerulare la nivelul nefronilor restanti si care nu justifica intreruperea tratamentului;
- de retinut ca la pacientii cu stenoza bilaterala de artere renale tratamentul cu inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei este contraindicat, iar diagnosticul se pune pe:
- reducerea importanta a RFG (peste 50% in testul functiei la captopril) in context de hipertensiune arteriala severa si rebela la tratamente uzuale.
EFECTE ADVERSE:
- tusea:
- iritativa;
- predominant nocturna;
- datorata acumularii de bradikinine in interstitiul pulmonar;
- dispare in 1-2 zile de la intreruperea tratamentului.
- hiperpotasemie:
- apare cu predilectie la pacientii cu BRD avansata (RFG sub 30 ml/min);
- poate deveni urgenta ce impune dializa la potasiu peste 7 mmol/l;
- este favorizata de hipovolemie.
- hipotensiunea ortostatica:
- agraveaza manifestarile de neuropatie autonoma deja existente la pacientii cu boala renala diabetica;
- poate deveni invalidanta la pacientii dializati.
Blocantii receptorilor de angiotensina
Sunt indicatii de prima intentie la pacientii cu diabet zaharat tip 2 si evenimente cardiovasculare in antecedentele recente sau cu insuficienta cardiaca congestiva.
Efectele de renoprotectie au fost demonstrate in studiile IDNT si RENAAL unde sub tratament cu irbesartan, respectiv losartan, ratele de declin ale RFG au scazut, la fel ca si incidenta bolii renale.