Nefropatia

Rinichii reprezinta organe remarcabile, iar nefropatia este o complicatie care ii afecteaza. In interiorul rinichilor exista milioane de vase de sange care actioneaza ca filtre. Rolul lor este de a elimina toxinele din sange.

Cateodata acest sistem de filtrare se defecteaza. Diabetul poate distruge rinichii si le poate distruge complet functia de filtrare. Asadar rinichii isi pierd rolul de a elimina toxinele din sange si asa apare nefropatia (boala de rinichi).

Cum afecteaza diabetul rinichii?

Cand corpul nostru digera proteinele pe care le mancam, apar toxinele. La nivelul rinichilor, milioane de vase de sange micute (capilare) cu gaurele chiar mai mici decat ele au rolul de filtre. Pe masura ce sangele trece prin vasele de sange, particule mici cum ar fi toxinele trec prin gaurele. Aceste toxine devin parte integranta din urina. Substante utile, cum ar fi proteinele si celulele sanguine rosii, sunt prea mari pentru a trece prin gaurelele din filtre si raman in sange.

NefropatiaDiabetul poate distruge intregul sistem. Un nivel mare al zaharului din sange, face ca rinichii sa filtreze mult prea mult sange. Toata munca in plus este grea pentru filtre. Dupa multi ani, filtrele incep sa aiba scurgeri, asadar proteine utile sunt pierdute prin urina. Prezenta unui numar mic de proteine in urina se numeste microalbuminurie.

Cand boala de rinichi (nefropatia) este diagnosticata devreme, in timpul microalbuminuriei, cateva tratamente pot mentine boala de rinichi (nefropatia) la nivelul la care a ajuns, fara sa o lase sa avanseze. Daca un numar mai mare de proteine este eliminat prin urina apare macroalbuminuria. Cand boala de rinichi (nefropatia) este diagnosticata mai tarziu in timpul macroalbuminuriei, faza finala a nefropatiei reprezinta de obicei urmatoarea faza.

Cu timpul, stressul unei munci in plus face ca rinichii sa isi piarda capacitatea de filtrare. Toxinele incep sa se acumuleze in sange. In cele din urma, rinichii sunt distrusi. Distructia renala reprezinta o afectiune extrem de grava. O persoana cu insuficienta renala are nevoie de transplant renal sau are nevoie de masini de filtrare a sangelui (dializa).

Cine dezvolta nefropatia?

Nu toate persoanele ce sufera de diabet dezvolta nefropatie. Factorii care pot influenta dezvoltarea nefropatiei sunt numerosi, printre cei mai importanti mentionam: factori genetici, controlul glicemiei si tensiunea arteriala.

Cu cat controlul glicemiei si al tensiunii arteriale este mai riguros, cu atat riscul de a dezvolta nefropatia este mai scazut.

Care sunt simptomele?

Rinichii muncesc din greu pentru a putea recupera distrugerea treptata a capilarelor, asadar nefropatia prezinta simptome abia atunci cand intreaga functie renala este compromisa. Deasemenea, simptomele nefropatiei nu sunt mereu aceleasi. Primele simptome de nefropatie sunt edemele sau acumularea de lichide. Alte simptome de nefropatie includ insomniile, scaderea apetitului, stomac deranjat, slabiciune si dificultati in concentrare.

Este vital sa vizitati medicul diabetolog in mod regulat. Doctorul va poate verifica tensiunea arterial, urina (pentru proteine), sangele (pentru toxine) si alte organe pentru a monitoriza complicatiile diabetului.

Cum pot preveni nefropatia?

Nefropatia cauzata de diabet poate fi prevenita prin pastrarea glicemie in tinte. Cercetatorii au aratat ca un control riguros al glicemie reduce riscul de microalbuminurie cu o treime. La persoanele care au deja microalbuminurie, riscul de a dezvolta macroalbuminurie este redus la jumatate. Alte studii au sugerat ca un control adecvat al glicemiei poate duce la disparitia microalbuminuriei.

Tratamente pentru nefropatia diabetica

Un tratament extrem de important pentru nefropatie este reprezentat de controlul glicemiei si al tensiunii arteriale. Tensiunea arteriala are un efect dramatic asupra ratei cu care progreseaza nefropatia. Chiar si o crestere usoara a tensiunii arteriale poate face ca nefropatia sa se inrautateasca. Iata patru moduri in care puteti reduce tensiunea arteriala: scaderea in greutate, regimul hiposodat (sarac in sare), evitarea alcoolului si a tutunului, exercitiu fizic regulat.

Medicamente pentru nefropatie 

NefropatieAtunci cand metodele de mai sus dau gres, anumite medicamente pot reduce tensiunea arteriala. Exista mai multe tipuri de medicamente ce reduc tensiunea arteriala, totusi nu toate sunt la fel de bune pentru persoanele cu diabet zaharat. Unele ridica nivelul glicemie sau mascheaza anumite simptome ale hipoglicemiei. Medicul diabetolog de obicei prefera ca persoanele cu diabet zaharat sa primeasca pentru tratamentul tensiunii arteriale medicamente ce poarta denumirea de inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei.

Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei sunt recomandati pentru majoritatea persoanelor cu diabet zaharat, hipertensiune arteriala si nefropatie. Ultimele studii au aratat ca inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (cum ar fi captopril si enalapril), incetinesc progresia nefropatiei pe langa reducerea tensiunii arteriale. In realitate, aceste medicamente sunt utile si pentru persoanele ce nu au hipertensiune arteriala.

Dieta

Alt tratament pe care unii medici il folosesc pentru tratamentul macroalbuminuriei este reprezentat de regimul hipopurinic (regim sarac in proteine). Proteinele par a creste munca pe care o depun rinichii. O dieta saraca in proteine poate descreste numarul proteinelor pierdute prin urina si poate creste nivelul proteinelor din sange. Nu incepeti niciodata o dieta hipopurinica fara a discuta inainte cu medicul diabetolog.

Insuficienta renala

Odata ce rinichii au cedat, este necesara dializa. Pacientul trebuie sa aleaga daca doreste sa continue sa faca dializa sau doreste un transplant renal. Alegerea trebuie facuta in echipa. Echipa trebuie sa includa un medic diabetolog, un medic nefrolog, un chirurg cu experienta in transplantul renal, un asistent social si un psiholog.

Sursa: American Diabetes Association

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *