Noi celule producatoare de insulina in pancreas
Cercetatorii au gasit noi celule producatoare de insulina in pancreas. Aceste noi celule producatoare de insulina in pancreas stateau direct in fata ochilor cercetatorilor. Ele ofera o noua speranta pentru intelegerea mai buna a uneia dintre cele mai temute boli – diabetul zaharat tip 1.
Diabetul zaharat tip 1 apare atunci cand propriul sistem imunitar al unei persoane ucide marea majoritate a celulelor producatoare de insulina din pancreas. Avand in vedere ca insulina este hormonul ce regleaza glicemia, diabeticii tip 1 nu au decat o singura optiune si anume injectiile regulate cu insulina.
Diabetul zaharat tip 1 poate fi controlat cat de cat bine, insa pentru a fi tratat, cercetatorii incearca sa gaseasca o modalitate prin care sa regenereze celulele beta de la nivelul pancreasului si sa previna atacurile viitoare asupra acestora.
NOI CELULE PRODUCATOARE DE INSULINA IN PANCREAS
Descoperirea acestor noi celule producatoare de insulina in pancreas, celule ce nu au mai fost observate pana acum – celule ce au fost denumite de cercetatori ca „celule beta virgine” – poate oferi o noua sansa de dezvoltare a unor noi celule beta mature – deasemenea aparitia lor poate lumina mai bine mecanismul de baza din spatele bolii.
„Am vazut cateva descoperiri fenomenale in managementul diabetului, insa nu reusim sa il vindecam.” spune cercetatorul sef Mark Huising de la Universitatea din California.
„Daca vrem sa vindecam boala, trebuie sa intelegem cum functioneaza aceste celule in conditii normale.”
Pentru a intelege mai bine ce se intampla in diabetul zaharat tip 1, cercetatorii au studiat atat tesut provenit de la soareci, cat si de la oameni.
Huising si echipa sa au cercetat regiuni din interiorul pancreasului, regiuni cunoscute ca insulele lui Langerhans. In cazul oamenilor si soarecilor sanatosi, insulele Langerhans contin celule beta care detecteaza nivelul glicemiei din sange si produc insulina.
Cercetatorii stiu deasemenea ca insulele contin celule numite alfa, aceste celule produc glucagon, un hormon care are rolul de a creste glicemia. Celulele alfa, impreuna cu celulele de scadere a glicemiei si anume celulele beta, reprezinta modul prin care corpul regleaza nivelul glicemiei.
La pacientii cu diabet zaharat tip 1, insa, doua lucruri nu functioneaza asa cum trebuie: celulele beta sunt ucise de sistemul imunitar al propriului corp si nu reusesc sa se regenereze.
Pentru a trata boala, trebuie gasita o modalitate prin care sa fie combatute ambele probleme.
Zeci de ani, oamenii de stiinta au incercat sa faca acest lucru si au presupus de ceva timp ca exista o cale principala prin care sunt produse celulele beta pancreatice – cel mai probabil prin diviziunea altor celule beta adulte.
In urma utilizarii tehnicilor noi de microscopie pentru a studia insulele in laborator, Huising si echipa sa au gasit un nou tip de celule imprastiate pe marginile insulelor pe care nimeni nu le-a observat inainte. Aceste celule seamana foarte mult cu celule beta imature, ceea ce inseamna probabil ca ele reprezinta un alt fel de formare a celulelor beta.
Cercetari ulterioare au aratat ca aceste noi celule beta virgine pot produce insulina, insa nu au receptorii pentru a detecta glucoza, asadar nu pot functiona ca celulele beta mature.
Insa cercetatorii au aflat mai multe. Ei au observat deasemenea cateva celule alfa imature in insule. Aceste celule se transformau in celule alfa – reprezentand o modalitate complet neasteptata de formare a celulelor alfa.
„Exista mult mai multa maleabilitate la nivelul sistemului decat ne-am fi putut astepta.” spune Huising.
Cercetarile sunt insa la inceput si aceste noi celule trebuiesc confirmate la persoanele si animalele in viata – nu doar printr-un tesut de laborator. Insa avand in vedere ca acum avem dovezi ca ele exista, cercetarile legate de tratamentul diabetului zaharat tip 1 pot lua o alta turnura.
Dupa Huising, exista trei motive pentru care ne putem bucura de aceasta descoperire:
- in primul rand: s-a descoperit o noua populatie de celule beta, atat la oameni, cat si la soareci, despre care nu stiam pana acum;
- in al doilea rand: aceste celule reprezinta o noua potentiala sursa de celule beta ce pot fi utilizate pentru a trata pacientii cu diabet;
- in al treilea rand: intelegerea procesului prin care aceste celule se maturizeaza si devin celule beta poate ajuta la dezvoltarea unor terapii cu celule stem pentru pacientii cu diabet.
Cercetarile pot avea repercursiuni si in cazul pacientilor cu diabet zaharat tip 2, diabet ce apare atunci cand celulele beta devin inactive si se opresc din producerea si secretia de insulina.
Rezultatele studiului au fost publicate in Cell Metabolism.