Nou studiu legat de HbA1c

HbA1c sau hemoglobina glicata constituie o medie aritmetica a glicemiilor unui pacient cu diabet pe ultimele trei luni. Oamenii de stiinta scotieni au sugerat ca pacientii cu insuficienta cardiaca si diabet zaharat tip 2 ar trebui sa primeasca un tratament mai putin agresiv legat de diabet, insa in acelasi timp un control mai bun al glicemiei poate sa le reduca riscul de mortalitate.

Cercetatorii de la Universitatea Dundee am inceput cercetarile pentru a investiga importanta unui control riguros al valorilor glicemice pentru pacientii cu diabet zaharat tip 2 si insuficienta cardiaca. Pentru a realiza studiul ei au evaluat 1447 de pacienti care au intrunit criteriile necesare studiului.


Ei au monitorizat rezultatele pacientilor in perioada 1993 si 2010. Cercetatorii au descoperit ca un risc crescut de moarte prematura s-a inregistrat la pacientii cu HbA1c intre 7,1 – 8% (54,1 – 63,9 mmol/mol).

Nou studiu legat de HbA1cDeasemenea s-a observat ca aceasta legatura a fost prezenta la pacientii aflati in tratament medicamentos, nu la pacientii tratati doar prin dieta. Pacientii ce primeau medicatie cu un risc scazut de hipoglicemie (ca metformin) au aratat un risc mai mic, fata de pacientii tratati cu medicatie cu un risc crescut de hipoglicemie (ca insulina).

Cercetatorii au explicat: „Am gasit pacienti in tratament cu metformin care au aratat un risc scazut de mortalitate, fata de cei care nu luau acest medicament. Aceasta descoperire intareste studiile desfasurate anterior ce au demonstrat efectele benefice ale metforminului asupra riscului cardiovascular.”

Cercetatorul sef Profesor Chim Lang a adaugat: „Am vazut deja cele mai recente recomandari ale Asociatiei Americane pentru Diabet care recomanda tratamentul mai putin agresiv al pacientilor diabetici in varsta. Cercetarile noastre arata ca aceasta recomandare ar trebui extinsa si asupra pacientilor ce sufera de insuficienta cardiaca.”

Cercetatorii au concluzionat: „La pacientii cu diabet zaharat tip 2 si insuficienta cardiaca, studiul observational a aratat ca exista o relatie de tip U intre HbA1c si mortalitate, cu cel mai mic risc de mortalitate la pacientii cu un control glicemic modest (HbA1c = 7.1 – 8%). Deasemenea am demonstrat ca medicamentele cu un risc scazut de hipoglicemie, ca metformin, se dovedesc extrem de eficace pentru aceasta cohorta de pacienti.”

Echipa de la Universitatea din Dundee a primit o sponsorizare de la Fundatia Europeana de Studii pentru Diabet, pentru a continua acest studiu. Trial-ul va studia efectele cardiovasculare ale inhibitorilor SGLT2 – care sunt utilizati mai ales pentru tratamentul diabetului zaharat tip 2 – la pacientii cu diabet si insuficienta cardiaca.

Sursa: Diabetes UK

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *