Nutritia bolnavilor de diabet

Nutritia bolnavului de diabet trebuie sa aiba in vedere rezolvarea in principal a doua probleme:

  • disfunctionalitatea organismului in ceea ce priveste capacitatea de a transforma corespunzator hrana in energie;
  • protectia organismului impotriva gravelor efecte ale complicatiilor ce pot aparea pe termen lung.

Cele doua deziderate enuntate mai sus nu pot fi indeplinite decat printr-o alimentatie sanatoasa, in conformitate cu principiile nutritive aplicabile specificului si necesitatilor acestei boli.

In mod normal, fiecare bolnav de diabet ar trebui sa primeasca un plan de alimentatie individualizat. Un calcul sumar ne arata insa ca, practic este imposibil ca fiecare pacient sa fie instruit corespunzator de catre medicul diabetolog, raportul dintre numarul bolnavilor si cel al medicilor justificand aceasta situatie. Pe de alta parte, o simpla trecere in revista a alimentelor si a mancarurilor permise sau interzise in aceasta boala nu este suficienta, deoarece acasa, bolnavul sau persoana care se ingrijeste de prepararea hranei pentru acesta, este rareori instruita corespunzator in acest sens. In multe cazuri hrana este pregatita impropriu, deseori chiar intr-o maniera daunatoare, singura speranta a celui bolnav fiind aastfel doar tratamentul medicamentos.

OBIECTIVELE PRINCIPALE

  1. Repartitia uniforma a carbohidratilor in alimentatia zilnica;
  2. Mentinerea greutatii bolnavului de diabet intre limitele acceptabile din punct de vedere medical;
  3. Controlul cantitatii si al calitatii grasimilor consumate;
  4. Consumul de vitamine, minerale, enzime, carbohidrati (glucide), proteine si grasimi alese cu grija trebuie sa asigure organismului un aport optim.

PIRAMIDA ALIMENTARA

Pana nu demult, diabeticilor li se recomanda o dieta bogata in grasimi si in proteine animale cu un continut redus de carbohidrati (glucide). Desi asigura un continut scazut al glicemiei, acest tip de dieta destabilizeaza organismul celui bolnav din alte puncte de vedere.

In momentul de fata, nutritia bolnavului de diabet vizeaza practic o alimentatie sanatoasa, pentru un om normal, sanatos. Respectand cu strictete cele ce urmeaza, va veti putea controla nivelul zaharului din sange si in acelasi timp, veti putea evita complicatiile teribile ale diabetului.

Iata piramida alimentara:

Piramida alimentara

Paine, cereale, paste fainoase, orez, mamaliga

Alimentele de mai sus ofera organismului uman fibre alimentare, glucide complexe, riboflavina, tiamina, niacina, fier, proteine, magneziu, precum si alti nutrienti de importanta majora. Se recomanda in mod special consumul de paine cu tarate, de preferat preparata in casa, acest sortiment avand proprietatea de a pastra in cea mai mare masura componentele nutritive.

Se recomanda intre 6 si 10 portii pe zi. O portie reprezinta o felie de paine sau jumatate de cana de cereale, orez nedecorticat sau paste fainoase de faina integrala fierte etc.

Legume, cartofi, zarzavaturi

Aceste alimente contin fibre, vitaminele A si C, folati, potasiu si magneziu. Consumul acestora se recomanda ori de cate ori este posibil, proaspete sau crude.

Se recomanda intre 6 si 7 portii pe zi. O portie reprezinta jumatate de cana de vegetale proaspete ori fierte sau o cana de legume, de frunze fierte sau jumatate de cana de zarzavaturi fierte sau trei sferturi de cana cu suc de rosii sau un cartof mijlociu etc.

Fructe 

Datorita faptului ca fructele sunt o sursa foarte importanta de fibre, vitaminele A si C, potasiu, se recomanda consumul lor ca atare, proaspete.

Se recomanda intre 2 si 3 portii pe zi. O portie reprezinta un fruct de marime medie (mar, banana, portocala) sau jumatate de grapefruit, sau trei sferturi de cana de suc sau jumatate de cana de cirese sau o felie de pepene sau un ciorchine de strugure de marime medie.

Nutritia in diabet

Carne, oua, fasole boabe si oleaginoase

Alimentele mentionate mai sus sunt bogate in proteine, zinc, magneziu, fier, fosfor, vitaminele B6 si B12, niacina si tiamina. Se recomanda consumul de carne de pasare, pui, curcan si peste, cele din urma sortimente chiar de mai multe ori pe saptamana. Preferabil ar fi ca aceste alimente sa fie gatite cat mai simplu, fie prin fierbere sau inabusire, fie la gratar, folosindu-se atunci cand este strict necesar, un minimum de ulei vegetal, de preferat de masline, floarea – soarelui, soia, in sau rapita.

Se recomanda intre 2 si 3 portii pe zi. O portie reprezinta 100 grame de carne gatita sau un ou sau jumatate de cana de leguminoase uscate fierte etc.

Lapte, iaurt, branza (toate degresate)

Avantajul acestor produse este continutul lor bogat in calciu, riboflavina, proteine, vitamina B12, iar cand sunt fortificate si vitaminele A si D.

Se recomanda intre 2 si 3 portii pe zi. O portie reprezinta o cana de lapte sau iaurt sau jumatate de cana cu branza de vaci sau 50 grame de telemea desarata etc.

Nutritia in diabetPeste, fructe de mare

Contin vitaminele A si D, seleniu si mai ales acidul Omega 3, cu rezultate excelente in afectiunile cardiovasculare, hepatice, in cancer etc.

Se recomanda intre 1 si 3 portii pe zi. O portie reprezinta 100 grame de carne macra de peste.

Uleiuri

Se vor consuma numai uleiuri de masline, floarea soarelui, soia, rapita sau in (de preferat presat la rece).

Se recomanda intre 1 si 2 portii pe zi. O portie reprezinta o lingurita de ulei de 5 – 6 ml.

Un efect imediat al diabetului este dereglarea nivelului glicemic, insa extrem de ingrijorator este faptul ca aceasta boala poate avea totodata multiple complicatii asupra sanatatii: sistemul sanguin poate fi grav afectat, simturile – de la vaz pana la cel tactil – se degradeaza, sistemul nervos se poate prabusi. Pentru a evita aceste consecinte neplacute, trebuie sa avem in vedere inlaturarea in totalitate a principiilor alimentare moderne, precum si a surselor de poluare care actioneaza asupra organismului (chimice, medicamentoase, radiatii). Si nu in ultimul rand, trebuie sa combatem stresul.

Pe de alta parte bolnavii de diabet de tip 2 sunt sfatuiti sa-si reduca drastic greutatea, considerandu-se ca supraponderabilitatea este principala cauza declansatoare a diabetului.

In ceea ce priveste acest punct de vedere, apar doua aspecte contradictorii:

– o data cu varsta, multe persoane cresc in greutate, insa cea mai mare parte dintre acestea nu se imbolnavesc de diabet. Cresterea in greutate este un lucru normal atata timp cat are loc intre anumite limite, deoarece si metabolismul omului se modifica odata cu varsta. Acesta nu este insa un motiv de declansare a diabetului. Problema prezinta o importanta mai mare daca se pune invers si anume: odata ce un om s-a imbolnavit de diabet, greutatea sa corporala poate reprezenta un risc in plus daca este prea mare, astfel ca acesta trebuie eliminat pe cat posibil;

– daca faptul ca diabeticul supraponderal trebuie sa reduca greutatea este clar, intrebarea care se impune este cum poate face acest lucru. Desi usor de spus, este mai greu de realizat. Astfel s-au inventat si au fost lansate nenumarate diete de slabit pentru cei interesati, indiferent daca sunt diabetici sau nu. Din nefericire la peste 90% dintre cazuri rezultatul a fost nul. Multi dintre cei care au incercat sa slabeasca, desi au facut-o cu toata convingerea, nu au reusit.

Logica ne indeamna sa tragem concluzia ca dietele pentru slabit sunt nu numai dificile ci si daunatoare pentru sanatate in multe dintre situatii.

Bolnavul de diabet este obligat sa slabeasca pentru a se ajuta in lupta cu boala sa, dar cu ce este el diferit fata de ceilalti oameni, astfel incat sa reuseasca mai usor acest lucru? Daca se va inisita in mod obsesiv asupra acestui aspect, bolnavul va ajunge sa fie descumpanit in timp si chiar depresiv, ceea ce este chiar mai rau. Avem convingerea ca numai medicul diabetolog poate stabili care este greutatea acceptata si tot acesta il poate incuraja si sprijini pe bolnav in realizarea acestui lucru.

Sursa: Alimentatia bolnavilor de diabet – D.D. Chiriac

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *