O noua clasificare a diabetului zaharat
Oamenii de stiinta au introdus o noua clasificare a diabetului zaharat. Conform celui mai nou studiu condus in Suedia si Finlanda diabetul este impartit in cinci clase diferite, iar tratamentul se pare ca trebuie ajustat in functie de noua clasificare.
Dupa cum probabil stiati deja diabetul zaharat era pana acum clasificat in diabet zaharat tip 1 si diabet zaharat tip 2.
Cercetatorii din Suedia si Finlanda sustin insa ca modul putin mai complicat al noii clasificari va ajuta la personalizarea tratamentului pentru diabetul zaharat.
Expertii au spus ca studiul pare sa fie un nou pas in diagnosticul diabetului, insa tratamentul nu va fi modificat imediat.
Diabetul zaharat afecteaza aproximativ 1 din 11 adulti din intreaga lume, deasemenea acesta creste riscul de infarct miocardic, accident vascular cerebral, orbire, boala renala cronica si amputatie de membre.
Conform vechii clasificari diabetul zaharat tip 1 este o afectiune a sistemului autoimun, acesta afecteaza 10% din persoanele cu diabet din Marea Britanie. Pe parcursul bolii sunt atacate in mod necontrolat celulele producatoare de insulina de la nivelul pancreasului sau celulele beta. In consecinta organismul nu va mai produce suficienta insulina pentru a reduce nivelul glicemiei.
Tot dupa vechea clasificare diabetul zaharat tip 2 este mai des intalnit la persoanele cu un stil de viata dezordonat, supraponderale sau obeze. Surplusul de grasime poate afecta modul in care actioneaza insulina.
Studiul despre care vorbim in acest articol a fost condus de Lund University Diabetes Center din Suedia si Institute for Molecular Medicine din Finlanda. In studiu au fost inclusi 14775 de pacienti.
Rezultatele studiului au fost publicate in The Lancet Diabetes and Endocrinology. Conform studiului se introduce o noua clasificare a diabetului zaharat si anume:
- GRUPUL 1 – diabet autoimun sever – in mare asemanator cu diabetul zaharat tip 1 – se observa la populatia tanara, aparent sanatoasa, ce sufera de o boala autoimuna ce ii lasa in incapacitatea de a produce insulina;
- GRUPUL 2 – pacienti diabetici cu deficienta severa de insulina ce par initial foarte asemanatori cu cei din grupul 1 – tineri, normoponderali, cu productie de insulina deficitara, insa nu in urma unui proces autoimun;
- GRUPUL 3 – pacienti cu diabet prin insulino-rezistenta severa ce sunt in general supraponderali, produc insulina, insa corpul nu mai raspunde la actiunea acesteia;
- GRUPUL 4 – diabet prin obezitate medie, se observa in general la persoanele care sunt obeze, insa din punct de vedere metabolic sunt mai aproape de normal in comparatie cu grupul 3;
- GRUPUL 5 – diabetul prin varsta inaintata. In acest caz pacientii au observat simptomele la o varsta mai inaintata decat a celorlalte grupuri, deasemenea boala lor este mult mai putin agresiva.
Profesorul Leif Groop, unul dintre cercetatori a spus: „Aceasta noua clasificare este extrem de importanta, noi facem in acest fel un pas urias catre o medicatie mai precisa. Intr-un scenariu ideal, aceasta clasificare se aplica inca de la diagnostic, iar tratamentul este mult mai bine tintit.”
Cele trei forme severe ar putea fi tratate mai agresiv decat cele doua mai blande, a spus deasemenea acesta.
Grupul 2 de pacienti ar putea fi clasificat ca pacienti cu diabet zaharat tip 2, tocmai pentru ca ei nu prezinta o boala autoimuna.
Cu toate acestea, studiul sugereaza ca diabetul acestui grup este produs printr-un defect la nivelul beta-celular si mai putin din cauza grasimii.
Grupul 2 are un risc mai crescut de orbire in timp ce grupul 3 are cel mai mare risc de boala renala. In consecinta in functie de grupul de incadrare screening-ul pentru complicatiile cronice va fi mai precis.
O NOUA CLASIFICARE A DIABETULUI ZAHARAT
Dr. Victoria Salem, consultat si clinician stiintific la Imperial College London, a spus ca majoritatea specialistilor au stiut ca bine cunoscuta clasificare, diabet zaharat tip 1 si diabet zaharat 2, nu reprezenta o clasificare foarte precisa.
Aceasta a spus ca: „Aceasta reprezinta in mod sigur viitorul in modul in care abordam diabetul zaharat.”
Studiul a fost realizat numai pe populatie scandinava, iar riscul de diabet variaza considerabil in intreaga lume. Spre exemplu populatia din sudul Asiei prezinta un risc mult mai crescut de a dezvolta diabet.
Dr. Salem a spus: „Exista inca multa necunoastere – putem descoperi ca in lumea intreaga exista 500 de subgrupuri in functie de codul genetic si efectele mediului inconjurator. Analiza noastra are cinci grupuri, insa numarul acestora se poate mari.”
Sudhesh Kumar, un profesor in medicina de la Warwick Medical School a spus: „In mod clar acesta reprezinta doar primul pas. Trebuie, deasemenea, sa stim daca aplicarea unui tratament diferit ii va ajuta in mod diferit pe termen lung pe acesti pacienti.”
Dr. Emily Burns de la Diabetes UK, a spus ca intelegerea acestor boli poate ajuta la personalizarea tratamentului si la potentiala reducere a riscului de complicatii legate de diabet in viitor.
Aceasta a adaugat: „Aceasta cercetare face un pas promitator inainte. Diabetul zaharat tip 2 este mai detaliat, insa trebuie sa stim mai mult despre aceste subtipuri.”
Adaptat dupa: BBC UK