O trasatura genetica va poate proteja de complicatiile diabetului

Fiecare dintre noi doreste sa evite complicatiile diabetului zaharat. Cu cat traiti mai mult timp cu aceasta boala, cu atat sunteti mai expusi la niveluri crescute ale glicemiei. Insa toate acestea nu explica in totalitate de ce apar complicatiile diabetului. Se pare ca un factor genetic ar putea juca un rol important.

Tiamina regleaza metabolismul glucozei in interiorul celulelor, deasemenea tot ea le protejeaza de efectul dezastros al unui nivel crescut de glucoza. Cercetatorii din Finlanda au avut o teorie care spunea ca in mod special transportorii de tiamina sunt legati de riscul de retinopatie severa (distrugerea ochilor) si nefropatie (distructia rinichilor) pentru ca este posibil ca acestia sa altereze abilitatea organismului de a avea niveluri suficient de crescute de tiamina in interiorul celulelor.

Genetica in diabetCu alte cuvinte, trebuie sa aveti suficienta tiamina in interiorul celulelor pentru a metaboliza asa cum trebuie glucoza. Acest proces este extrem de important pentru celulele care iau in mod pasiv glucoza, pentru ca nivelul crescut de glucoza din interiorul celulei produce distructie prin inflamatie.

Unii oameni sunt binecuvantati din punct de vedere genetic, pentru ca acestia au o trasatura care le asigura un aport intracelular adecvat de tiamina. O cantitate suficienta de tiamina le permite celulelor sa metabolizeze glucoza cat mai eficient, asadar aparitia retinopatiei si a nefropatie este impiedicata.

Asa se explica de ce unii oameni sunt mai predispusi la complicatiile diabetului fata de altii. Totul se rezuma la capacitatea celulara de a absorbi tiamina, asadar ingestia orala de tiamina sau vitamina B nu reprezinta cea mai fericita solutie. Nu putem schimba predispozitia genetica, insa ne ajuta sa stim ca exista ceva ce influenteaza si ne face sa fim mai predispusi la complicatiile diabetului.

Sursa: Diabetic Connect

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *