Oare insulina ingrasa?

Oare insulina ingrasa? Multi oameni ce sufera de diabet zaharat tip 2 intarzie inceperea tratamentului cu insulina pe cat de mult posibil, tocmai pentru ca au auzit tot felul de povesti ciudate, despre cat de mult se pot ingrasa de la insulina (sau poate nu le plac injectiile si acele).

Bineinteles ca bolnavii de diabet zaharat tip 1 nu au de ales, ei trebuie sa utilizeze insulina pentru a sta in viata. Atunci de ce va ingrasa insulina, indiferent de tipul de diabet pe care il aveti?

Este posibil sa incepeti sa va ingrasati pentru ca insulina reuseste sa va mentina un control strict al glicemiei, asadar nu mai pierdeti la fel de multe calorii prin urinare (glucoza apare in urina atunci cand nivel sau din sange trece pragul renal, adica pe la 200 mg.dl sau 11,1 mmol/l). Deasemenea insulina ingrasa prin efectul sau hipoglicemic puternic, asadar va puteti ingrasa pentru ca trebuie sa mancati mai mult pentru a trata hipoglicemia ce poate aparea atunci cand sub actiunea insulinei externe zaharul din sange scade mai mult decat este nevoie.

Oare ingrasa insulinaDaca luati medicatie orala pentru a scadea glicemia si ele nu functioneaza, insulina s-ar putea sa fie o solutie buna, chiar daca insulina ingrasa. Multe dintre medicamentele de noua generatie, nu ingrasa si pot chiar sa va slabeasca, cum ar fi Invokana (nu este disponibil inca in Romania) care va ajuta sa urinati mai des atunci cand glucoza are un nivel prea crescut in sange. Unele dintre medicamentele injectabile de noua generatie (ca Byetta) va ajuta prin reducerea poftei de mancare, asadar mancati mai putin, scapati de kilogramele in plus.

Cateva studii au cautat sa afle daca cresterea in greutate este legata de alimentatia excesiva, atunci cand urmati tratament cu insulina. Unul dintre studii a gasit ca cresterea in greutate nu este legata de alimentatia excesiva, ci de cresterea capacitatii corpului de a utiliza mai bine glucoza si alte substante nutritive, atunci cand controlul glicemic se imbunatateste – asadar veti depozita mai bine energia disponibila din alimentele pe care la mancati sub forma de grasime corporala (chiar daca mancati la fel cum mancati inainte de tratamentul cu insulina), asadar insulina ingrasa tocmai prin principalul sau efect si anume controlul glicemic.

Ce puteti face pentru a evita cresterea in greutate, daca urmati tratament cu insulina? Incercati sa mentineti glicemia intre limitele tinta cu cele mai mici doze de insulina, pentru ca cu cat va administrati mai multa insulina, cu atat este posibil sa va ingrasati mai mult.

In mod nesurprinzator, cel mai bun mod de a va mentine la un nivel normal nevoia de insulina, este sa practicati in mod regulat efort fizic.

Intr-un alt studiu, cativa adulti cu diabet zaharat tip 2 s-au ingrasat in urma tratamentului cu insulina, in timp ce alti aduti cu aceiasi afectiune si acelasi tratament nu s-au ingrasat. Principala diferenta dintre cei care au crescut in greutate si cei care nu au crescut in greutate, a fost ce cei ce s-au ingrasat erau mai putin activi fata de ceilalti.

Daca suferiti de diabet zaharat tip 1, tratamentul cu insulina la dozele necesare va poate ingrasa, insa daca aveti activitate fizica mai intensa ca de obicei va puteti mentine greutatea intre limitele normale. Trebuie sa gasiti calea de mijloc, echilibrul intre un control glicemic bun, fara ingestia de prea multe calorii pentru a preveni hipoglicemia.

Oare ingrasa insulinaIn ciuda faptului ca este posibil sa vi se fi spus ca puteti manca orice vreti atata timp cat utilizati doza corecta de insulina pentru a acoperi carbohidratii, veti descoperi ca ingestia de alimente care cresc glicemia rapid (ca prajiturile) sau care cresc glicemia pe o perioada mai lunga de timp (ca pizza), va face ca potrivirea intre doza de insulina si numarul de carbohidrati sa fie extrem de greoaie, situatie ce favorizeaza cresterea in greutate.

Atunci cand sunteti o persoana activa, muschii vor consuma glucoza ca si combustibil fara sa aiba nevoie de insulina. Dupa ce terminati exercitiul fizic, actiunea insulinei este imbunatatita pentru ore bune, chiar 72 de ore, ceea ce inseamna ca va trebui sa va injectati doze mai mici de insulina pentru a va scadea glicemia.

Exercitiul fizic regulat reprezinta cea mai buna metoda pentru a preveni cresterea in greutate, pentru ca insulina ingrasa atunci cand dozele depasesc necesarul dumneavoastra. Trebuie sa retineti insa ca in urma unui exercitiu fizic dozele de insulina trebuie sa fie scazute pentru a preveni hipoglicemia.

Desemenea puteti evita cresterea in greutate, daca verificati tipul de insulina pe care il utilizati. De exemplu, la pacientii supraponderali cu diabet zaharat tip 2, utilizarea unei singure injectii pe zi de Levemir/Lantus, va produce mai putina crestere in greutate si mai putine hipoglicemii decat utilizarea de NPH (insulina intermediara), chiar si combinatia Lantus/Levemir cu insulina cu actiune rapida pentru mese este mai putin periculoasa pentru cresterea in greutate.

Oare ingrasa insulinaToti cei care urmeaza tratament doar cu insulina bazala (una sau doua injectii pe zi) sau care urmeaza un regim bazal-bolus trebuie sa se asigure ca dozele de insulina sunt reglate in mod eficient pentru a preveni hipoglicemia/hiperglicemia – insulina ingrasa daca dozele utilizate depasesc necesarul de insulina. Cu alte cuvinte, tipul de insulina, dar si doza de insulina sunt la fel de importante atunci cand va temeti ca insulina sa nu va ingrase, indiferent de tipul de diabet de care suferiti.

La fel de important este modul de viata, atat la nivelul activitatii fizice, cat si la nivelul alimentatiei. Schimbarile in modul de viata, cum ar fi renuntarea la carbohidrati rapizi care necesita o doza mare de insulina pentru a fi acoperiti, exercitiul fizic regulat, sunt cele mai bune arme pe care le puteti folosi pentru a evita o crestere in greutate produsa de tratamentul cu insulina.

Inca un beneficiu al efortului fizic este ca daca aveti diabet zaharat tip 2 si incepeti sa faceti exercitii regulate, este foarte posibil sa scadeti in greutate, asadar va trebui sa va reduceti doza de insulina mai mult sau chiar sa puteti renunta complet la injectiile cu insulina.

Sursa: Diabetes Daily

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *