Oboseala si diabetul

Oboseala si diabetul merg de cele mai multe ori impreuna.

Multe persoane cu diabet se vor descrie medicului diabetolog ca obosite, letargice si somnolente din cand in cand.

Toate acestea pot fi din cauza stresului, muncii, dar si din cauza unui somn ineficient. Oboseala poate fi legata si de hiperglicemie, dar si de hipoglicemie.

OBOSEALA SI DIABETUL – UN SIMPTOM

O stare de oboseala permanenta, mai ales oboseala dupa masa, reprezinta un simptom de diabet.

CE II FACE PE DIABETICI SA FIE OBOSITI?

Exista doua motive mai des intalnite ce sunt legate de oboseala si letargie, iar acestea sunt: hiperglicemia, dar si hipoglicemia.

Oboseala si diabetulIn ambele cazuri, oboseala este rezultatul unui dezechilibru intre nivelul glucozei din sange si cantitatea de insulina circulanta.

Daca va simtiti obositi pe parcursul zilei, chiar daca ati dormit bine, se poate sa aveti fie hiperglicemie, fie hipoglicemie.

Este bine sa va testati glicemia pentru a vedea daca oboseala este intradevar un rezultat al hiper sau hipoglicemie.

Testarea glicemiei este deosebit de importanta pentru cei ce urmeaza tratament cu insulina.

OBOSEALA SI HIPERGLICEMIA

Glicemia creste atunci cand fie nu exista suficienta insulina (mai ales la bolnavii cu diabet zaharat tip 1), fie insulina existenta nu functioneaza corect (mai ales in diabetul zaharat tip 2).

Pentru a ne oferi energie, insulina trebuie sa transporte glucoza din sange in celule, unde este utilizata pentru energie.

Atunci cand nu exista suficienta insulina, sau cand insulina nu functioneaza eficient, inseamna ca zaharul din sange nu poate intra in celule, asadar celulele noastre nu primesc suficienta energie. Ca rezultat, ne simtim obositi.

MANAGEMENTUL OBOSELII SI AL HIPERGLICEMIEI POSTPRANDIALE

Daca oboseala este acompaniata de hiperglicemie post-prandiala, poate indica una din urmatoarele situatii:

  • carbohidratii pe care ii consumati sunt prea rapizi pentru ca medicatia sa reuseasca sa faca fata;
  • consumati prea multi carbohidrati pentru medicatia/doza de insulina pe care o aveti;
  • medicamentele/dozele de insulina nu sunt suficient de puternice.

Schimbati doza medicamentelor numai daca medicul diabetolog va spune asta.

Cresterea in greutate reprezinta un indicator comun conform caruia nivelul de insulina este prea mare. Persoanele care sunt supraponderale si care experimenteaza oboseala ca rezultat al hiperglicemiei pot combate aceasta oboseala reducand consumul de carbohidrati.

Medicul diabetolog va poate ajuta sa reduceti glicemia si sa ajungeti la o greutate normala.

OBOSEALA SI HIPOGLICEMIA

Atunci cand nivelul glucozei din sange este prea jos corpul este precum o masina ramasa fara benzina. Daca nu puteti sa alimentati, masina se va opri.

Oboseala si diabetulIn mod similar, atunci cand glucoza din sange este scazuta, trebuie sa consumati mai multi carbohidrati pentru a-i oferi corpului energia de care are nevoie.

Daca experimentati in mod regulat hipoglicemie, inseamna ca doza medicatiei este prea mare.

Pentru persoanele ce urmeaza tratament cu insulina, hipoglicemia poate aparea daca insulina este injectata prea devreme inainte de a manca.

OBOSEALA DE LA TREZIRE

Daca oboseala apare dupa trezirea dintr-un somn de noapte neintrerupt, este posibil ca pe parcursul noptii sa fi avut hiperglicemie sau hipoglicemie.

Oboseala acompaniata de durere de cap matinala poate reprezenta un semn de hipoglicemie daca urmati tratament cu insulina.

MANAGEMENTUL OBOSELII MATINALE

Oboseala si diabetulDaca va simtiti obositi in mod regulat dimineata, chiar daca ati dormit bine toata noaptea, va recomandam sa va testati glicemia la trezire pentru a vedea daca oboseala este legata de glicemie.

Va recomandam deasemenea daca este posibil sa va testati glicemia si pe parcursul noptii pentru a vedea daca experimentati hipo sau hiperglicemie.

Glicemia poate sa fluctueze peste noapte, iar medicul diabetolog va poate ajuta, daca se observa ca problema vine de la glicemie.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *