Painea si diabetul

Painea reprezinta alimentul de baza al poporului nostru. De foarte multe ori diabeticii reduc drastic consumul de paine, au insa dreptate cand fac asta? Aflati cele mai importante informatii despre paine din articolul de azi.

PAINEA SI DIABETUL

Mai tineti minte cand tot ce gaseam in magazin era franzela alba si eventual aceiasi franzela insa feliata? S-au cam dus vremurile acelea. Astazi exista extrem de multe tipuri de paine disponibile, asadar alegerea painii este limitata practic doar de imaginatie. Iar daca aveti diabet, va trebui sa va ganditi si la continutul in carbohidrati.

Painea este o sursa de carbohidrati. In timpul digestiei, carbohidratii sunt descompusi in glucoza. Glucoza este utilizata de celulele organismului ca principala sursa de energie.

Exista doua tipuri de carbohidrati:

  • carbohidrati din amidon;
  • carbohidrati din zahar.

Painea intra in categoria carbohidratilor din amidon. Toti carbohidratii afecteaza nivelul glicemiei. Necesarul de carbohidrati difera de la persoana la alta in functie de varsta, sex, greutate si gradul de activitate fizica. In general consumul de carbohidrati variaza de la 200 grame pe zi pana la 300 grame pe zi.

Aceste valori sunt orientative, pentru un consum personalizat trebuie sa discutati cu medicul diabetolog care va urmareste.

Painea este un aliment popular si un element cheie al dietei in multe tari din jurul lumii. Asa cum v-am mai spus painea este adesea bogata in carbohidrati, iar multi diabetici renunta la consumul acesteia. Vestea buna este ca majoritatea oamenilor o pot manca, insa aceasta trebuie sa fie aleasa cu grija.

Painea cu grau integral si continut crescut de fibre, reprezinta optiunea cea mai buna pentru diabetici. Daca faceti painea in casa atunci trebuie sa folositi ingrediente recomandate diabeticilor pentru a reduce cresterea glicemica.


Consumata cu moderatie painea din grau integral poate fi o varianta sanatoasa pentru diabetici.

Exista doua tipuri de diabet si anume diabet tip 1 si diabet tip 2.

Diabetul zaharat tip 1 apare atunci cand organismul nu mai poate produce insulina, un hormon ce capteaza glucoza si o transfera in celula. Glucoza reprezinta sursa principala de hrana pentru celule.

Painea si diabetul
Painea si diabetul

Diabetul zaharat tip 2 este cea mai comuna forma de diabet. Acest tip de diabet este usor de prevenit cu mici modificari ale stilului de viata si adesea cu medicamente. Luarea acestor masuri inca de la debutul diabetului ii poate opri progresia. Un stil de viata nesanatos alaturi de factorii genetici contribuie la aparitia diabetului zaharat tip 2.

Nutritia joaca un rol important in controlul diabetului. Un plan alimentar corect, un stil de viata echilibrat si medicatia poate ajuta o persoana sa isi controleze nivelul glicemiei.

Carbohidratii reprezinta una din cele trei grupe de macronutrienti necesari omului. Cu toate acestea, carbohidratii cresc glicemia mai ales pentru ca se descompun in glucoza.

Cheia pentru a pastra glicemia in limite dupa masa este alegerea alimentelor bogate in carbohidrati de calitate. Carbohidratii de calitate sunt aceia care au un indice glicemic scazut sau mediu.

INDICELE GLICEMIC

Indicele glicemic reprezinta o masura individuala a fiecarui aliment si al efectului acestuia asupra glicemiei.

Exista alimente cu indice  glicemic:

  • scazut;
  • mediu;
  • crescut.

Indicele glicemic compara modul in care un aliment creste glicemia. De cele mai multe ori comparatia se face cu glucoza.

Glucoza are un indice glicemic de 100, painea alba are un indice glicemic de 71.

Cu cat un aliment este mai procesat cu atat are un indice glicemic mai mare.

CARE SUNT VARIANTELE BUNE PENTRU CONSUMUL DIABETICILOR?

Painea alba produsa industrial are un indice glicemic crescut, insa painea din faina integrala poate avea un indice glicemic mai scazut.

Asa cum am mai spus, cu cat indicele glicemic este mai mare, cu atat cresterea glicemiei este mai mare.

Primul pas in alegerea unei paini potrivite este acela de a alege paine realizata din faina integrala. Cu cat este mai putin procesata faina, cu atat este mai mic indicele glicemic.

Trebuie sa stiti ca daca painea pe care o mancati are in compozitie drojdie, in mod sigur are in compozitie si zahar, caci fara acesta drojdia nu se hraneste.

Unele paini produse industrial contin mai mult zahar decat este necesar pentru a face ca painea sa creasca mai frumos.

Similar Posts

One Comment

  1. Buna ziua…Mă numesc Ember Doina..și aș vrea să știu cam câte felii de pâine pot sa mănânc pe zi..pt că mi am făcut niște analize ..și am aflat că am glicemia 166……..aștept un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *