Pastila cu insulina – un nou proiect revolutionar

Pastila cu insulina reprezinta o descoperire revolutionara care poate ajuta pacientii cu diabet zaharat tip 1. In prezent insulina nu se poate administra decat sub forma injectabila, un pacient cu diabet ajunge sa isi administreze pana la minim 5 injectii pe zii.

Pastila cu insulina va face posibil ca pacientii cu diabet zaharat tip 1, care in prezent isi administreaza zilnic doza de insulina injectabil, sa poata trece la tratamentul orar, cel putin asa ne anunta cercetatorii americani.

PASTILA CU INSULINA – CUM FUNCTIONEAZA?

O unitate speciala din Massachusetts Institute of Technology a dezvoltat o capsula de circa 3 cm care poate stabiliza glicemia la fel de bine ca injectiile standard de insulina.

Rezultatele studiului au aratat succesul capsulei de a ajunge in intestinul subtire intacta. Pana acum toate incercarile se opreau la nivelul stomacului care reusea sa degradeze molecula de insulina inainte ca aceasta sa ajunga la destinatie.

Pastila cu insulina, nu doar ca a trecut de stomac, ba chiar a ajuns la nivel intestinal, iar de acolo a putut elibera insulina prin peretele intestinului.

Pastila cu insulina
Pastila cu insulina

Spre deosebire de multe medicamente disponibile deja sub forma de comprimate, insulina este o proteina si este digerata la nivelul stomacului, inainte de a putea sa isi faca efectul. De aici dificultatea producerii unei pastile capabile sa supravietuiasca in mediul acid al stomacului si sa elibereze insulina odata ce ajunge in intestin.

Echipa de cercetatori a conceput un invelis special care ii permite pastilei sa reziste la mediul acid din stomac. Odata trecuta de stomac, pastila ajunge in intestin, unde elibereaza substanta activa si anume insulina.

Capsula reuseste aceasta deoarece are un set de brate mici dotate cu ace de circa 1 mm.

In intestinul subtire, bratele se desfac, acele penetreaza suprafata peretelui intestinului subtire si administreaza doza de insulina. Microacele se dizolva si restul capsulei trece prin intestin, fiind eliminata prin fecale.

Cu toate acestea, sunt necesare noi cercetari pentru a stabili timpul de eliberare a insulinei. Atingerea intestinului depinde de cat de repede digera o persoana mancarea, ceea ce face dificila aprecierea unei doze corecte la masa.

Capsula a fost pana acum testata pe porci, iar cercetatorii au aflat ca viteza de actiune a insulinei a fost mai rapida prin intermediul pastilei de insulina, fata de modul standard de administrare subcutana a insulinei.

Karen Addington, de la fundatia pentru bolnavii cu diabet zaharat tip 1 din Marea Britanie a spus: „Adultii si copiii diagnosticati cu diabet zaharat tip 1 trebuie sa isi administreze insulina in fiecare zi pentru a ramane in viata. Daca acest tratament s-ar putea administra oral, viata lor s-ar simplifica simtitor. Abia asteptam ultimile cercetari legate de pastila de insulina.”

Studiul a fost publicat in jurnalul Nature Medicine.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *