Piciorul Charcot in diabet

Piciorul Charcot este o deformare a oaselor de la nivelul piciorului care poate duce la o distructie si o deformare extrem de serioasa.

Daca o persoana sufera de o forma extrem de grava de neuropatie, simturile de la nivelul picioarelor, dar si echilibrul pot fi afectate. Acesti doi factori combinati pot duce la deformari ale oaselor de la nivelul picioarelor.

Picior CharcotAvand in vedere ca aceasta persoana merge fara sa isi mentina echilibrul sau intr-un mod nenatural, gleznele de la picioare se pot prabusi. Odata cu aceasta prabusire apare o deformatie vizibila a piciorului, piciorul Charcot.

Multe dintre persoanele ce sufera de aceasta problema continua sa mearga pe piciorul afectat, iar din cauza neuropatiei piciorul nici macar nu ii doare. Aceasta poate face ca piciorul sa devina din ce in ce mai afectat.

SIMPTOMELE PICIORULUI CHARCOT

Simptomele piciorului Charcot pot include:

  • umflarea sau inrosirea piciorului sau a gleznei;
  • pielea mai calda in locul afectat;
  • o senzatie dureroasa interioara;
  • deformarea piciorului.

Pacientii cu diabet trebuie sa anunte imediat orice semn de afectare a piciorului, medicului diabetolog, cat mai repede cu putinta pentru ca acestea avanseaza si devin din ce in ce mai serioase, ca rezultat al neuropatiei. Problemele agravate de la nivelul piciorului pot duce la amputatie daca nu sunt tratate de medicul diabetolog.

CAUZELE PICIORULUI CHARCOT

Picior CharcotPiciorul Charcot apare de obicei dupa o lunga perioada de timp si necesita mai multi factori pentru a se dezvolta.

Pacientii cu neuropatie prezinta o diminuare a simturilor de la nivelul picioarelor si deasemenea pot avea un control redus al muschilor ca rezultat al neuropatiei musculare. Ambii factori cumulati pot creste riscul de a dezvolta picior Charcot.

Factorul declansator pentru aparitia piciorului Charcot poate fi o glezna luxata care trece neobservata din cauza diminuarii senzatiei dureroase cauzata de distructia nervilor responsabili de sensibilitatea din acea zona.

Daca persoana in cauza continua sa puna presiune asupra piciorului prin mers, afectiunea se va inrautati si poate duce la dislocarea sau fracturarea unuia dintre oasele piciorului sau gleznei.

TRATAMENTUL PICIORULUI CHARCOT

Tratamentul piciorului Charcot consta in reducerea presiunii asupra piciorului si purtarea unei proteze pentru a permite piciorului sa stea in repaus si sa se vindece in pozitia corecta.

In timp ce piciorul dumneavoastra se vindeca va trebui sa mergeti in mod regulat la medic pentru a va controla si a va face radiografii de control.

RECUPERAREA DUPA PICIORUL CHARCOT

In timp ce piciorul afectat se recupereaza, verificati-va celalalt picior, cautati semne de afectare sau rani, pentru ca acest picior sanatos are acum parte o mai mare presiune in timp ce celalalt se vindeca.

In functie de cat de mare este distrugerea, puteti experimenta o schimbare a formei piciorului.

Sursa: Diabetes UK

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *