Piciorul diabetic – factori predispozanti, precipitanti si de perpetuare

Am tot vorbit despre piciorul diabetic, insa nu am lamurit care sunt factorii care duc la aparitia leziunilor ulcerative.

In cele ce urmeaza va prezentam piciorul diabetic prin factorii care il produc.

PICIORUL DIABETIC –  FACTORII PREDISPOZANTI

Factorii predispozanti sunt factorii ce reduc rezistenta tesuturilor la agresiune si factorii ce cresc probabilitatea agresiunii.

1. Factori care reduc rezistenta tesuturilor la agresiune

  • Arteriopatia cronica obliteranta a membrelor inferioare
    • nu prezinta evolutia clasica la diabetici unde din cauza neuropatiei ulceratia/necroza extinsa poate fi prima manifestare a bolii.
  • Microangiopatia
    • implicata indirect in etiopatogeneza ulceratiilor prin reducerea capacitatii de adaptare a tesuturilor la diverse injurii (diminuarea fluxului sanguin maximal) si prin alterarea proceselor de cicatrizare.
  • Neuropatia diabetica autonoma manifestata prin:
    • reducerea progresiva a secretiei sudorale la nivelul picioarelor ce duce la deshidratarea tegumentelor, reducerea rezistentei la stresul mecanic si tendinta la fisurare;
    • alterarea vasomotricitatii microcirculatiei, cu cresterea acumularii de lichid interstitial (edeme), deschiderea sunturilor arterio-venoase, diminuarea fluxului sanguin nutritiv tegumentar, marirea fluxului sanguin total ce produce supraincalzirea tegumentelor si accentuarea deshidratarii (picior neuropat cald), dar si distensia persistenta a venelor superficiale;
    • cresterea fluxului sanguin in microcirculatia oaselor, cu accelerarea resorbtiei osoase, proces implicat in producerea neuro-osteo-artropatiei Charcot. Rarefierea tramei osoase predispune la fracturi patologice, la luxatii si in final la deformari majore ale picioarelor.

2. Factorii ce cresc probabilitatea agresiunii

  • Neuropatia motorie manifestata prin:
    • atrofia musculaturii mici (lombricali si interososi);
    • modificari ale raportului de forta intre muschii flexori si cei extensori;
    • generarea de puncte de presiune exagerata, nefiziologica;
    • dezechilibrul dintre actiunea muschilor extensori si flexori genereaza deformari ale picioarelor (degete in ciocan).
  • Neuropatia senzitiva manifestata prin:
    • simptome distale, simetrice, cu accentuare nocturna;
    • in cursul evolutiei se diminueaza progresiv diversele tipuri de sensibilitate:
      • superficiala;
      • algica;
      • termica;
      • proprioceptiva.
  • Limitarea mobilitatii articulare:
    • cu scaderea progresiva a tesuturilor ce contin colagen din cauza glicarii acestuia;
    • pielea se ingroasa si mobilitatea articulatiei este limitata;
    • limitarea mobilitatii articulatiei tibio-tarsiene si metatarso-falangiene a halucelui produce diminuarea capacitatii piciorului de a absorbi socul produs in timpul mersului;
    • aceasta limitare este proportionala cu limitarea mobilitatii articulare de la nivelul mainilor (semnul rugaciunii);
    • apar puncte de presiune anormale care cresc riscul de ulceratii.
  • Alte complicatii ale diabetului zaharat
    • severitatea retinopatiei si scaderea acuitatii vizuale;
    • prezenta proteinuriei;
    • dializa;
    • boala coronariana ischemica;
    • probleme ortopedice (artroza genunchi, sold, coloana vertebrala).

PICIORUL DIABETIC –  FACTORI PRECIPITANTI

Factorii precipitanti pentru piciorul diabetic sunt cei care grabesc aparitia ulcerelor plantare, de multe ori sunt cei ce o initiaza, iar printre acestia mentionam:

  • leziuni tegumentare produse de incaltamintea nepotrivita;
  • suprasolicitarea unei zone insensibile;
  • diferite traumatisme accidentale (mecanice, fizice, chimice);
  • taierea incorecta a unghiilor;
  • indepartarea prea insistenta a unor zone de hiperkeratoza sau a bataturilor;
  • traumatisme produse prin umblatul descult;
  • corpi straini in pantofi.

PICIORUL DIABETIC – FACTORI DE PERPETUARE

Factorii de perpetuare intretin ulcerele plantare si fac vindecarea mai grea. Printre factorii de perpetuare mentionam:

  • Cicatrizarea intarziata
  • Infectia
    • consecinta a ulceratiei si nu cauza ulceratiei;
    • cei mai des implicati germeni:
      • Stafilococ auriu;
      • Streptococ Beta-hemolitic;
      • anaerobi.
  • Intarzierea diagnosticului si tratamentului
    • din cauza pacientului care apeleaza tarziu la medic;
    • din cauza medicului care cauta semnele inactiv.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *