Polifagia
Polifagia este termenul medical ce descrie foamea exagerata sau cresterea apetitului. Polifagia face parte din cele trei semne majore ale diabetului.
O senzatie de foame marcata reprezinta de obicei un raspuns normal pentru un exercitiu fizic intens sau alta activitate fizica intensa. Insa polifagia poate fi deasemenea rezultatul unor afectiuni precum depresia si stresul.
Cunoscuta si ca hiperfagie, reprezinta unul din principalele simptome de diabet alaturi de:
- polidipisa (sete exagerata);
- poliurie (urinat frecvent si excesiv).
CAUZE DE POLIFAGIE
Polifagia poate fi semn de
- diabet zaharat;
- hipoglicemie (scaderea nivelului glicemiei);
- hiperglicemie (cresterea nivelului glicemiei);
- anxietate;
- stres;
- depresie;
- bulimie;
- binge eating;
- hipertiroidism (nivel crescut al hormonilor tiroidieni);
- sindrom premenstrual;
- anumite medicamente (corticosteroizi);
- unele afectiuni psihiatrice;
- afectiuni rare ca Sindromul Kleine-Levin si Sindromul Prader-Willi.
FOAMEA SI HIPERGLICEMIA
In cazul diabetului necontrolat, cand nivelul glicemiei este mai mereu anormal de crescut, glucoza din sange nu reuseste sa patrunda in celule, fie din cauza lipsei de insulina, fie din cauza insulinorezistentei. In consecinta corpul nu poate transforma mancarea in energie.
Aceasta lipsa de energie poate produce foame.
Consumul de alimente nu va indeparta senzatia de foame la persoanele cu diabet necontrolat. Dupa cum bine ati banuit, un nou consum de alimente va determina cresterea si mai importanta a glicemiei.
Cea mai buna modalitate de a scadea nivelul glicemiei este sa faceti exercitiu fizic pentru a va stimula secretia de insulina, pentru a determina consumul de glucoza prin alte mecanisme si intr-un final reducerea glicemiei.
Cu toate acestea, daca senzatia de foame persista, va trebui sa va programati la un medic diabetolog.
FOAMEA SI HIPOGLICEMIA
Cresterea poftei de mancare poate aparea deasemenea in caz de scaderea glicemiei sau hipoglicemie.
Daca valoarea glicemiei scade sub 70 mg/dl, organismul raspunde prin eliberarea glucozei de la nivelul hepatic pentru a creste glicemia la valori normale.
Cu toate acestea, persoanele cu diabet care iau medicatie antidiabetica precum insulina sau sulfonilureice au risc crescut de a face forme severe de hipoglicemie. Acestor persoane li se recomanda sa consume alimente dulci de indata ce realizeaza ca au facut hipoglicemie.
RECUNOASTEREA SIMPTOMELOR DE POLIFAGIE
Principalul semn de polifagie este foamea exagerata care nu dispare prin alimentatie excesiva.
Daca va temeti de cresterea brusca a apetitului, ar trebui sa consultati un medic. Acesta va examineaza si va decide daca simpomele pe care le resimtiti sunt semn de diabet zaharat sau de alte afectiuni.