Poliuria sau urinarea frecventa

Poliuria se defineste cel mai bine prin masurarea cantitatii de urina eliminate pe parcusul unei zile. In cazul in care aceasta cantitate depaseste 3 litri pe zi atunci inseamna ca este vorba de poliurie.

Cantitatea normala de urina eliminata de un adult pe zi este in jur de 1, respectiv 2 litri.

Poliuria reprezinta unul din simptomele principale ale diabetului (atat in cazul diabetului tip 1, cat si in cazul diabetului tip 2) si poate duce la o deshidratare puternica, care daca este lasata netratata poate afecta functia renala.

CAUZE DE POLIURIE


Poliuria apare de obicei dupa ingestia de cantitati exagerate de lichide (polidipsie), mai ales in cazul in care este vorba de apa si lichide ce contin cofeina sau alcool.

Poliuria este insa unul din semnele majore de diabet mellitus sau diabet zaharat. Atunci cand rinichii filtreaza sangele pentru a produce urina, ei reabsorb tot zaharul si il returneaza in circulatia sanguina.

In diabet, nivelul de zahar din sange este anormal de mare. Nu tot zaharul poate fi resorbit si o parte din acest exces de glucoza din sange ajunge in urina unde atrage mai multa apa. Rezultatul este de obicei o cantitate mai mare de urina.

ALTE CAUZE DE POLIURIE INCLUD:
  • diabetul insipid: o boala legata de diabetul mellitus care afecteaza rinichii si hormonii ce interactioneaza cu acestia, rezultatul constand in producerea unei cantitati mari de urina;
  • boala renala;
  • insuficienta hepatica;
  • medicamente printre care mentionam diuretice (substante ce cresc excretia apei din corp prin urina);
  • diaree cronica;
  • sindromul Cushing;
  • polidipsia psihogena – consumul excesiv de apa ce apare cel mai frecvent la femei de varsta mijlocie ce sufera de anxietate sau la pacienti cu afectiuni psihiatrice;
  • hipercalcemia – nivel crescut de calciu in sange;
  • sarcina.
POLIURIA CA SIMPTOM AL DIABETULUI ZAHARAT

Poliuria Poliuria reprezinta unul dintre simptomele diabetului zaharat inca nedescoperit, deasemenea poliuria apare si la pacientii ce sufera deja de diabet zaharat. Atunci cand nivelul glucozei din sange este mare, apare poliuria atat la persoanele ce sufera de diabet zaharat, cat si la persoanele ce nu au primit acest diagnostic.

In cazul in care glicemia creste prea mult, corpul incearca sa remedieze aceasta situatie indepartand glucoza din sange cu ajutorul rinichilor. Cand aceasta situatie se produce, rinichi vor filtra deasemenea, mai multa apa si va trebui sa urinati mai frecvent ca de obicei.

In cazul in care experimentati frecvent o nevoie urgenta de a urina, va sfatuim sa va testati glicemia. Daca aveti acces la glucometru, va recomandam sa va testati in cazul in care observati poliuria.

Poliuria In cazul in care suferiti de diabet, insa nu aveti glucometrul la dumneavoastra, va sfatuim sa va notati de cate ori urinati si sa discutati despre aceasta problema cu medicul diabetolog.

Medicul diabetolog este singurul in masura sa va dea sfaturi legate de aceasta problema si sa determina daca poliuria este legata de diabet sau nu.

RECUNOASTEREA SIMPTOMELOR DE POLIURIE

Cel mai comun semn al poliuriei este productia anormala de volume mari de urina la intervale regulate, atat pe parcursul noptii, cat si pe parcursul zilei.

In cazul in care cantitatea de urina pe care o eliminati va ingrijoreaza si credeti ca aveti poliurie, va sfatuim sa va notati cantitatea de lichide pe care o consumati, frecventa cu care urinati si cata urina produceti de fiecare data cand mergeti la toaleta.

Va sfatuim sa discutati cu medicul dumneavoastra in cazul in care poliuria nu se remite spontan dupa mai multe zile, dar si in cazul in care ea nu este legata de aportul crescut de lichide.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *